Pratite nas

Nebuloze

Dubravka Šuica o Marakeškom sporazumu: ‘Hrvatska je već pristala na tako nešto’

Objavljeno

na

Zastupnica u Europskom Parlamentu i bivša gradonačelnica Dubrovnika, Dubravka Šuica u intervjuu za Dnevnik Nove TV komentirala je reakcije hrvatskih političara na Marakeški sporazum, odbijanje predsjednice da ode u Marakeš

Možete li razumjeti motiv Predsjednice, prvo hoću pa neću u Marakeš?

Moram reći da sam za to saznala iz medija, i ne bih se upuštala u komentare. Očito predsjednica ima neke svoje razloge.

Koji bi to mogli biti?

Teško mi je komentirati u ovom trenutku, ona sigurno najbolje zna. Možda bi najbolje bilo da vam predsjednica objasni zbog čega.

Da, ali ona nije rekla razlog zašto, zbog čega ona ne želi ići tamo, ona je samo rekla „Ja ne idem“. Da li su po vama to unutarnji politički razlozi i jeftino skupljanje poena ili je po srijedi neka globalna šira slika?

Sigurno nešto globalno Predsjednica ima, ali ja ne mogu tumačiti njene misli.

Da li je to dobro na razini hrvatske države, koju poruku mi kao zemlja šaljemo? Predsjednica ne ide tamo, a ona je dobila poziv, tko će uopće predstavljati ovu zemlju?

Neće biti važno tko je tamo prisutan, mi smo radili na tom dokumentu, prije svega smo dali ovlasti EU-u da s jednim glasom odlučuje o tom dokumentu, u tom smislu Hrvatska je već pristala na tako nešto. Vjerujem da ćemo biti dio tog kompakta neovisno o tome hoće li Predsjednica biti tamo ili neće. Na kraju priče, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova zaduženo je za reguliranje tog pitanja.

Običnom čovjeku nije jasno, koju mi politiku zastupamo kod pitanja legalnih migranata? Predsjednice koja ne ide tamo, ili Vlade koja to podupire?

To je teško pitanje na koje vam ne mogu odgovoriti, s obzirom da sam ovdje kao potpredsjednica Odbora za vanjske poslove EU parlamenta.

Ali ste i utjecajna HDZ-ovka.

Točno jesam. Ne znam koliko sam utjecajna, ali jesam. Nismo o tome razgovarali i ne znam u ovom trenutku, međutim sigurna sam da će se Republika Hrvatska svrstati na stranu Europske unije i da će Hrvatska postupiti kao i ostale članice EU-a s obzirom da smo i do sada sve podržavali, na svim razinama.

Zašto je to dobro? Zašto je za Hrvatsku dobro da se ovaj sporazum realizira?

Smatram da Hrvatska treba brinuti o migrantima, ali o legalnim migrantima, naravno. Nemojte zaboraviti da je svaki Europljanin, a i dio Hrvata, u zadnjih 100 godina barem jedan put u životu bio migrant. Treba imati solidarnosti i razumjeti o čemu se radi. A posebice zato što to nisu samo migranti u onom smislu riječi kako ih u posljednje vrijeme poimamo, to su i naši studenti, Hrvati koji žive u iseljeništvu itd.

Ali Predsjednica se svojim odbijanjem da ode tamo svrstala uz Ameriku, Mađarsku, Austriju, Višegradsku skupinu. Je li to smjer kojim trebamo ići?

Ja vam na to pitanje ne mogu odgovoriti.

Dugo ste u vanjskoj politici.

Tako je. Vlada će očito imati svoje stajalište i bit će uz ovaj kompakt.

Taj kompakt podupitre matica EU-a. Znači mi se trebamo brinuti da budemo uz tu maticu, uz Njemačku i Francusku?

Ovo je moje osobno stajalište, smatram da Hrvatska treba biti uz većinu zemalja Europske unije.

Znači da je Predsjednica pogriješila.

To ste vi rekli.

Pa tako to zvuči.  A kako tumačite činjenicu da su te zemlje Višgradske skupine, Poljska, Češka, Slovačka, Mađjarska, koje uopće nemaju migranata, tako agresivno protiv?

E to je zanimljivo. Trebalo bi se sociološki ili politološki istražiti zašto su zemlje koje su najmanje ugrožene migracijama, zapravo najviše protiv njih, ali činjenica je da su posljednji izborni rezuzltati u Italiji i Njemačkoj pokazali da su migracije postale glavni problem u tim zemljama. I to je razlog zbog čega se mnogi dodvoravaju biračima u tim zemljama. Prije svega jer ne prijeti takva opasnost tim zemljama. Prijeti Španjolskoj, prijeti Grčkoj, prijeti Italiji, ali Srednjoj Europi ne baš, koliko ja pratim.

Pratite ove trendove pred izbore za Europski parlament. Može li se dogoditi da to migrantsko pitanje bude glavna tema kampanje. Mi znamo kako razmišljaju poljska vladajuća stranka, mađarska stranka, i sad da se neki od naših političara na to naslone i da to bude pozivanje na sitne strasti?

Ne bi mi bilo drago da ta tema bude glavna na europskim izborima jer ima puno važnijih problema koje treba riješiti u EU. Čudilo bi me da se Hrvatska tu svrsta i da to bude glavno pitanje na našoj agendi.

Ili neki naši političari?

Neki možda desniji krugovi, ako se to može uoće tako okarakterizirati, bi to željeli staviti na dnevni red kao što je evidentno iz vijesti ovih dana, ali ja vjerujem da ćemo nastaviti s mainstream politikom koju zagovara naš premijer Plenković i da ćemo u tom smjeru ići i da će se Hrvatska razvijati u normalnu i civiliziranu zemlju.

Znači uz Angelu Merkel?

Angela Merkel odlazi, a mi ostajemo. 

Evo što Plenković kaže o protivljenju Predsjednice RH marakeškom sporazumu

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Nebuloze

Pupovac se obrušio na Predsjednicu RH zbog potpore Penavi

Objavljeno

na

Objavio

Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a, komentirao je podršku predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović vukovarskom gradonačelniku Ivanu Penavi u slučaju odluke Ustavnog suda koja se odnosi na dvojezičnost u Vukovaru.

“Teško je podržati gradonačelnika Penavu i ne biti protiv odluke Ustavnog suda. Ta predsjedničina podrška nesumnjivo je usmjerena protiv konkretne odluke Ustavnog suda i to je ozbiljan sukob između Ustavnog suda i predsjednice RH”, izjavio je Milorad Pupovac, piše Večernji list.

Koliko je takav sukob koristan predsjednici, nastavio je, vidljivo je na prvi pogled, a koliko je koristan po pitanju odnosa među ljudima u Vukovaru, o tome će Pupovac, rekao je, govoriti drugom prilikom i na drugom mjestu.

Pupovac tumači da je Ustavni sud donoseći svoju odluku uzeo u obzir članak osam Ustavnog zakona koji govori da se prava manjina imaju primjenjivati sa svrhom poštovanja manjina i hrvatskog naroda, razvijanja razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga.

“Predsjednica RH kolektivizira krivnju, a Ustavni je sud nastojao izbjeći kolektivizaciju. Na stranu kolektivizacija, na koju smo nažalost navikli, predsjednica si uzima za pravo da kao netko iz pozicije vlasti samovoljno procjenjuje što je postignuto u međuljudskim odnosima u Vukovaru. Ako bi predsjednica svoj osobni stav pokušala pretočiti u akt vlasti, onda bi bila u temeljitom sukobu sa zakonom i Ustavom”, rekao je Pupovac.

Predsjednica održala sastanak s Ivanom Penavom

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Nebuloze

Miroslav Šeparović poručio Penavi: ‘Ustavni sud se mora slušati’

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović rekao je u nedjelju kako od lokalne vlasti u Vukovaru očekuje da provede odluku Ustavnog suda o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina kojom je određeno da se prava srpske nacionalne manjine u tom gradu moraju unaprijediti te da oko toga ne bi želio polemizirati s vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom.

“Zakon o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina govori da je na statutima lokalne samouprave ovlast da oni odlučuju o postupnoj primjeni tih prava. Imaju dva prava koja ne mogu isključiti, a to je pravo na upotrebu jezika i pisma u javnoj komunikaciji i pravo građana na dobivanju isprava na svom jeziku. Iz zakona proizlazi da je grad taj koji određuje trenutak da to ocijene, Ustavni sud ih na to potiče”, odgovorio je Šeparović na pitanje novinara u emisiji “Točka na tjedan” N1 televizije je li to pretežak zadatak za Vukovar.

Podsjetio je da je Ustavni sud u svojoj odluci iz 2014. rekao i obvezao vukovarsko Gradsko vijeće, nakon što su se pokušale silom uvesti dvojezične ploče, da u roku od godinu dana propiše i uredi za cijelo područje kolektivna i individualna prava srpske nacionalne manjine uzimajući u obzir njihova legitimna prava, ali i posljedice velikosrpske agresije koja je zahvatila Vukovar i stradanje hrvatskog naroda.

Zamoljen da komentira tvrdnju vukovarskog gradonačelnika kako za to nije vrijeme i da još neće biti vrijeme, Šeparović je rekao da se odluke Ustavnog suda moraju izvršavati.

“Njih je dužna izvršavati svaka pravna i fizička osoba, to je dužnost prvenstveno gradonačelnika i Gradskog vijeća. Neću polemizirati s gradonačelnikom, mi smo svoje rekli. Imamo razumijevanja za Vukovar, jer da nemamo, odluka bi bila drugačija i prava bi se primijenila odmah i sad”, poručio je Šeparović.

Na Vladi je da uredi ako lokalne vlasti ne postupe po zakonu

“Ovo su emocije, ja ih razumijem, ali pozivam gradonačelnika i vijeće da u listopadu postupe po svom statutu i razmotre dosegnuti stupanj razumijevanja, snošljivosti i tolerancije, i to obrazlože. I general Gotovina je po izlasku iz haškog zatvora rekao da je rat završio, okrenimo se budućnosti. Onaj tko je ostao bez ičega, neće mu upotreba ćirilice ili srpskog jezika vratiti najmilije, ja sam toga svjestan, ja sam duboko svjestan trauma, ali moramo se okrenuti budućnosti. Uvjeren sam da će gradonačelnik to shvatiti i postupiti po tome”, istaknuo je.

Na tvrdnju kako formalno mogu svakog listopada reći da nije još došao trenutak, Šeparović je odgovorio: “Mogu, ali moraju to obrazložiti, a Ustavni sud će ocijeniti jesu li ti razlozi opravdani ili ne i po pravnoj dužnosti odrediti je li to zadovoljavajuće”

Na pitanje što će se dogoditi ako tako ne postupe, Šeparović je odgovorio kako je sada na Vladi da to pitanje riješi, što je, dodao je, i inače dužna provoditi.

“Podsjetili smo je i na nalog da uredi prikladan pravni mehanizam i uredi što se događa, ako lokalne vlasti ne postupe po zakonu. I tada smo rekli dok se ne donese zakon po kojem bi se uredio pravni mehanizam, ne smije se nasilnim mjerama provoditi zakon. Tako se neće ni ova odluka raditi, jer nije cilj da se razbijaju ploče, da se podsjeća na traume koje su ti ljudi pretrpili, nego je svrha dijalog. On je mukotrpan, težak, ali nema alternative. Nećemo slati policiju tamo, to je sigurno, ali ćemo biti uporni u provedbi naše odluke. Nije to politička odluka, Ustavni sud ne donosi političke odluke, nego one mogu imati političke implikacije”, istaknuo je Šeparović.

Na tvrdnju kako im mnogi spočitavaju da je Ustavni sud – politički, uzvratio je: “Ustavni sud je sve samo nije politički sud”.

“To je apsolutno nepoznavanje našeg Ustava. Činjenica što nas bira politika, ne znači da smo politički sud. Svaki sud na svijetu biraju parlamenti. Naš Ustavni sud odražava po svom sastavu hrvatsko društvo. Mi se jako dobro slažemo, imamo korektne odnose”, zaključio je Šeparović u intervjuu za televiziju N1.

(Hina)

 

Penava: Gdje su ustavna prava za silovane žene?

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari