Pratite nas

Herceg Bosna

Grabovica – Najteži i najkrvoločniji zločin u muslimansko-hrvatskom građanskom ratu u BiH

Objavljeno

na

Ilustracija Kamenjar.com

Sutra je 9. rujna, što znači da će se navršiti točno 25 godina od početka opeacije “medački džep” koja je bila najčišća, kirurški čista operacija HV-a, a u isto vrijeme Muslimani će upasti u hrvatsko selo Grabovica, koja se nalazi u njihovoj dubini, i nevjerojatnom, krvničkom egzekucijom smaknuti 33 civila hrvatske nacionalnost od kojih je najmlađa bila djevojčica u dobi od 4. godine koja se zvala Mladenka Zadro

8. rujan, odnosno točno 25. godina od ove zapovjedi “Komandanta 9. motorizovane brigade VRSK” Jove Kordića za “nasilno izviđanje i borbena dejstva”. Iz samog sadržaja ove “zapovijesti” vidljivo je da nije riječ samo o izviđanju, odnosno prikupljanju podataka, nego i o zaposjedanju nekih kota i čvrstih objekata. Dakle, ovo je zapovjed za napad.

Istina, to nije trebao biti neki veliki strateški napad, čak ni napad nekih većih taktičkih razmjera, ali je očito cilj bio približiti se i ugroziti komunikaciju između Gospića i Karlobaga. Zašto bi Srbi napravili ovakvo što kad to nema nikavog smisla? Ali kad to stavimo u kontekst onog “prijedloga za raspravu” koje je Slobodan Jarčević sastavio 10. kolovoza 1993. a može se vidjeti ovdje:

( http://www.slobodanpraljak.com/…/SUKOB_ABiH_i_HVO-KO…/95.pdf )

.. onda se to prilično dobro uklapa. Jer kaže Jarčević: “Hrvatska tvrdoglavost u napadu na RSK, iskoristiti i vezati im što više jedinica na ratištima oko Maslenice, GOSPIĆA, Drniša i na Peruči.”

Također, vratio bih se na transkript iskaza novinara Šefka Hodžića u Haagu od 23. ožujka 2005. od stranice 53. red 15. pa do stranice 54. red 7. u kojem on prepričava što se dogodilo na jednom sastanku ispred kuće Safeta Ćibe (za one koji ne znaju, taj tip vam je fenomen, jer vi svugdje imate gradonačelnike i načelnike općina, i u demokratskim i u totalitarnim sustavima, ali za Safeta Ćibu karakteristično je to što nikad nije izabran na izborima, već rukopoložen od strane Alije Izetbegovića za načelnika čak 3 općine odjednom, i to općina Konjic, Jablanica i Prozor. Dakle ponavljam, takvo što ne postoji ni u totalitarnim sistemima. General Praljak pričao je kako je u Konjicu i prije Safeta Ćibe bio neki razumni Musliman, s kojim je on planirao da HVO iz pravca Konjica razbije srpsku opsadu Sarajeva, a problem je nastao tek kad je general Praljak isti prijedlog iznio Izetbegoviću, to je sve bilo 1992. nakon operacije “Lipanjske zore” kad je HVO bio na vrhuncu snage. Međutim, Izetbegoviću se nije svidjela ideja da mu Hrvati deblokiraju Sarajevo i uzmu zasluge, pa je postavio Ćibu za načelnika 3 općine, a ovaj je odmah počeo širiti neprijateljstvo prema Hrvatima i na taj način postati jedna od ključnih osoba što se muslimansko-hrvatski građanski rat u BiH uopće dogodio) kojem su još nazočili Vehbija Karić i Sefer Halilović.

(General Daidža govori o svojim namjerama deblokade grada Sarajeva)

Prema Hodžićevim rječima, Karić je tad rekao da se očekuje brzojav Arifa Pašalića (komandant 4. korpusa) o tome da će HVO napasti elektrane na Neretvi, što je naravno još jedna izmišljotina i laž, da bi Sefer Halilović rekao “preduhitrit ćemo mi njih” i da stižu snage iz Sarajeva i Zenice i da planiraju napasti HVO “u srijedu ili četvrtak”. Ravnanja radi, 4. rujna 1993. kad je ovaj sastanak održan bila je subota, a što pak znači da je prva iduća srijeda ili četvrtak padala na datume 8. odnosno 9. rujna. Tu je još jedan zanimljiv dokument sa suđenja Haliloviću pod brojem DP 270, a riječ je o jednom izvješću koje je pisano naknadno, odnosno 25. rujna 1993. a u kojem stoji kako su “snage 2. bataljona 9. motorizovane brigade ABiH došle u Grabovicu 8. rujna, dakle na današnji dan prije 25 godina. Kasnije je ispalo da su oni na to područje došli 7. rujna.

Dakle, ti datumi se opasno podudaraju i tvore zatvoreni krug vrlo suvislih indicija. Dokaza, neoborivih dokaza o srpsko-muslimanskoj sprezi protiv Hrvata još nema, za to će trebati pričekati još 7 dana, kad se počinju pojavljivati neoborivi dokazi o srpsko-muslimanskom komplotu, a onda kad se ove činjenice pogledaju retroaktivno, sve sjeda na svoje mjesto.

Netko bi s pravom mogao postaviti pitanje pa zašto onda Srbi nisu pokušali nešto čačkati oko Maslenice, kod Drniša, na Peruči”? Moje mišljenje je da se ni Srbima nije dalo previše izlagati glave samo da bi rasteretili Muslimane, pa su pokušali probati prvo s Gospićem, pa ako to bude išlo onda mogu “zapaliti” i ostale bojišnice. Međutim, kao što se vidi iz ove zapovjedi, njihova “borbena gotovost” bila je zadana za 9. rujan u 8 sati, a mi smo, kao i uvijek tog istog 9. rujna krenuli u 5 sati ujutro (ovaj termin je zaštitni znak, prave tradmark ofenzivnih akcija HV-a, 5 ujutro je bio termin u kojem je HV počinjala svoje operacije, dok četnici i balije, što bi rekli gospon Bandić, “još taru krmelje”). Dakle, mi smo njih preduhitrili i dali im po glavini tako dobro da im nije palo na pamet provocirati ne nekoj drugoj bojišnici pa opet dobiti po lampi kao u medačkom džepu. Osim toga, Jarčevićev naum o “vezivanju snaga” nije urodio plodom, jer su akciju u medačkom džepu izvele domicilne postrojbe koje su ionako bile tu, odnosno 9. gardijska brigada iz Gospića, zatim 111. brigada iz Rijeke, to je jedna vrlo kvalitetna R-brigada koja je uglavnom ratovala na području Gospića, tu je bila mislim jedna posada iz 133. brigade iz Otočca, i naravno, prije svih, tu je bila specijalna policija koja je ionako bila u Velebitu, a bila je najmobilniji dio OSRH, a osim toga, hrvatska specijalna policija nikad nije nogom kročila na teritorij BiH osim možda krajem operacije Oluja 1995. kad su zatvarali granicu kod Kulen-Vakufa pa je možda pokoji specijalac zašao koji metar u teritorij BiH.

Osim toga, od Muslimana se ionako isključivo branio HVO, a ove dragovoljačke skupine sastavljene od pripadnika HV-a koji su rodom ili porijeklom bile iz BiH nisu HV, nego upravo ono što sam naveo. Dakle, zna se da je iz 1. gardijske brigade Tigrovi bilo 40 a iz 2. gardijske brigade Gromovi 60 takvih dragovoljaca porijekom iz BiH koji u se stavili na raspolaganje HVO-u, a to nikako nije isto kao kompletna 1. i 2. gardijska brigada HV-a. To naravno nije smetalo Muslimanima da šire propagandu kako su ih napale čitave gardijske brigade HV-a, a što naravno ne odgovara istini, jer istina je, da su tu bile angažirane čitave gardijske brigade HV-a onda bi ta muslimanska vojska završila u trokutu brže nego što su traktorske kolone 1995. završile u Banja Luci.

Naravno, Hrvatska nije mogla dopustiti sebi ulazak u frontalni rat svim sredstvima protiv Muslimana, a što neki koji ne vide širi kontekst smatraju izdajom, međutim zaboravljaju da je u tom trenutku 27% hrvatskog ozemlja bilo pod okupacijom, a zaboravljaju i da je srpski plan bio onakav kakav je sadržan u Jarčevićevom prijedlogu, dakle pustiti Hrvate i Muslimane da se međusobno poubijaju i isrcpe u međusobnim dvobojima a onda dokrajčiti i jedne i druge i stvoriti veliku srbiju.

Sutra je 9. rujna, što znači da će se navršiti točno 25 godina od početka opeacije “medački džep” koja je bila najčišća, kirurški čista operacija HV-a, a u isto vrijeme Muslimani će upasti u hrvatsko selo Grabovica, koja se nalazi u njihovoj dubini, i nevjerojatnom, krvničkom egzekucijom smaknuti 33 civila hrvatske nacionalnost od kojih je najmlađa bila djevojčica u dobi od 4. godine koja se zvala Mladenka Zadro.

Nakon toga, hrpa neljudskog izmeta koji se skupno naziva “međunarodna zajednica” izvršit će nevjerojatan i neviđen pritisak na Hrvatsku jer je preventivnim napadom čistim kao suza spriječila srpski napad planiran ovim dokumentom, dok ista ta međunarodna zajednica neće uputiti niti jednu oštriju riječ, a kamoli izvršiti neviđena pritisak na muslimansku stranu zbog barbarskog, krvničkog pokolja u Grabovici koji je van svake konkurencije najgori, najteži i najkrvoločniji zločin u muslimansko-hrvatskom građanskom ratu u BiH….

Predrag Nebihi/Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

Kiseljak: Obilježena 25. obljetnica utemeljenja 3. gardijske brigade HVO-a ‘Jastrebovi’

Objavljeno

na

Objavio

Kiseljak: U vojarni ‘Mato Lučić Maturica’ obilježena 25. obljetnica utemeljenja 3. gardijske brigade HVO-a ‘Jastrebovi’

U organizaciji 1. pješačke (gardijske) pukovnije danas je u Kiseljaku u vojarni “Mato Lučić Maturica” obilježena 25. obljetnica utemeljenja 3. gardijske brigade HVO-a “Jastrebovi”.

Spomenuta vojarna teško da pamti veći odziv posjetitelja iz cijele BiH ali i šire usprkos lošim vremenskim prilikama.

Ono što posebno veseli je da su današnjoj obljetnici nazočili i pripadnici Jastrebova koji već dugo žive izvan BiH i rijetko dolaze na slična okupljanja.

Središnji dio obilježavanja bila je svečana akademija koju je uveličao vojni orkestar a koja je započela himnom Bosne i Hercegovine te odavanjem počasti svim poginulim i umrlim pripadnicima ove Brigade kao i svim žrtvama Domovinskog rata.

Istoj su nazočili ministrica obrane BiH Marina Pendeš, vojni biskup, mons.Tomo Vukšić koji je prethodno u kapelici vojarne predvodio i svetu misu uz koncelebraciju brojnih župnika i svećenika iz župa Lepeničke doline.

Svečanoj akademiji nazočio je i zamjenik načelnika zajedničkog stožera OS BIH, general bojnik Ivica Jerkić, zamjenik zapovjednika Operativnog zapovjedništva OS BIH brigadni general Tomo Kolenda kao i zapovjednik 4.pješačke brigade OS BIH brigadir Zdravko Rezo.

Posebno su pozdravljeni i nazočni zapovjednici 3. gardijske brigade generali Ilija Nakić i Mario Bradara, brigadiri Duško Grubešić i Dragan Vinac kao i umirovljeni generali Stanko Sopta, Vlado Džoić, Miro Grabovac Titan i Dragan Ćurčić.

Svečanost su uveličali i bivši ministar obrane Vlado Šoljić, predsjednici krovnih udruga HVO- Nikica Tomić, Dragan Radić i Lazar Martinović kao i vojni izaslanik RH u BiH brigadir Marin Gregorović ali i brojni predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti sa svih razina, načelnici općina, svećenici….

Posebno emotivan bio je govor generala Ilije Nakića koji je pozvao sve pripadnike Brigade da se ohrabre kao u najtežim vremenima te da hodaju uzdignuta čela jer hrvatski narod i u ovakvoj BiH zaslužuje svoj prostor, jednakopravnost i konstitutivnost.

Podsjetio je na vremena utemeljenja Brigade, kazavši kako je to bilo u najtežem trenutku kada je agresija bila na vrhuncu a hrvatski teritorij u Središnjoj Bosni podijeljen na enklave te odvojen od Hercegovine i Posavine te da je Brigada uz jedino Božju pomoć uspostavljena zahvaljujući odlučnosti, pameću te hrabrosti vojnika i zapovjednika.

“Hrvatski narod je u tom vremenu najveće agresije smogao snage i prvi stvorio temelje profesionalnim postrojbama što se kasnije pokazalo ispravnim” kazao je Nakić te spomenuo samo neke od bojišnica gdje su pripadnici ove Brigade sudjelovali u oslobađanju od Usore, Stoca, Kupresa do Sjeverozapadne Bosne.

“Posebno se ponosimo onih 3 200 poginulih pripadnika, stotinama ranjenih te skoro 200 000 protjeranih žitelja Središnje Bosne. Sve postrojbe Zbornog područja Vitez dale su svoj doprinos deblokadi Bihaća zajedno sa ostalim hrvatskim snagama. Kao znak zahvalnosti danas hrvatskom narodu u njegovo ime drugi biraju njegove političke predstavnike” kazao je Nakić te još jednom pozvao na razumijevanje i prestanak ponižavanja hrvatskog naroda koji je kako je kazao, dao puni doprinos obrani i stvaranju Bosne i Hercegovine.

Izravan u svom obraćanju bio je i pukovnik Martin Pažin, zapovjednik 1. pješačke pukovnije OS BIH koji je u ime zapovjedništva i svih pripadnika Brigade zahvalio nazočnima na odzivu te kazao kako bez doprinosa HVO-a ne bi bilo mira na ovim prostorima. “Zato smo tu danas, da čuvamo identitet ove vojske pogotovo ovdje u Središnjoj Bosni gdje su Hrvati opstali i ostali na svojim ognjištima”, kazao je pukovnik Pažin te kazao kako je ova Postrojba jedna od najslavnijih te da su njene operativne vještine i strategijsko djelovanje predmet izučavanja vojnih ustanova diljem svijeta.

“I brojnost ljudstva i tehnika bili su na strani agresora a hrvatski narod u to doba bez diplomacije, gospodarstva i vojne organiziranosti, a posebice ovdje u Središnjoj Bosni, uspio se obraniti a njegove postrojbe ispuniti najsloženije oblike vojnog djelovanja te izrasti na stupanj razvijenosti takve razine da danas jačaju i diplomatsku moć ali i gospodarski razvoj” dodao je pukovnik te upozorio kako je upravo zaborav najveći oblik nekulture.

“Stoljećima sanjana sloboda dosanjana je u Domovinskom ratu a sloboda koja se ne njeguje vodi samo u sužanjstvo i ropstvo” zaključio je svoje obraćanje te pozvao sve one koji imaju utjecaj i moć odlučivanja na prije svega zajedništvo ali i brigu da o svemu izrečenom ostane pisani trag kako u povijesti tako i u školskim programima jer bez toga, ništa se nije ni dogodilo, poručio je.

Kao domaćin obljetnice, bojnik Ilija Miličević zapovjednik 2. pješačke bojne 5. pješačke brigade OS BIH na samom je početku čestitao obljetnicu svim pripadnicima ma gdje bili uz opomenu da Jastrebove ne smijemo zaboraviti jer su bili okosnica ZP-a Vitez te jamac opstojnosti hrvatskog naroda, te da njihova žrtva ne smije biti zaboravljena.

Osim svečane akademije i svete mise, ispred biste pokojnog Mate Lučića Maturice na samom su početku obljetnice ove Brigade predstavnici zapovjedništva iste, predstavnici ratnih udruga, vlasti te Oružanih snaga položili vijence i svijeće te se predvođeni vojnim kapelanom don Jakovom Pavlovićem pomolili za sve poginule.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Obilježena 25. obljetnica utemeljenja 3. gardijske brigade HVO-a ‘Jastrebovi’

Objavljeno

na

Objavio

U organizaciji Udruge veterana 3. gardijske brigade HVO-a “Jastrebovi” danas je u Busovači upriličena svečanost obilježavanja 25. obljetnice utemeljenja 3. gardijske brigade HVO-a “Jastrebovi”.

Predvodeći brojno izaslanstvo hrvatskih političkih dužnosnika sa svih razina vlasti, obljetnici koja je započela polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za sve poginule hrvatske branitelje, na Središnjem spomen obilježju u Busovači, nazočio je predsjednik Federacije BiH i dopredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara i predsjedatelj Kluba Hrvata u Zastupničkom domu PS BiH Nikola Lovrinović, piše grad-busovaca.com

Uz predsjednika Čavaru, obljetnicu su svojim dolaskom uveličali predsjednici i predstavnici brojnih braniteljskih udruga iz svih krajeva BiH, a bili su tu i mnogobrojni građani i nekadašnji pripadnici i zapovjednici “Jastrebova”.

Nakon svete mise zadušnice, koju je u župnoj crkvi sv. Ante u Busovači predvodio župnik fra Zoran Jaković, održana je prigodna akademija u kino dvorani “Theatre” Hrvatskog doma u Busovači.

Brigada “Jastrebovi” nastala je u vrlo teškim okolnostima, dok se hrvatski narod u Središnjoj Bosni borio za goli opstanak, a nešto više o njenom nastanku i ratnom putu kazao je okupljenima brigadir Duško Grubešić koji je bio i zapovjednik stožera brigade “Jastrebovi”.

Okupljenima se obratio i prvi zapovjednik “Jastrebova” general Ilija Nakić. U svom govoru uputio je riječi zahvale svim pripadnicima brigade i uputio čestitke okupljenima na obljetnici.

“3. gardijska brigada HVO-a “Jastrebovi” nastala je u vrlo teškim okolnostima, okolnostima koje nisu bile “u hodu”, nego “u trku”… Pripadnici i vodstvo brigade opravdali su sva očekivanja i na bojišnicama diljem BiH izvršili zadane zatake”, kazao je general Nakić dodavši: “Prije 25. godina kada je brigada osnovana svi smo bili jedno. Nema razloga da to i danas u 2019. godini ne bude tako. Pozivam sve vas okupljenje i sve Hrvate na opće zajedništvo i na borbu za potpunu jednakopravnost Hrvata u Bosni i Hercegovini”.

Nazočnima na obljetnici obratio se i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara istaknuvši da su obljetnice prigoda na kojima se odaje počast svima onima koji su poginuli i dali živote za sve nas i našu budućnost, ali i slavlje na slavne trenutke hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini:

“Vjerujem da smo svjesni trenutnih okolnosti i i situacije u kojoj se nalazi hrvatski narod u Bosni i Hercegovini. Nažalost, ima dosta onih koji su u zabludama bili tijekom 90-ih godina, ali i onih koji su u zabludi i danas… Skoro cijeli hrvatski narod na proteklim izborima pokazao je svoju opredijeljenost dajući potporu strankama HNS-a BiH okupljenih oko HDZ-a BiH i predsjednika Čovića. Stoga, budimo svjesni svoje pozicije i zajedništvom se izborimo za sva prava koja nam pripadaju.”

Iz Udruge veterana 3. gardijske brigade HVO-a “Jastrebovi” na koncu su istaknuli kako će iduće godine obljetnicu organizirati na području Usore ili Žepča, budući da su i Hrvati tog područja bili dio “Jastrebova”.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari