Pratite nas

„Do istrage (istrebljenja ) naše i vaše „

Objavljeno

na

Još 1902. G. velikosrpski ideolog Nikola Stojanović prijeti Hrvatima i proriče im status naroda pa kaže: Bitna slabost Hrvata dolazi od njihove nečistoće, oni su plod miješanja svega i čega god, oni su križanci sinovi Judini.“ Pa  zbog toga  „do istrage (istrebljenja ) naše i vaše „

Potom Stojanović u Srpskom književnom glasniku i u časopisu Srbobranu piše o Hrvatima i Srbima gdje navodi: „Hrvati nisu narod i nema nikakvog razloga za njihovo postojanje pa će tako nestati kao narod, jer nemaju ni svog jezika, ni svoje kulturne ni svog teritorija zato su na putu da postanu srpska narodnost „

Godine 1907.god velikosrpski ideolog Jovan Cvijić kaže : „Srbi žive i izvan tadašnjih granica Srbije. Svet treba da zna i da se uveri da Srbija može da operiše s mnogo većom celinom, no što je njena teritorija. Od Srbije mogu da pođu najveće teritorijalne transformacije. Ne treba prezati od toga da se taj strah ulije u svest, ako je korisno za naše nacionalne interese. „

Dakle , Jovan Cvijić već jasno govori o nasilju i agresiji u cilju proširenja srpskog teritorija.

Velikosrpski ideolog Stevan Moljević, 1941. god postaje glavni politički savjetnik četničkog vođe Draže Mihailovića. Iste godine objavljuje memorandum-proglas pod imenom „Homogena Srbija „ u kojem između ostalog navodi :

1.      Srbi moraju stvoriti homogenu Srbiju

2.      Taj prostor mora obuhvatiti cijelo etničko područje Srba

3.      Pristupiti preseljenju naroda kako bi novi srpski prostor postao etnički čist.

Paralelno s velikosrpskim planovima osvajanja tuđih-susjednih teritorija razvijala se i velikosrpska mržnja prema neprijatelju kao sredstvo realizacije velikosrpskih planova. Tako, velikosrpski ideolozi u koje je pripadao i Milovan Đilas, tvrde da se ciljevi osvajanja i vladanja mogu nasilno ostvariti samo ako se neprijatelj mrzi. Zato je srpsko vodstvo zahtijevalo od svog naroda, pa od svojih boraca da razvijaju mržnju prema neprijatelju, a to su u ovom slučaju Hrvati.

Tako Đilas daje savjete za širenje mržnje prema neprijatelju pa navodi :

 Jedino mjerilo veličine ljubavi za narod jeste danas dubina mržnje prema neprijatelju. Svaka sentimentalnost i kolebanje prema okupatorima i njihovim slugama-uvijek su se ljuto svetili. Tražiti u ovim zvjerovima ma što ljudsko, znači dati im ono čega nemaju ni po svom društvenom biću mogu imati;to znači zaboraviti da si ti čovjek plemeniti, veliki, pozvan da oslobodi ljude, svoj narod od zvjerova u ljudskom obliku. Mrzjeti okupatora, mrzjeti njihove sluge, tu nakaznu izraslinu na divnom tijelu naroda, mrzjeti ih iz dna duše, svakom mišlju svojom, svakom kapi krvi svoje-to znači biti zadojen plemenitim i velikim osjećajem osvetnika naroda, to znači biti vjeran svom narodu, njegovoj istoriji i njegovoj budućnosti. Imati milosti i sažaljenja prema tim krvoločnim zvijerima-zar to ne znači iznevjeriti ono za što se dižeš u borbi ? Mržnja bez milosti prema njima to je tvoj program i tvoja zakletva, to je plemeniti žar ideala za koje se boriš. To jača svakog prijatelja naroda, to oruža svakog borca najjačim oružjem pobjede, to čeliči ubojne redove. Sjetite se da je veliki vođa naprednog čovječanstva drug Staljin rekao : neprijatelj se ne može pobijediti dok se ne nauči mrzjeti ga „ (članci Borbe, Beograd 1947.god )krv srbadija

Kasnije u borbama srbočetničko-partizanskih jedinica u svom izvješću od 31.05.1945.god. sekretar KPH Četvrte udarne brigade, Stanko Obradović piše i traži: „Mržnja kod naših boraca postoji dosta slaba naročito kod novih boraca koji su u zadnje vrijeme ušli u naše jedinice, naročito Mađari i drugi novaci. To se očitovalo prilikom pratnje zarobljenika (u kolonama smrti na križnom putu ) iz Maribora prema Slavoniji. Mi smo s naše strane poduzeli preko partije da se ta mržnja poveća održavajući kratke sastanke sa rukovodiocima i ukazujući da su to najveći krivci našeg naroda i da treba prema njima postupati oštro i oprezno da ne bi koji utekao. Uspjeli smo podići mržnju prema toj bandi i u zadnje vrijeme borci ih ubijaju kada koji ostane iza kolone tj. koji ne može da ide, ali još uvijek postoji pomirljivaca koji ih vole dajući im vodu, kruha itd „srbi krv

Jedan od realizatora velikosrpske politike i poticanja mržnje je i Slobodan Milošević koji nastavlja tu velikosrpsku politiku i potencira mržnju, pa navodi kako su Srbi ugrožen narod u Jugoslaviji. 28.7.1989. na Gazimestanu kaže:

“ Srbi  se nalaze pred bitkama iako ovo nisu oružane mada i takve nisu isključene, pa naglašava osnovu svog programa“ Svi Srbi u jednoj državi, Srbija će ostati cijela gdje je srpski grob tamo je Srbija.“

To je govor mržnje i huškanja prema svemu što je nesrpsko, a posebno prema Hrvatima-katolicIma.

 Otuda je krenula „jogurt „ revolucija u Vojvodini i „balvan revolucija“ iz Knina. Kako su Srbi bili ugroženi u Hrvatskoj govore mnoge povijesne činjenice. Tako npr. u Željezari Sisak bilo je 14.000 zaposlenih od čega 33 direktora 1 makedonac ostali Srbi. Iako je u Hrvatskoj bilo oko 12 % Srba u policiji ih je bilo oko 75 % a u njihovim rukama je bila cjelokupna državna uprava posebno tužilaštvo i sudstvo. Dva srbina kao što su Dušan Dragosavac i Milutin Baltić bili politički jači od cijelog CK SKH.

Mnogi hrvatski branitelji koji su prošli golgotu srpskih koncentracijskih logora, pitaju se otkud Srbima tolika mržnja prema Hrvatima, a ove činjenice im daju odgovor na ta i takva pitanja.

Realizacija mržnje prilikom „oslobođenja“ Hrvatske 1945.god

Srbo četničke jedinice dobile su pisani nalog da prolaskom kroz hrvatska sela i gradove ne smije biti zarobljenih. Dolaskom u Zagreb tih oslobodilaca iz tadašnjih jedanaest bolnica pokupili su 4.791 ranjenika i se bez ikakva ispitivanja i suđenja likvidirali. Što se tiče žrtava Zagreba i okolice, danas imamo više od 180 masovnih grobnica od Medvednice do Sošica.

Aleksandar Ranković jedan od prvih Titovih suradnika, 25.5.1945. nakon titina rođendana organizirao je likvidaciju hrvatskih mladića rođenih između 1924-1927 god, na način da ih je proglasom pozvao da se odazovu jer će biti unovačeni. Zborno mjesto bila je vojarna u Zagrebu, maksimirska 63. Kako se ubijalo na sve strane, na sve načine i sve nepoćudno, da bi izbjegli smrt, tom pozivu za novačenje odazvalo se 7.800 hrvatskih mladića. Potom su ih odveli u sabirni logor Maksimir i Prečko a zatim u kolonama smrti kroz Slavoniju prema Vojvodini u logor Kovin. Usputni masakr bio je strašan i zvjerski, tako da ih je do tamo živo stiglo oko 2.200 mladića. Zvjerstva su i tamo nastavljena, tako da se kroz neko vrijeme u Zagreb vratilo 58 od tih mladića. O zvjerstvima na Blajburgu i Križnom putu danas postoji puno napisanog. O sveopćim masovnim likvidacijama, a posebno nepoćudnih Hrvata, sami su se hvalili i zapisivali te uspjehe. Tako Ranković podnoseći izvješće u Saveznoj skupštini Jugoslavije u Beogradu kaže: Kroz naše logore i zatvore između 1045. I 1951. God. Prošlo je 3.777.776 logoraša i zatvorenika, a broj likvidiranih narodnih neprijatelja iznosi 586.000. Unutar zadnjeg broja preko 500.000 žrtava su Hrvati.

Ivan Runje, HS

kučibaba/kamenjar.info

//

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Pripadnici Prvog hrvatskog kontingenta ispraćeni iz Petrinje u Litvu

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH/ M. Čobanović

U vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji u petak, 24. studenog 2017., održan je svečani ispraćaj 1. hrvatskog kontingenta ojačane prednje prisutnosti NATO-a u Republiku Litvu, gdje će sudjelovati u toj NATO aktivnosti u sklopu borbene skupine pod vodstvom Savezne Republike Njemačke (1. HRVCON-a eFPBG–DEU).

Uz pripadnike kontingenta i članove njihovih obitelji, svečanom ispraćaju nazočili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević koji je ujedno bio izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, vojni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država brigadir Robert Mathers, ministar savjetnik u Veleposlanstvu Republike Litve i voditelj Ureda u RH Donatas Žiugžda, vojni izaslanik Republike Njemačke pukovnik Janus Kaschta, vojni izaslanik Francuske Republike brigadir Fabrice Duda te predstavnici lokalne zajednice i drugi visoki uzvanici, priopćio je MORH

Izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević ovom je prilikom poručio kako je uvjeren da će u misiji u Litvi, pripadnici Oružanih snaga još jednom dokazati svoju profesionalnost i spremnost pri izvršavanju različitih zadaća. „Republika Hrvatska svojim sudjelovanjem u ovoj aktivnosti, u okviru borbene skupine pod vodstvom Savezne Republike Njemačke daje svoj vidljivi doprinos temeljnim vrijednostima Sjevernoatlantskog saveza.

Neka vam djela naše garde, onih koji su stvarali i branili Hrvatsku u Domovinskom ratu bude putokaz i u budućnosti. Zadaća na koju krećete je zahtjevna i odgovorna. Za uspjeh naših napora i našeg doprinosa ovoj NATO aktivnosti bitan je vaš puni angažman i fokusiranost svake pripadnice i pripadnika Hrvatskog kontingenta u Litvi“, rekao je ministar Krstičević koji je izrazio nadu kako će se tijekom boravka pripadnika Oružanih snaga u Republici Litvi osobno doći uvjeriti u njihovu spremnost i uvjete u kojima rade i žive.

“Nikada, ni jednog trenutka tijekom boravka na ovoj aktivnosti nemojte ispustiti iz vida kako u odori ponosnog i časnog hrvatskog vojnika ne predstavljate samo sebe, već Republiku Hrvatsku, vjerodostojnu i pouzdanu NATO saveznicu.

Očekujem da u svome djelovanju pokažete odgovornost, predanost zadaćama. Svima vama neka sigurnost kolega, ali i vlastita sigurnost bude na prvom mjestu. U svome djelovanju imat ćete punu potporu Ministarstva obrane i mene osobno”, zaključuje ministar.

Foto: MORH/ M. Čobanović

Pripreme za odlazak u Litvu uspješno su provedene, a spremnost i profesionalnost pripadnika kontingenta pohvalio je načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov: „Cilj ove misije, pa tako i vašeg odlaska na ovu aktivnost, jest ostvarivanje konkretnog oblika jačanja kolektivnog odvraćanja i obrane Saveza na teritoriju istočnog krila NATO-a, i očekujem da će se ovom misijom potvrditi i pokazati zajedništvo država članica te snažna transatlantska veza“.

General Šundov izrazio je uvjerenje u uspješnost još jedne misije u koju su upućuju pripadnici Oružanih snaga RH te istaknuo kako očekuje da će se pokazati jedinstvo država članica i neposredna odlučnost NATO-a za obranu ugroženih saveznica. “Na ovaj način dokazuje se i prijateljski odnos Republike Hrvatske i Republike Litve, upravo na ovaj način povezat će se Baltik i Jadran” zaključio je general Šundov.

Predstavnik Litve Donatas Žiugžda poručuje kako je odlazak 1. hrvatskog kontingenta ojačane prednje prisutnosti NATO-a u Republiku Litvu dokaz uspješne suradnje dviju država. “Vjerujem kako ćete upravo vi doprinijeti zaštiti sigurnosti naše zemlje i kako ste spremni odgovoriti na sve eventualne napade ili provokacije. Siguran sam kako ćete bili od velike pomoći i moram naglasiti kako je ovo još jedan dokaz dobre suradnje Republike Hrvatske i Republike Litve, u ime Litvanaca zahvaljujem se na vašem doprinosu našem zajedničkom cilju – očuvanju mira i sigurnosti”.

Njemački vojni izaslanik pukovnik Kascht izrazio je ponos što ima priliku hrvatskim vojnicima izraziti najbolje želje uoči odlaska u Republiku Litvu. “U okviru zadaća i zapovjedi imat ćete slobodu za napraviti nešto novo, Savezna Republika Njemačka i Hrvatska već su dokazale kako su strateški partneri na brojnim područjima suradnje pa vjerujem da će i ova misija zabilježiti još jedan uspjeh”.

Zapovjednik 1. HRVCON-a eFBBG-DEU, satnik Marko Krpan, zapovjednik 1. mehanizirane satnije bojne „Tigrovi“ rekao je kako su pripadnici kontingenta na visokoj razini obučenosti i spremnosti. “Proteklih godinu dana prolazili su zahtjevne pripreme i ono što možemo reći uoči njihovog odlaska u Litvu je kako su pripadnici kontingenta spremni za obavljanje i najzahtjevnijih zadaća. Za Hrvatsku kao Tigar!”

Ovim povodom, pripadnici Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade „Tigrovi“ uručili su pripadnicima 1. HRVCON-a čiju glavninu snaga čine pripadnici bojne “Tigrovi” iz sastava Gardijske mehanizirane brigade, fotografiju i životopis pukovnika Damira Tomljanovića-Gavrana, zapovjednika bojne 1. gardijske brigade “Tigrovi”, poginulog u Domovinskom ratu.

U Litvu u borbenu skupinu pod vodstvom SR Njemačke na rok od sedam mjeseci upućuje se 181 pripadnik Oružanih snaga RH, a glavninu snaga čine pripadnici mehanizirane satnije iz sastava 1. mehanizirane bojne “Tigrovi” Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, uključujući i potporne logističke elemente s pripadajućim naoružanjem i opremom te 14 borbenih oklopnih vozila Patria.

Pripreme i ocjenjivanje pripadnika OS RH za sudjelovanje u aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Litvi provedene su u sklopu vojne vježbe „Udar 17“, koja je održana od 14. rujna do 06. listopada 2017. godine na vojnom poligonu „E. Kvaternik“ na Slunju. Hrvatski kontingent u Republici Litvi bit će smješten na vojnom poligonu „Rukla“, 110 km sjeveroistočno od Vilniusa.

Temeljna zadaća i misija hrvatskog kontingenta je integracija u multinacionalnu borbenu grupu pod vodstvom SR Njemačke, kao i provedba obuke u tom u sastavu u kojem su, uz pripadnike OSRH-a, i pripadnici oružanih snaga Kraljevine Nizozemske, Kraljevine Norveške, Kraljevine Belgije, Velikog Vojvodstva Luxembourg, Francuske Republike i zemlje domaćina Republike Litve.

Nakon svečanog ispraćaja uzvanici su obišli novoizgrađene objekte u petrinjskoj vojarni.

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Documenta napala Predsjednicu zbog Praljka

Objavljeno

na

Objavio

Centar za suočavanje s prošlošću Documenta u petak je prozvao predsjednicu Republike Kolindu Grabar-Kitarović za ‘neodgovornost’ zbog poruke organizatorima promocije knjige “Slobodan Praljak”, ocjenjujući da je njome demonstrirala nedopustiv pritisak na djelovanje Haaškog suda.

Promocija knjige “General Praljak“, održana je u Zagrebu 21. studenoga i na njoj je pročitana poruka poslana iz Ureda predsjednice: “Doprinos generala Slobodana Praljka obrani Hrvatske i Bosne i Hercegovine od velikosrpske agresije te obrani opstojnosti hrvatskog naroda na njegovim povijesnim prostorima tijekom Domovinskoga rata od velike je važnosti. Ovih dana, kada se nadamo pravednom sudskom pravorijeku i njegovu oslobađanju, kao i oslobađanju drugih hrvatskih uznika, ova knjiga izlazi kao doprinos istini o njemu i o tom povijesnom razdoblju borbe hrvatskog naroda za slobodu, istini koju je on nakon rata na mnoge načine ustrajno branio svojom riječju. Ujedno je ova knjiga svojevrsna zahvalnica za sve što je učinio za svoj narod”.

Documenta ocjenjuje da Grabar-Kitarović tom porukom demonstrira nedopustiv pritisak na djelovanje suda pred objavljivanje pravomoćne presude u postupku u kojemu se sudi i Slobodanu Praljku jer je, kako navode “svaka presuda osim oslobađajuće unaprijed proglašena nepravednom”.

Žalbeno vijeće Haškoga suda u srijedu će objaviti pravomoćnu presudu u predmetu “Prlić i drugi”.

Documenta smatra da predsjednica u poruci demonstrirala i “prijezir spram prvostupanjske presude haaškog sudišta (koje je i hrvatsko sudbeno tijelo)”, kao i nerazumijevanje sadržaja vlastite, temeljne ustavne obveze da “predstavlja i zastupa Hrvatsku u zemlji inozemstvu” jer, navode, “svojim stavom Hrvatsku kao državu dovodi u poziciju jedne od stranaka u sudskom postupku za ratne zločine (a ne tako davno državni su organi predlagali da se Hrvatskoj u Haagu prizna status ‘prijateljice suda’)”.

Documenta dodaje i da je predsjednica demonstrirala “zahvalnost” Praljku za obranu Hrvatske i Bosne i Hercegovine od velikosrpske agresije “ne spominjući uopće treću, bošnjačku, stranu u sukobu”. A baš zbog žrtava na bošnjačkoj strani Praljak i ostali bili su osuđeni na teške zatvorske kazne, ističe Documenta.

“Ovakav – u najmanju ruku neodgovoran – postupak najviše hrvatske državne dužnosnice zaslužuje ne samo najoštriju osudu (koja je do sada u javnosti izostala), nego i ozbiljno propitivanje njezinog cjelokupnog djelovanja”, zaključuje Centar za suočavanje s prošlošću. (Hina/Kamenjar)

PREDSJEDNICA O KNJIZI „GENERAL PRALJAK“

 

Akademik Josip Pečarić: Naš general Praljak

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari