Connect with us

Komentar

dr. Ante Nazor: Sarajevo preko mise vrši napad na hrvatski narod

Objavljeno

-

Ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata povjesničar dr. Ante Nazor rekao je u razgovoru za portal Bild.ba da se preko napada na kardinala Puljića zbog mise za bleiburške žrtve u Sarajevu vrši orkestrirani napad na bh. Hrvate.

Na upit kako komentira javni pritisak koji je primjetan u dijelu sarajevske medijske i političke javnosti po pitanju održavanja misnog slavlja za nevino stradale žrtve na bleiburškom polju i križnom putu Nazor je istaknuo da takvi napadi za ugrožavaju identitet hrvatskog naroda i temeljne vjerske slobode.

-Javni pritisak, odnosno bolje rečeno huškački, zlonamjerni i neutemeljeni napadi dijela sarajevskih medija i politikanata iz BiH, ali i RH, na katoličku crkvu i kardinala Vinka Puljića zbog najavljene mise za žrtve bleiburške tragedije u Sarajevskoj katedrali, odnosno za žrtve jugoslavenskog komunističkog režima, dovode u pitanje vjerske slobode dijela građana BiH i ugrožavaju identitet hrvatskoga naroda u BiH, koji je na tom području autohton i konstitutivan – ocijenio je Nazor.

Hrvatski narod je, podsjeća Nazor, “preživio i razdoblje osmanlijskoga zuluma i razdoblje komunističkog terora”, rekao je Nazor.

Nazor podsjeća kako je na križnom putu stradalo na desetke tisuća ljudi koji su se već bili predali.

-Nevjerojatna je kreativnost i medijska angažiranost u pokušaju relativizacije činjenice da je Jugoslavenska armija, tada sastavljena od partizana i njima pridruženih amnestiranih četnika, u kolonama smrti koje je narod prozvao Križnim putem, na brojnim stratištima, od Bleiburga do Makedonije, poubijala nekoliko desetaka tisuća civila i razoružanih vojnika koji su se predali – ustvrdio je Nazor.

Povjesničar Nazor se osvrnuo i na gostovanje Stjepana Mesića ustvrdivši kako oni koji ga pozivaju, zapravo, govore o sebi.

-Teza da su “svi ubijeni bili zločinci i da su dobili što su zaslužili“, posebno je odvratna i netočna, kao i tvrdnja da “Jugoslavenska armija nije ubijala žene i djecu“, kojom je ovih dana medijski prostor zagadio ‘povjesničar’ Stjepan Mesić. Gostovanje takvog ‘vjerodostojnika’ u informativnom programu zapravo više govori o onima koji ga pozivaju – kaže Nazor.

Ravnatelja Hrvatsko memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata smeta i šutnja međunarodne zajednice.

-Kao što o položaju Hrvata u BiH govori činjenica da je i tročlano predsjedništvo BiH protiv održavanja spomenute mise, što potvrđuje zaključak da Hrvati nemaju svoga predstavnika u takvom predsjedništvu. Nedjelotvornost međunarodne zajednice po tom pitanju znakovita je i zabrinjavajuća – istaknuo je.

Nazor podsjeća i kako su u Bleiburgu stradali mnogobrojni muslimani koje je pobila tadašnja Jugoslavenska armija.

–Misa za žrtve bleiburške tragedije u katedrali u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine ima svoju simboliku i zbog činjenice da su te 1945. pripadnici Jugoslavenske armije, uz katolike, poubijali i veliki broj muslimana. Gotovo na isti način kao što su u prvoj polovici 1990-ih sljednici te armije i četnici obračunali s Hrvatima i Bošnjacima – muslimanima u Vukovaru, Škabrnji, Prijedoru, Srebrenici i drugdje – podsjetio je.

Trajni mir, po Nazorovim riječima, može se osigurati samo ako se svi narodi obvežu na spremnost odavanja počasti nevinim žrtvama drugih naroda.

-Osuda svih totalitarnih režima i poštivanje svih žrtava ratova, odnosno izraz sućuti obiteljima žrtava zločina četničkih, ustaških i partizansko-komunističkih postrojbi, kao i suočavanje sa zločinima oružanih snaga svojega naroda u nedavnom ratu u RH i BiH, preduvjet su za trajni mir na spomenutom području – istaknuo je.

Smatra da “napadi na kardinala Puljića i pokušaj sprječavanja mise za žrtve bleiburške tragedije neće pridonijeti miru”.

-Na kraju, mogu samo ponoviti riječi fra Maria Knezovića – ‘zar vas nije sram‘ i pridružiti se pozivu Biskupske konferencije BiH da 16. svibnja ‘uputimo svoje molitve za žrtve bleiburške tragedije i sve nevine žrtve bilo kojega naroda’, piše Bild.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari