Pratite nas

Herceg Bosna

Grabovica – Najteži i najkrvoločniji zločin u muslimansko-hrvatskom građanskom ratu u BiH

Objavljeno

na

Ilustracija Kamenjar.com

Sutra je 9. rujna, što znači da će se navršiti točno 25 godina od početka opeacije “medački džep” koja je bila najčišća, kirurški čista operacija HV-a, a u isto vrijeme Muslimani će upasti u hrvatsko selo Grabovica, koja se nalazi u njihovoj dubini, i nevjerojatnom, krvničkom egzekucijom smaknuti 33 civila hrvatske nacionalnost od kojih je najmlađa bila djevojčica u dobi od 4. godine koja se zvala Mladenka Zadro

8. rujan, odnosno točno 25. godina od ove zapovjedi “Komandanta 9. motorizovane brigade VRSK” Jove Kordića za “nasilno izviđanje i borbena dejstva”. Iz samog sadržaja ove “zapovijesti” vidljivo je da nije riječ samo o izviđanju, odnosno prikupljanju podataka, nego i o zaposjedanju nekih kota i čvrstih objekata. Dakle, ovo je zapovjed za napad.

Istina, to nije trebao biti neki veliki strateški napad, čak ni napad nekih većih taktičkih razmjera, ali je očito cilj bio približiti se i ugroziti komunikaciju između Gospića i Karlobaga. Zašto bi Srbi napravili ovakvo što kad to nema nikavog smisla? Ali kad to stavimo u kontekst onog “prijedloga za raspravu” koje je Slobodan Jarčević sastavio 10. kolovoza 1993. a može se vidjeti ovdje:

( http://www.slobodanpraljak.com/…/SUKOB_ABiH_i_HVO-KO…/95.pdf )

.. onda se to prilično dobro uklapa. Jer kaže Jarčević: “Hrvatska tvrdoglavost u napadu na RSK, iskoristiti i vezati im što više jedinica na ratištima oko Maslenice, GOSPIĆA, Drniša i na Peruči.”

Također, vratio bih se na transkript iskaza novinara Šefka Hodžića u Haagu od 23. ožujka 2005. od stranice 53. red 15. pa do stranice 54. red 7. u kojem on prepričava što se dogodilo na jednom sastanku ispred kuće Safeta Ćibe (za one koji ne znaju, taj tip vam je fenomen, jer vi svugdje imate gradonačelnike i načelnike općina, i u demokratskim i u totalitarnim sustavima, ali za Safeta Ćibu karakteristično je to što nikad nije izabran na izborima, već rukopoložen od strane Alije Izetbegovića za načelnika čak 3 općine odjednom, i to općina Konjic, Jablanica i Prozor. Dakle ponavljam, takvo što ne postoji ni u totalitarnim sistemima. General Praljak pričao je kako je u Konjicu i prije Safeta Ćibe bio neki razumni Musliman, s kojim je on planirao da HVO iz pravca Konjica razbije srpsku opsadu Sarajeva, a problem je nastao tek kad je general Praljak isti prijedlog iznio Izetbegoviću, to je sve bilo 1992. nakon operacije “Lipanjske zore” kad je HVO bio na vrhuncu snage. Međutim, Izetbegoviću se nije svidjela ideja da mu Hrvati deblokiraju Sarajevo i uzmu zasluge, pa je postavio Ćibu za načelnika 3 općine, a ovaj je odmah počeo širiti neprijateljstvo prema Hrvatima i na taj način postati jedna od ključnih osoba što se muslimansko-hrvatski građanski rat u BiH uopće dogodio) kojem su još nazočili Vehbija Karić i Sefer Halilović.

(General Daidža govori o svojim namjerama deblokade grada Sarajeva)

Prema Hodžićevim rječima, Karić je tad rekao da se očekuje brzojav Arifa Pašalića (komandant 4. korpusa) o tome da će HVO napasti elektrane na Neretvi, što je naravno još jedna izmišljotina i laž, da bi Sefer Halilović rekao “preduhitrit ćemo mi njih” i da stižu snage iz Sarajeva i Zenice i da planiraju napasti HVO “u srijedu ili četvrtak”. Ravnanja radi, 4. rujna 1993. kad je ovaj sastanak održan bila je subota, a što pak znači da je prva iduća srijeda ili četvrtak padala na datume 8. odnosno 9. rujna. Tu je još jedan zanimljiv dokument sa suđenja Haliloviću pod brojem DP 270, a riječ je o jednom izvješću koje je pisano naknadno, odnosno 25. rujna 1993. a u kojem stoji kako su “snage 2. bataljona 9. motorizovane brigade ABiH došle u Grabovicu 8. rujna, dakle na današnji dan prije 25 godina. Kasnije je ispalo da su oni na to područje došli 7. rujna.

Dakle, ti datumi se opasno podudaraju i tvore zatvoreni krug vrlo suvislih indicija. Dokaza, neoborivih dokaza o srpsko-muslimanskoj sprezi protiv Hrvata još nema, za to će trebati pričekati još 7 dana, kad se počinju pojavljivati neoborivi dokazi o srpsko-muslimanskom komplotu, a onda kad se ove činjenice pogledaju retroaktivno, sve sjeda na svoje mjesto.

Netko bi s pravom mogao postaviti pitanje pa zašto onda Srbi nisu pokušali nešto čačkati oko Maslenice, kod Drniša, na Peruči”? Moje mišljenje je da se ni Srbima nije dalo previše izlagati glave samo da bi rasteretili Muslimane, pa su pokušali probati prvo s Gospićem, pa ako to bude išlo onda mogu “zapaliti” i ostale bojišnice. Međutim, kao što se vidi iz ove zapovjedi, njihova “borbena gotovost” bila je zadana za 9. rujan u 8 sati, a mi smo, kao i uvijek tog istog 9. rujna krenuli u 5 sati ujutro (ovaj termin je zaštitni znak, prave tradmark ofenzivnih akcija HV-a, 5 ujutro je bio termin u kojem je HV počinjala svoje operacije, dok četnici i balije, što bi rekli gospon Bandić, “još taru krmelje”). Dakle, mi smo njih preduhitrili i dali im po glavini tako dobro da im nije palo na pamet provocirati ne nekoj drugoj bojišnici pa opet dobiti po lampi kao u medačkom džepu. Osim toga, Jarčevićev naum o “vezivanju snaga” nije urodio plodom, jer su akciju u medačkom džepu izvele domicilne postrojbe koje su ionako bile tu, odnosno 9. gardijska brigada iz Gospića, zatim 111. brigada iz Rijeke, to je jedna vrlo kvalitetna R-brigada koja je uglavnom ratovala na području Gospića, tu je bila mislim jedna posada iz 133. brigade iz Otočca, i naravno, prije svih, tu je bila specijalna policija koja je ionako bila u Velebitu, a bila je najmobilniji dio OSRH, a osim toga, hrvatska specijalna policija nikad nije nogom kročila na teritorij BiH osim možda krajem operacije Oluja 1995. kad su zatvarali granicu kod Kulen-Vakufa pa je možda pokoji specijalac zašao koji metar u teritorij BiH.

Osim toga, od Muslimana se ionako isključivo branio HVO, a ove dragovoljačke skupine sastavljene od pripadnika HV-a koji su rodom ili porijeklom bile iz BiH nisu HV, nego upravo ono što sam naveo. Dakle, zna se da je iz 1. gardijske brigade Tigrovi bilo 40 a iz 2. gardijske brigade Gromovi 60 takvih dragovoljaca porijekom iz BiH koji u se stavili na raspolaganje HVO-u, a to nikako nije isto kao kompletna 1. i 2. gardijska brigada HV-a. To naravno nije smetalo Muslimanima da šire propagandu kako su ih napale čitave gardijske brigade HV-a, a što naravno ne odgovara istini, jer istina je, da su tu bile angažirane čitave gardijske brigade HV-a onda bi ta muslimanska vojska završila u trokutu brže nego što su traktorske kolone 1995. završile u Banja Luci.

Naravno, Hrvatska nije mogla dopustiti sebi ulazak u frontalni rat svim sredstvima protiv Muslimana, a što neki koji ne vide širi kontekst smatraju izdajom, međutim zaboravljaju da je u tom trenutku 27% hrvatskog ozemlja bilo pod okupacijom, a zaboravljaju i da je srpski plan bio onakav kakav je sadržan u Jarčevićevom prijedlogu, dakle pustiti Hrvate i Muslimane da se međusobno poubijaju i isrcpe u međusobnim dvobojima a onda dokrajčiti i jedne i druge i stvoriti veliku srbiju.

Sutra je 9. rujna, što znači da će se navršiti točno 25 godina od početka opeacije “medački džep” koja je bila najčišća, kirurški čista operacija HV-a, a u isto vrijeme Muslimani će upasti u hrvatsko selo Grabovica, koja se nalazi u njihovoj dubini, i nevjerojatnom, krvničkom egzekucijom smaknuti 33 civila hrvatske nacionalnost od kojih je najmlađa bila djevojčica u dobi od 4. godine koja se zvala Mladenka Zadro.

Nakon toga, hrpa neljudskog izmeta koji se skupno naziva “međunarodna zajednica” izvršit će nevjerojatan i neviđen pritisak na Hrvatsku jer je preventivnim napadom čistim kao suza spriječila srpski napad planiran ovim dokumentom, dok ista ta međunarodna zajednica neće uputiti niti jednu oštriju riječ, a kamoli izvršiti neviđena pritisak na muslimansku stranu zbog barbarskog, krvničkog pokolja u Grabovici koji je van svake konkurencije najgori, najteži i najkrvoločniji zločin u muslimansko-hrvatskom građanskom ratu u BiH….

Predrag Nebihi/Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Komentiraj

Herceg Bosna

Gradina: Obilježana 26. obljetnica stradanja hrvatskih branitelja na Gradini

Objavljeno

na

Objavio

U obrani hrvatske opstojnosti i slobode na lokalitetu Gradina, između čapljinske, stolačke i mostarske općine, 13. srpanj prije 26. godina život su izgubila 24 hrvatska branitelja iz općina sa juga Hercegovine.

U spomen na sve poginule branitelje i trajnu zahvalu za njihov veliku žrtvu – polaganje života za hrvatsku slobodu, na Gradini je još ranije podignut veliki križ ispred kojega se svake godine na ovu godišnjicu okupljaju njihove obitelji, preživjeli suborci, civilna i vojna izaslanstva, te mnoštvo žitelja južno hercegovačkih općina gdje se održava Sveta misa i polaganje vijenaca.

Vijence ispred križa na Gradini položili su Izaslanstvo HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora koje je predvodio dr. Mladen Bošković, predsjedatelj Kluba zastupnika HDZ BiH – HNS u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, izaslanstvo obitelji poginulih hrvatskih branitelja, gradonačelnik i načelnici općina i grada: Čapljina, Stolac, Neum i Ravno te izaslanstvo OS BiH.

Imena poginulih na Gradini vrijedi spomenuti: Goran Rebac, Vedran Đoković, Lenko Bule, Josip Bule, Zlatko Ivanković, Gojko Galić, Nikola Krmek, Krešo Bubalo, Dragan Miličević, Radoja Vidaković, Slavko Previšić, Ilija Krešić, Zoran Šuman, Franjo Bošković, Ivan Šimović, Vinko Babić, Zdravko Jelić, Ivan Čović, Miroslav Mandarić, Kruno Zlomislić, Slavko Kulaš, Božo Anić, Zdravko Sopta i Branko Grgić.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Iznad Duvanjskoga polja ponovno se vijori Hrvatski stijeg

Objavljeno

na

Objavio

HBZ Vijest

Nakon poduže vremenske stanke hrvatski se stijeg od danas opet ponosno vijori iznad Duvanjskoga polja, na Libu, gdje je prvi put postavljen početkom kolovoza 2015. godine, u prigodi 20. obljetnice vojno-redarstvene operacije”Oluja”.

Na obnovljeni jarbol, oštećen silovitim udarima duvanjske bure, simbolično, baš poput duvanjskoga puka kojega su kroz povijest šibale tuđe vojske i druge nedaće, ali ne slomile i pokorile ponovno je podignut hrvatski stijeg koji se opet vijori.

Obnovu jarbola financirala je Ljubica Krištić a sve su, kao i do sada profesionalno odradila braća Majić iz Kongore.

Naglasili su kako su je posvetili u čast svih branitelja iz Brigade kralja Tomislava čiju smo obljetnicu obilježili prije tri dana, pišu HBZ Vijesti.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari