Pratite nas

Herceg Bosna

Grabovica – Najteži i najkrvoločniji zločin u muslimansko-hrvatskom građanskom ratu u BiH

Objavljeno

na

Ilustracija Kamenjar.com

Sutra je 9. rujna, što znači da će se navršiti točno 25 godina od početka opeacije “medački džep” koja je bila najčišća, kirurški čista operacija HV-a, a u isto vrijeme Muslimani će upasti u hrvatsko selo Grabovica, koja se nalazi u njihovoj dubini, i nevjerojatnom, krvničkom egzekucijom smaknuti 33 civila hrvatske nacionalnost od kojih je najmlađa bila djevojčica u dobi od 4. godine koja se zvala Mladenka Zadro

8. rujan, odnosno točno 25. godina od ove zapovjedi “Komandanta 9. motorizovane brigade VRSK” Jove Kordića za “nasilno izviđanje i borbena dejstva”. Iz samog sadržaja ove “zapovijesti” vidljivo je da nije riječ samo o izviđanju, odnosno prikupljanju podataka, nego i o zaposjedanju nekih kota i čvrstih objekata. Dakle, ovo je zapovjed za napad.

Istina, to nije trebao biti neki veliki strateški napad, čak ni napad nekih većih taktičkih razmjera, ali je očito cilj bio približiti se i ugroziti komunikaciju između Gospića i Karlobaga. Zašto bi Srbi napravili ovakvo što kad to nema nikavog smisla? Ali kad to stavimo u kontekst onog “prijedloga za raspravu” koje je Slobodan Jarčević sastavio 10. kolovoza 1993. a može se vidjeti ovdje:

( http://www.slobodanpraljak.com/…/SUKOB_ABiH_i_HVO-KO…/95.pdf )

.. onda se to prilično dobro uklapa. Jer kaže Jarčević: “Hrvatska tvrdoglavost u napadu na RSK, iskoristiti i vezati im što više jedinica na ratištima oko Maslenice, GOSPIĆA, Drniša i na Peruči.”

Također, vratio bih se na transkript iskaza novinara Šefka Hodžića u Haagu od 23. ožujka 2005. od stranice 53. red 15. pa do stranice 54. red 7. u kojem on prepričava što se dogodilo na jednom sastanku ispred kuće Safeta Ćibe (za one koji ne znaju, taj tip vam je fenomen, jer vi svugdje imate gradonačelnike i načelnike općina, i u demokratskim i u totalitarnim sustavima, ali za Safeta Ćibu karakteristično je to što nikad nije izabran na izborima, već rukopoložen od strane Alije Izetbegovića za načelnika čak 3 općine odjednom, i to općina Konjic, Jablanica i Prozor. Dakle ponavljam, takvo što ne postoji ni u totalitarnim sistemima. General Praljak pričao je kako je u Konjicu i prije Safeta Ćibe bio neki razumni Musliman, s kojim je on planirao da HVO iz pravca Konjica razbije srpsku opsadu Sarajeva, a problem je nastao tek kad je general Praljak isti prijedlog iznio Izetbegoviću, to je sve bilo 1992. nakon operacije “Lipanjske zore” kad je HVO bio na vrhuncu snage. Međutim, Izetbegoviću se nije svidjela ideja da mu Hrvati deblokiraju Sarajevo i uzmu zasluge, pa je postavio Ćibu za načelnika 3 općine, a ovaj je odmah počeo širiti neprijateljstvo prema Hrvatima i na taj način postati jedna od ključnih osoba što se muslimansko-hrvatski građanski rat u BiH uopće dogodio) kojem su još nazočili Vehbija Karić i Sefer Halilović.

(General Daidža govori o svojim namjerama deblokade grada Sarajeva)

Prema Hodžićevim rječima, Karić je tad rekao da se očekuje brzojav Arifa Pašalića (komandant 4. korpusa) o tome da će HVO napasti elektrane na Neretvi, što je naravno još jedna izmišljotina i laž, da bi Sefer Halilović rekao “preduhitrit ćemo mi njih” i da stižu snage iz Sarajeva i Zenice i da planiraju napasti HVO “u srijedu ili četvrtak”. Ravnanja radi, 4. rujna 1993. kad je ovaj sastanak održan bila je subota, a što pak znači da je prva iduća srijeda ili četvrtak padala na datume 8. odnosno 9. rujna. Tu je još jedan zanimljiv dokument sa suđenja Haliloviću pod brojem DP 270, a riječ je o jednom izvješću koje je pisano naknadno, odnosno 25. rujna 1993. a u kojem stoji kako su “snage 2. bataljona 9. motorizovane brigade ABiH došle u Grabovicu 8. rujna, dakle na današnji dan prije 25 godina. Kasnije je ispalo da su oni na to područje došli 7. rujna.

Dakle, ti datumi se opasno podudaraju i tvore zatvoreni krug vrlo suvislih indicija. Dokaza, neoborivih dokaza o srpsko-muslimanskoj sprezi protiv Hrvata još nema, za to će trebati pričekati još 7 dana, kad se počinju pojavljivati neoborivi dokazi o srpsko-muslimanskom komplotu, a onda kad se ove činjenice pogledaju retroaktivno, sve sjeda na svoje mjesto.

Netko bi s pravom mogao postaviti pitanje pa zašto onda Srbi nisu pokušali nešto čačkati oko Maslenice, kod Drniša, na Peruči”? Moje mišljenje je da se ni Srbima nije dalo previše izlagati glave samo da bi rasteretili Muslimane, pa su pokušali probati prvo s Gospićem, pa ako to bude išlo onda mogu “zapaliti” i ostale bojišnice. Međutim, kao što se vidi iz ove zapovjedi, njihova “borbena gotovost” bila je zadana za 9. rujan u 8 sati, a mi smo, kao i uvijek tog istog 9. rujna krenuli u 5 sati ujutro (ovaj termin je zaštitni znak, prave tradmark ofenzivnih akcija HV-a, 5 ujutro je bio termin u kojem je HV počinjala svoje operacije, dok četnici i balije, što bi rekli gospon Bandić, “još taru krmelje”). Dakle, mi smo njih preduhitrili i dali im po glavini tako dobro da im nije palo na pamet provocirati ne nekoj drugoj bojišnici pa opet dobiti po lampi kao u medačkom džepu. Osim toga, Jarčevićev naum o “vezivanju snaga” nije urodio plodom, jer su akciju u medačkom džepu izvele domicilne postrojbe koje su ionako bile tu, odnosno 9. gardijska brigada iz Gospića, zatim 111. brigada iz Rijeke, to je jedna vrlo kvalitetna R-brigada koja je uglavnom ratovala na području Gospića, tu je bila mislim jedna posada iz 133. brigade iz Otočca, i naravno, prije svih, tu je bila specijalna policija koja je ionako bila u Velebitu, a bila je najmobilniji dio OSRH, a osim toga, hrvatska specijalna policija nikad nije nogom kročila na teritorij BiH osim možda krajem operacije Oluja 1995. kad su zatvarali granicu kod Kulen-Vakufa pa je možda pokoji specijalac zašao koji metar u teritorij BiH.

Osim toga, od Muslimana se ionako isključivo branio HVO, a ove dragovoljačke skupine sastavljene od pripadnika HV-a koji su rodom ili porijeklom bile iz BiH nisu HV, nego upravo ono što sam naveo. Dakle, zna se da je iz 1. gardijske brigade Tigrovi bilo 40 a iz 2. gardijske brigade Gromovi 60 takvih dragovoljaca porijekom iz BiH koji u se stavili na raspolaganje HVO-u, a to nikako nije isto kao kompletna 1. i 2. gardijska brigada HV-a. To naravno nije smetalo Muslimanima da šire propagandu kako su ih napale čitave gardijske brigade HV-a, a što naravno ne odgovara istini, jer istina je, da su tu bile angažirane čitave gardijske brigade HV-a onda bi ta muslimanska vojska završila u trokutu brže nego što su traktorske kolone 1995. završile u Banja Luci.

Naravno, Hrvatska nije mogla dopustiti sebi ulazak u frontalni rat svim sredstvima protiv Muslimana, a što neki koji ne vide širi kontekst smatraju izdajom, međutim zaboravljaju da je u tom trenutku 27% hrvatskog ozemlja bilo pod okupacijom, a zaboravljaju i da je srpski plan bio onakav kakav je sadržan u Jarčevićevom prijedlogu, dakle pustiti Hrvate i Muslimane da se međusobno poubijaju i isrcpe u međusobnim dvobojima a onda dokrajčiti i jedne i druge i stvoriti veliku srbiju.

Sutra je 9. rujna, što znači da će se navršiti točno 25 godina od početka opeacije “medački džep” koja je bila najčišća, kirurški čista operacija HV-a, a u isto vrijeme Muslimani će upasti u hrvatsko selo Grabovica, koja se nalazi u njihovoj dubini, i nevjerojatnom, krvničkom egzekucijom smaknuti 33 civila hrvatske nacionalnost od kojih je najmlađa bila djevojčica u dobi od 4. godine koja se zvala Mladenka Zadro.

Nakon toga, hrpa neljudskog izmeta koji se skupno naziva “međunarodna zajednica” izvršit će nevjerojatan i neviđen pritisak na Hrvatsku jer je preventivnim napadom čistim kao suza spriječila srpski napad planiran ovim dokumentom, dok ista ta međunarodna zajednica neće uputiti niti jednu oštriju riječ, a kamoli izvršiti neviđena pritisak na muslimansku stranu zbog barbarskog, krvničkog pokolja u Grabovici koji je van svake konkurencije najgori, najteži i najkrvoločniji zločin u muslimansko-hrvatskom građanskom ratu u BiH….

Predrag Nebihi/Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

Ćosić: Nikada nećemo pristati da nam se ukine konstitutivnost!

Objavljeno

na

Objavio

Foto: jabuka.tv

Nikada nećemo pristati da nam se ukine konstitutivnost,  Bosna i Hercegovina je zemlja triju konstitutivnih naroda koju su Hrvati prvi branili  na politički i svaki drugi način, a pravo da ravnopravno u njoj živimo nitko nam neće oduzeti. Stoga je danas, više nego ikad potrebno afirmirati vrijednosti Herceg Bosne, rekao je Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke na svečanoj sjednici županijske Skupštine,  povodom obilježavanja Dana Županije Zapadnohercegovačke i Dana Hrvatske zajednice Herceg Bosne, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te svečanom sjednicom Skupštine  Županije Zapadnohercegovačke danas je u Širokom Brijegu obilježen dan Županije Zapadnohercegovačke i Dan Hrvatske zajednice Herceg Bosne.

Na početku obilježavanja izaslanstva HDZ-a i HNS-a te predstavnici županijske vlasti položili su vijence i zapalili svijeće na Trgu širokobrijeških žrtava. Nakon toga je u Hrvatskom kulturnom domu u Širokom Brijegu (kino Borak) održana Svečana sjednica županijskog parlamenta.

Prisutnima su se obratili predsjednik Skupštine ŽZH Ante Mišetić, predsjednik Glavnog vijeća HZ Herceg Bosne mr. Vlado Šoljić, te predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić.

Ćosić je napravio povijesni presjek društveno-političkih zbivanja koji su doveli do potrebe uspostavljanja Herceg Bosne te je povukao paralelu s današnjom situacijom u kojoj se hrvatski narod u BiH nalazi.

„Često se zaboravlja da su, prije nego smo mi 18. 11. 1991. osnovali HZ HB, i Srbi i Muslimani u Bosni i Hercegovini imali svoje nacionalne organizacije. Kod Srba je to bila Srpska Republika Bosna i Hercegovina, a kod Muslimana Vijeće za obranu muslimanskog naroda, a ne Bosna i Hercegovina. Danas nam ti isti poručuju da smo se mi obilježavajući dan HZ HB ponovno vratili u neka ratna vremena  i da, kako kažu, mi revitaliziramo zločinačke projekte“, rekao je Ćosić.

Ćosić naglašava da bošnjačka strana uporno želi afirmirati tezu da je Herceg Bosna zločinački projekt pri tome se pozivajući na Haašku presudu i navodnu tezu da je Haaški sud presudio HZ Herceg Bosni.

„Oni zaboravljaju da smo danas, više nego ikada, mi Hrvati primorani afirmirati vrijednosti Herceg Bosne jer se uporno želi ukinuti naša konstitutivnost. Time nas ne mogu uplašiti, to je svakome jasno. Ne mogu nikakve presude Haaškoga suda, koji je politički sud, nama davati politički okvir za naše djelovanje”, rezolutan je predsjednik Vlade ŽZH.

Citirajući suca  Davida Hunta koji je napuštajući Haaški sudu kazao „ovaj sud neće biti prosuđivan prema broju presuda koje donese ili prema brzini kojom izvrši završnu strategiju koju je donijelo Vijeće sigurnosti UN-a, već prema poštenju svojih suđenja. Većina odluka iz Žalbenog i drugih vijeća u kojima je završna strategija bila prioritet pred pravima optuženih ostat će velika mrlja na ugledu ovoga suda“, Ćosić kaže da je Haaškome sudu primarna bila završna strategija nad pravima optuženih.

„Nikada nećemo pristati da nam se ukine konstitutivnost, Bosna i Hercegovina je zemlja triju konstitutivnih naroda. Ovo je zemlja koju su Hrvati prvi na politički i svaki drugi način branili i pravo da ravnopravno u njoj živimo nitko nam ne može oduzeti”,  zaključio je Ćosić.

Inače, Svečanoj sjednici Županije Zapadnohercegovačke  povodom obilježavanja Dana Županije Zapadnohercegovačke i Dana Hrvatske Zajednice Herceg Bosne nazočili su mnogi uglednici iz javnog, političkog, kulturnog i vjerskog života Hrvata u Bosni i Hercegovini./HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Vlado Šoljić: Nalazimo se u vremenu sličnom 1991. godini, samo što se sada ne gine

Objavljeno

na

Objavio

Odluka hrvatskih političkih predstavnika u BiH o uspostavi Hrvatske zajednice Herceg Bosne bila pravovremena, mudra i odgovorna, a da nije bilo HVO-a Mostar bi doživio sudbinu Sarajeva koje je bilo u potpunoj blokadi. Međutim, dok su Hrvati radili i stvarali, drugi su se brinuli da nas sotoniziraju, oduzimaju nam prava i ekonomski nas blokiraju pa se slobodno može reći da se nalazimo u vremenu sličnom onome iz 1991. godine, samo što se sada ne gine, rekao je Vladimir Šoljić, predsjednik Glavnog vijeća HZ Herceg Bosne povodom obilježavanja dana Županije Zapadnohercegovačke i Dana Hrvatske zajednice Herceg Bosne, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te svečanom sjednicom Skupštine Županije Zapadnohercegovačke danas je u Širokom Brijegu obilježen dan Županije Zapadnohercegovačke i Dan Hrvatske zajednice Herceg Bosne.

Prisutnima su se obratili predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić, predsjednik Skupštine ŽZH Ante Mišetić te Vladimir Šoljić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatske Zajednice Herceg Bosne.

Šoljić je kazao da je odluka hrvatskih političkih predstavnika u BiH o uspostavi HZ Herceg Bosne bila pravovremena, mudra i odgovorna. Iskazao je zahvalnost onima koji su svojim životima platili slobodu hrvatskog naroda, onima koji „robijaju po kazamatima domaćih i stranih zatvora“, kao i onima koji su se morali skloniti s ovih prostora bježeći od nepravde i progona.

„Odluka o utemeljenju Herceg Bosne bila je bitna, to se pokazalo kod agresije na Bosnu i Hercegovinu kada je HVO kojega je osnovala HZ Herceg Bosna obranio najveći dio teritorija gdje su Hrvati većina uključujući i Mostar koji bi u suprotnome doživio sudbinu Sarajeva koje je bilo u potpunoj blokadi“, rekao je Šoljić o ulozi HVO-a i Herceg Bosne u obrani Bosne i Hercegovine.

Prema Šoljićevom shvaćanju Herceg Bosna je imala bolje organiziran život nego područja gdje pod kontrolom Armija RBiH i Vojska RS-a.

“To pokazuju podaci o redu i miru na tome području gdje je napravljeno najmanje zločina i sama činjenica da nije bilo gladi i drugih većih problema takve vrste“, ističe Šoljić.

Šoljić ističe da je Herceg Bosna udarila temelje napretka znanosti kod Hrvata u BiH na čelu sa Sveučilištem u Mostaru koje je uspjelo obrazovati vlastiti znanstveni kadar.

„Poseban je slučaj s gospodarstvom jer su hrvatske općine, zahvaljujući našim gospodarstvenicima, koje su bile na začelju po razvijenosti danas na čelu općina s najboljim gospodarskim statusom u BiH”, kzao je.

Dok su Hrvati radili i stvarali, naglašava Šoljić, drugi su se brinuli da nas sotoniziraju, oduzimaju nam prava i ekonomski nas blokiraju pa se slobodno može reći da se nalazimo u vremenu sličnom onome iz 91. godine, samo što se sada ne gine.

„Zato je na svima nama da se mobiliziramo i pokažemo zajedništvo te dadnemo podršku našim političkim predstavnicima u izvršnoj vlasti kako bi izborili jednakopravnost hrvatskog naroda jer jedino takva Bosna i Hercegovina ima budućnost“, zaključuje Šoljić. (HMS)

 

Nino Raspudić vrlo argumentirano o izborima u BiH i mogućim posljedicama

 

 

Mario Karamatić: Nadam se da će uskoro Dan Herceg-Bosne biti Dan državnosti

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari