Pratite nas

Nebuloze

Dubravka Šuica o Marakeškom sporazumu: ‘Hrvatska je već pristala na tako nešto’

Objavljeno

na

Zastupnica u Europskom Parlamentu i bivša gradonačelnica Dubrovnika, Dubravka Šuica u intervjuu za Dnevnik Nove TV komentirala je reakcije hrvatskih političara na Marakeški sporazum, odbijanje predsjednice da ode u Marakeš

Možete li razumjeti motiv Predsjednice, prvo hoću pa neću u Marakeš?

Moram reći da sam za to saznala iz medija, i ne bih se upuštala u komentare. Očito predsjednica ima neke svoje razloge.

Koji bi to mogli biti?

Teško mi je komentirati u ovom trenutku, ona sigurno najbolje zna. Možda bi najbolje bilo da vam predsjednica objasni zbog čega.

Da, ali ona nije rekla razlog zašto, zbog čega ona ne želi ići tamo, ona je samo rekla „Ja ne idem“. Da li su po vama to unutarnji politički razlozi i jeftino skupljanje poena ili je po srijedi neka globalna šira slika?

Sigurno nešto globalno Predsjednica ima, ali ja ne mogu tumačiti njene misli.

Da li je to dobro na razini hrvatske države, koju poruku mi kao zemlja šaljemo? Predsjednica ne ide tamo, a ona je dobila poziv, tko će uopće predstavljati ovu zemlju?

Neće biti važno tko je tamo prisutan, mi smo radili na tom dokumentu, prije svega smo dali ovlasti EU-u da s jednim glasom odlučuje o tom dokumentu, u tom smislu Hrvatska je već pristala na tako nešto. Vjerujem da ćemo biti dio tog kompakta neovisno o tome hoće li Predsjednica biti tamo ili neće. Na kraju priče, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova zaduženo je za reguliranje tog pitanja.

Običnom čovjeku nije jasno, koju mi politiku zastupamo kod pitanja legalnih migranata? Predsjednice koja ne ide tamo, ili Vlade koja to podupire?

To je teško pitanje na koje vam ne mogu odgovoriti, s obzirom da sam ovdje kao potpredsjednica Odbora za vanjske poslove EU parlamenta.

Ali ste i utjecajna HDZ-ovka.

Točno jesam. Ne znam koliko sam utjecajna, ali jesam. Nismo o tome razgovarali i ne znam u ovom trenutku, međutim sigurna sam da će se Republika Hrvatska svrstati na stranu Europske unije i da će Hrvatska postupiti kao i ostale članice EU-a s obzirom da smo i do sada sve podržavali, na svim razinama.

Zašto je to dobro? Zašto je za Hrvatsku dobro da se ovaj sporazum realizira?

Smatram da Hrvatska treba brinuti o migrantima, ali o legalnim migrantima, naravno. Nemojte zaboraviti da je svaki Europljanin, a i dio Hrvata, u zadnjih 100 godina barem jedan put u životu bio migrant. Treba imati solidarnosti i razumjeti o čemu se radi. A posebice zato što to nisu samo migranti u onom smislu riječi kako ih u posljednje vrijeme poimamo, to su i naši studenti, Hrvati koji žive u iseljeništvu itd.

Ali Predsjednica se svojim odbijanjem da ode tamo svrstala uz Ameriku, Mađarsku, Austriju, Višegradsku skupinu. Je li to smjer kojim trebamo ići?

Ja vam na to pitanje ne mogu odgovoriti.

Dugo ste u vanjskoj politici.

Tako je. Vlada će očito imati svoje stajalište i bit će uz ovaj kompakt.

Taj kompakt podupitre matica EU-a. Znači mi se trebamo brinuti da budemo uz tu maticu, uz Njemačku i Francusku?

Ovo je moje osobno stajalište, smatram da Hrvatska treba biti uz većinu zemalja Europske unije.

Znači da je Predsjednica pogriješila.

To ste vi rekli.

Pa tako to zvuči.  A kako tumačite činjenicu da su te zemlje Višgradske skupine, Poljska, Češka, Slovačka, Mađjarska, koje uopće nemaju migranata, tako agresivno protiv?

E to je zanimljivo. Trebalo bi se sociološki ili politološki istražiti zašto su zemlje koje su najmanje ugrožene migracijama, zapravo najviše protiv njih, ali činjenica je da su posljednji izborni rezuzltati u Italiji i Njemačkoj pokazali da su migracije postale glavni problem u tim zemljama. I to je razlog zbog čega se mnogi dodvoravaju biračima u tim zemljama. Prije svega jer ne prijeti takva opasnost tim zemljama. Prijeti Španjolskoj, prijeti Grčkoj, prijeti Italiji, ali Srednjoj Europi ne baš, koliko ja pratim.

Pratite ove trendove pred izbore za Europski parlament. Može li se dogoditi da to migrantsko pitanje bude glavna tema kampanje. Mi znamo kako razmišljaju poljska vladajuća stranka, mađarska stranka, i sad da se neki od naših političara na to naslone i da to bude pozivanje na sitne strasti?

Ne bi mi bilo drago da ta tema bude glavna na europskim izborima jer ima puno važnijih problema koje treba riješiti u EU. Čudilo bi me da se Hrvatska tu svrsta i da to bude glavno pitanje na našoj agendi.

Ili neki naši političari?

Neki možda desniji krugovi, ako se to može uoće tako okarakterizirati, bi to željeli staviti na dnevni red kao što je evidentno iz vijesti ovih dana, ali ja vjerujem da ćemo nastaviti s mainstream politikom koju zagovara naš premijer Plenković i da ćemo u tom smjeru ići i da će se Hrvatska razvijati u normalnu i civiliziranu zemlju.

Znači uz Angelu Merkel?

Angela Merkel odlazi, a mi ostajemo. 

Evo što Plenković kaže o protivljenju Predsjednice RH marakeškom sporazumu

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Nebuloze

Beljak u elementu: ‘Gazite bandu! I mi ćemo uskoro’

Objavljeno

na

Objavio

Najnovija događanja u Srbiji komentirao je Krešo Beljak, predsjednik Hrvatske seljačke stranke.

“Podrška ovom pravom Beogradu!!! Podrška ovoj normalnoj Srbiji!! Gazite bandu!!! I mi ćemo uskoro nadam se, ove skrivene Vučićeve saveznike u Zagrebu i Hrvatskoj!! Ne #1od5miliona nego #1od20miliona”, napisao je predsjednik HSS-a Krešo Beljak na Twitteru.

Tvit je nakon pet minuta izbrisan.

Podsjetimo, prosvjednici okupljeni ispred zgrade predsjedništva Srbije u Beogradu zaustavili su promet i ponovili zahtjeve za smjenom državnog vodstva na čelu s predsjednikom Republike koji se obratio javnosti u podne nakon sinoćnjeg upada prosvjednika okupljenih u pokret “1 od 5 milijuna” u zgradu Radiotelevizije Srbije (RTS).

Ponovljeni su zahtjevi za smjenu predsjednika Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić, predsjednice parlamenta Maje Gojković, direktora RTS-a Dragana Bujoševića kao i za održavanje poštenih i slobodnih izbora pod uvjetom da se šest do devet mjeseci prije izbora oslobode mediji.

 

Beljak: Pozivam Bernardića da zajedno degustiramo marihuanu

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Gluposti

Ivo J.: ‘Porazno je da imamo mise za ustaške zločince’, a za partizane nikad nisu služene

Objavljeno

na

Objavio

Glazbenik Ivo Josipović gasi svoju stranku Naprijed Hrvatska i vraća se u SDP. A sve će biti formalizirano sutra na sjednici Glavnog odbora SDP-a.

Intervju s njime donosi Večernji list, a mi prenosimo naj naj najzanimljiviji dio:

“Mi smo rigidna desna država koja slabo napreduje i ima lošu reputaciju”

VL: Gasite Naprijed Hrvatska i vraćate se u SDP. Je li vam žao što ste uopće osnivali stranku?

Ivo Josipović: Žalim zbog stanja na ljevici. Žalim zbog slike hrvatskog društva, što smo rigidna desna država koja slabo napreduje i ima lošu reputaciju. Jednostavno, moj povratak u SDP nije bio moguć. Bilo je jasno da vrh stranke nije oduševljen mojim povratkom, valjda jer sam bio vrlo kritičan prema politici Milanovićeve vlade i stanju u stranci. Predlagao sam mnoge reforme koje su i danas nužne: pravosuđe, teritorijalni ustroj, uprava, razvoj temeljem četvrte industrijske revolucije…. Premijer i predsjednik stranke mislio je drukčije. Zapravo, žao mi je što se ono što sam predviđao stranci zaista i dogodilo, i gore od toga. Žao mi je i zbog brojnih članova koji su sudjelovali u mojim kampanjama i kojima dugujem zahvalnost. Da je vrh dijelio njihov entuzijazam, danas bi SDP bio na vlasti, a ja predsjednik na odlasku. Naprijed Hrvatska nije ostvarila izborni uspjeh, ali je socijaldemokraciji sačuvala više od tisuću istinskih ljevičara. Zato je dobro da je ta stranka postojala.

VL: Nikad niste demantirali mogućnost da opet budete kandidat za predsjednika.

Ivo Josipović: Predsjednički kandidat mora biti onaj tko bude imao najviše izgleda, a predizbori su dobra metoda odabira. Prerano je da bismo utvrdili tko ima najviše izgleda. Za sada, suprotno tvrdnjama nekih medija, jedini koji ozbiljno vodi kampanju je Milanović. On, kao, šuti, ali njegove kolege, nekadašnji ministri, pa i Jutarnjii list za njega vode ozbiljnu kampanju.

VL: Što ako se pokaže da Zoran Milanović ima najveće izglede da će dobiti tu bitku i u nju odluči ući? Treba li u tom slučaju SDP stati iza njega?

Ivo Josipović: Da, ako se pokaže da je zaista kandidat ljevice. Mislim da mu koketiranje s nekim desnim generalima, a i politika koju je vodio ne idu u prilog. Nosi teret serijskog gubitnika različitih izbora, a i teret uzročnika sadašnjih problema na ljevici. Ako se kandidira, volio bih da pokaže lijevi obraz svoga lica i volju da potakne ozbiljne reforme. U SDP-u, a i inače, ima više pojedinaca koji bi sigurno bili daleko bolji predsjednici od gospođe Grabar-Kitarović. Evo, samo primjera radi, jedan Picula ili Komadina sigurno ne bi sramotili državu onako kako to čini predsjednica.

VL: Zbog čega mislite da je predsjednica bila “ozbiljan faktor ustašofilije”, kako ste nedavno kazali?

Ivo Josipović: Institucija predsjednika, bez obzira na skromne formalne ovlasti, ima poseban položaj u društvu. Njena izjava o ustaškom pozdravu „za dom spremni“ puno je opasnija od svega što bi primjerice rekao njezin nekadašnji prijatelj Bujanec, jedan Skejo ili Glasnović. Sjetimo se i onih čokoladica, druženja s likovima nedostojnim predsjedničkog društva, načina kako se odnosila prema Jasenovcu i mnogih bizarnosti kojima je utjecala na sustav vrijednosti.

VL: Vi ste s druge strane bili prvi hrvatski predsjednik koji je otišao na Bleiburg.

Ivo Josipović: Ponosan sam na antifašiste koji su tada odlučili sa mnom otići na Bleiburg pokazavši tako svoju odgovornost prema našoj povijesti i budućnosti. Iako, priznajem, bio sam naivan. Smatrao sam, i o tome sam razgovarao i s vrhom Katoličke crkve, da Drugi svjetski rat konačno moramo završiti i skinuti ga s dnevnog reda žaleći za svim žrtvama i osuđujući svaki zločin, ali s vrlo jasnom porukom. Svako neka stavi cvijet na grob svojih stradalih, neovisno kojoj su strani pripadali. Ali, konačno i nedvojbeno prihvatimo da je bilo ispravno suprotstaviti se Hitleru i Mussoliniju, a ne služiti im. Narodnooslobodilačka borba je bila ispravan odabir, a ustaški kolaboracionizam pogrešan. Izgledalo mi je da bi Crkva mogla podržati takav pristup, međutim, očito sam se prevario. Crkva se, zajedno s desnicom odlučila za ustašofiliju i revizionizam. Porazno je da imamo mise za ustaške zločince. Nisam čuo da je ikada održana misa za neke od poginulih partizana, čak ni za svećenike koji su sudjelovali u NOB. Kad već govorimo o mom mandatu, bio sam obećao da ćemo ući u EU, da ćemo ojačati borbu protiv korupcije, posebno pretvorbenog kriminala i ratnog profiterstva te popraviti odnose sa susjedima. Na sva tri područja rezultati su bili vidljivi. Nažalost, nakon mog mandata krenulo je jačati antieuropejstvo, Ustavni je sud, očito uz podršku dijela politike, protuustavno prekinuo mnoge sudske postupke za pretvorbeni kriminal i ratno profiterstvo, a odnosi s važnim susjedima vraćeni su desetljećima unazad.

VL: Danas smo došli u situaciju da nam lekcije dijeli Koruška biskupija. Njezin upravitelj otvoreno kaže da su lanjskom analizom komemoracije utvrdili da je ta manifestacija politički instrumentalizirana. Slažete li se?

Ivo Josipović: Da, dio je to povijesnog revizionizma za koji je prije svih odgovoran državni vrh.

Cijeli intervju pročitajte na portalu Večernjeg lista.

Izvor: narod.hr/vecernji.hr

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari