Connect with us

Hrvatska

Dokumentarni film u sjećanje na vukovarsku Majku hrabrost – Katu Šoljić

Objavljeno

-

Žrtve grada heroja ovih se dana sjeća cijela Hrvatska, a o njegovim je znanim i neznanim junacima još mnogo neispričanih priča. Jedna filmska posvećena junakinji – Kati Šoljić, predstavljena je u varaždinskoj gradskoj knjižnici, javlja HRT

Ime Kate Šoljić možda je manje poznato mlađim generacijama, no strašna je činjenica da je u Domovinskom ratu izgubila četvoricu sinova.

– Kata Šoljić je simbol hrvatskog Domovinskog rata, a pogotovo majki koje su izgubile svoju djecu, kaže Mladen Pavković, autor filma.

Autor filma Mladen Pavković, novinar, publicist i sam hrvatski branitelj, s Katom Šoljić bio je blizak. Iz njihova odnosa i suradnje proizašle su dvije knjige te nekoliko kraćih filmova.

– Kada smo snimili film i majci Kati ga prikazali, ona je plakala kao da je znala da odlazi. Bila ja je neki način i tužna i sretna da odlazi što će iz nje nešto ostati, kaže Pavković.

Vukovarska Majka hrabrost nije s nama već 13 godina. Otišla je svojim sinovima koje je neopisivo voljela, ali i na čiju je žrtvu bila toliko ponosna.

– Tim svojim odnosom prema žrtvi koju je ona dala, kako je to pokazivala, preživljavala, mislim da moramo svi učiti od nje, kaže Zdravko Jakop, brigadni general, državni tajnik u Ministarstvu obrane.

– Ja bih mogao reći da je Kata Šoljić majka svih branitelja Hrvatske, bez nekakve patetike. Kao da se u nju slila sva tuga svih majki i onih koji su ostali bez svojih najmilijih, kaže Ivan Hranj, Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Niko, Ivo, Mijo i Mato. Četvorica hrabrih vitezova, ali i ožiljaka na srcu bake Kate. Unatoč tišini i boli koja je ostala, njezine riječi odzvanjaju i nakon 30 godina: „Ni jednog tijela, ni jednog groba nad kojim bih zaplakala. No, moji sinovi svoje živote nisu dali uzalud. Ostali su da brane svoj grad, takvi su bili moji sinovi.”

Znaš li sine tko je Šoljić Kata

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari