Pratite nas

Herceg Bosna

Grabovica – Najteži i najkrvoločniji zločin u muslimansko-hrvatskom građanskom ratu u BiH

Objavljeno

na

Ilustracija Kamenjar.com

Sutra je 9. rujna, što znači da će se navršiti točno 25 godina od početka opeacije “medački džep” koja je bila najčišća, kirurški čista operacija HV-a, a u isto vrijeme Muslimani će upasti u hrvatsko selo Grabovica, koja se nalazi u njihovoj dubini, i nevjerojatnom, krvničkom egzekucijom smaknuti 33 civila hrvatske nacionalnost od kojih je najmlađa bila djevojčica u dobi od 4. godine koja se zvala Mladenka Zadro

8. rujan, odnosno točno 25. godina od ove zapovjedi “Komandanta 9. motorizovane brigade VRSK” Jove Kordića za “nasilno izviđanje i borbena dejstva”. Iz samog sadržaja ove “zapovijesti” vidljivo je da nije riječ samo o izviđanju, odnosno prikupljanju podataka, nego i o zaposjedanju nekih kota i čvrstih objekata. Dakle, ovo je zapovjed za napad.

Istina, to nije trebao biti neki veliki strateški napad, čak ni napad nekih većih taktičkih razmjera, ali je očito cilj bio približiti se i ugroziti komunikaciju između Gospića i Karlobaga. Zašto bi Srbi napravili ovakvo što kad to nema nikavog smisla? Ali kad to stavimo u kontekst onog “prijedloga za raspravu” koje je Slobodan Jarčević sastavio 10. kolovoza 1993. a može se vidjeti ovdje:

( http://www.slobodanpraljak.com/…/SUKOB_ABiH_i_HVO-KO…/95.pdf )

.. onda se to prilično dobro uklapa. Jer kaže Jarčević: “Hrvatska tvrdoglavost u napadu na RSK, iskoristiti i vezati im što više jedinica na ratištima oko Maslenice, GOSPIĆA, Drniša i na Peruči.”

Također, vratio bih se na transkript iskaza novinara Šefka Hodžića u Haagu od 23. ožujka 2005. od stranice 53. red 15. pa do stranice 54. red 7. u kojem on prepričava što se dogodilo na jednom sastanku ispred kuće Safeta Ćibe (za one koji ne znaju, taj tip vam je fenomen, jer vi svugdje imate gradonačelnike i načelnike općina, i u demokratskim i u totalitarnim sustavima, ali za Safeta Ćibu karakteristično je to što nikad nije izabran na izborima, već rukopoložen od strane Alije Izetbegovića za načelnika čak 3 općine odjednom, i to općina Konjic, Jablanica i Prozor. Dakle ponavljam, takvo što ne postoji ni u totalitarnim sistemima. General Praljak pričao je kako je u Konjicu i prije Safeta Ćibe bio neki razumni Musliman, s kojim je on planirao da HVO iz pravca Konjica razbije srpsku opsadu Sarajeva, a problem je nastao tek kad je general Praljak isti prijedlog iznio Izetbegoviću, to je sve bilo 1992. nakon operacije “Lipanjske zore” kad je HVO bio na vrhuncu snage. Međutim, Izetbegoviću se nije svidjela ideja da mu Hrvati deblokiraju Sarajevo i uzmu zasluge, pa je postavio Ćibu za načelnika 3 općine, a ovaj je odmah počeo širiti neprijateljstvo prema Hrvatima i na taj način postati jedna od ključnih osoba što se muslimansko-hrvatski građanski rat u BiH uopće dogodio) kojem su još nazočili Vehbija Karić i Sefer Halilović.

(General Daidža govori o svojim namjerama deblokade grada Sarajeva)

Prema Hodžićevim rječima, Karić je tad rekao da se očekuje brzojav Arifa Pašalića (komandant 4. korpusa) o tome da će HVO napasti elektrane na Neretvi, što je naravno još jedna izmišljotina i laž, da bi Sefer Halilović rekao “preduhitrit ćemo mi njih” i da stižu snage iz Sarajeva i Zenice i da planiraju napasti HVO “u srijedu ili četvrtak”. Ravnanja radi, 4. rujna 1993. kad je ovaj sastanak održan bila je subota, a što pak znači da je prva iduća srijeda ili četvrtak padala na datume 8. odnosno 9. rujna. Tu je još jedan zanimljiv dokument sa suđenja Haliloviću pod brojem DP 270, a riječ je o jednom izvješću koje je pisano naknadno, odnosno 25. rujna 1993. a u kojem stoji kako su “snage 2. bataljona 9. motorizovane brigade ABiH došle u Grabovicu 8. rujna, dakle na današnji dan prije 25 godina. Kasnije je ispalo da su oni na to područje došli 7. rujna.

Dakle, ti datumi se opasno podudaraju i tvore zatvoreni krug vrlo suvislih indicija. Dokaza, neoborivih dokaza o srpsko-muslimanskoj sprezi protiv Hrvata još nema, za to će trebati pričekati još 7 dana, kad se počinju pojavljivati neoborivi dokazi o srpsko-muslimanskom komplotu, a onda kad se ove činjenice pogledaju retroaktivno, sve sjeda na svoje mjesto.

Netko bi s pravom mogao postaviti pitanje pa zašto onda Srbi nisu pokušali nešto čačkati oko Maslenice, kod Drniša, na Peruči”? Moje mišljenje je da se ni Srbima nije dalo previše izlagati glave samo da bi rasteretili Muslimane, pa su pokušali probati prvo s Gospićem, pa ako to bude išlo onda mogu “zapaliti” i ostale bojišnice. Međutim, kao što se vidi iz ove zapovjedi, njihova “borbena gotovost” bila je zadana za 9. rujan u 8 sati, a mi smo, kao i uvijek tog istog 9. rujna krenuli u 5 sati ujutro (ovaj termin je zaštitni znak, prave tradmark ofenzivnih akcija HV-a, 5 ujutro je bio termin u kojem je HV počinjala svoje operacije, dok četnici i balije, što bi rekli gospon Bandić, “još taru krmelje”). Dakle, mi smo njih preduhitrili i dali im po glavini tako dobro da im nije palo na pamet provocirati ne nekoj drugoj bojišnici pa opet dobiti po lampi kao u medačkom džepu. Osim toga, Jarčevićev naum o “vezivanju snaga” nije urodio plodom, jer su akciju u medačkom džepu izvele domicilne postrojbe koje su ionako bile tu, odnosno 9. gardijska brigada iz Gospića, zatim 111. brigada iz Rijeke, to je jedna vrlo kvalitetna R-brigada koja je uglavnom ratovala na području Gospića, tu je bila mislim jedna posada iz 133. brigade iz Otočca, i naravno, prije svih, tu je bila specijalna policija koja je ionako bila u Velebitu, a bila je najmobilniji dio OSRH, a osim toga, hrvatska specijalna policija nikad nije nogom kročila na teritorij BiH osim možda krajem operacije Oluja 1995. kad su zatvarali granicu kod Kulen-Vakufa pa je možda pokoji specijalac zašao koji metar u teritorij BiH.

Osim toga, od Muslimana se ionako isključivo branio HVO, a ove dragovoljačke skupine sastavljene od pripadnika HV-a koji su rodom ili porijeklom bile iz BiH nisu HV, nego upravo ono što sam naveo. Dakle, zna se da je iz 1. gardijske brigade Tigrovi bilo 40 a iz 2. gardijske brigade Gromovi 60 takvih dragovoljaca porijekom iz BiH koji u se stavili na raspolaganje HVO-u, a to nikako nije isto kao kompletna 1. i 2. gardijska brigada HV-a. To naravno nije smetalo Muslimanima da šire propagandu kako su ih napale čitave gardijske brigade HV-a, a što naravno ne odgovara istini, jer istina je, da su tu bile angažirane čitave gardijske brigade HV-a onda bi ta muslimanska vojska završila u trokutu brže nego što su traktorske kolone 1995. završile u Banja Luci.

Naravno, Hrvatska nije mogla dopustiti sebi ulazak u frontalni rat svim sredstvima protiv Muslimana, a što neki koji ne vide širi kontekst smatraju izdajom, međutim zaboravljaju da je u tom trenutku 27% hrvatskog ozemlja bilo pod okupacijom, a zaboravljaju i da je srpski plan bio onakav kakav je sadržan u Jarčevićevom prijedlogu, dakle pustiti Hrvate i Muslimane da se međusobno poubijaju i isrcpe u međusobnim dvobojima a onda dokrajčiti i jedne i druge i stvoriti veliku srbiju.

Sutra je 9. rujna, što znači da će se navršiti točno 25 godina od početka opeacije “medački džep” koja je bila najčišća, kirurški čista operacija HV-a, a u isto vrijeme Muslimani će upasti u hrvatsko selo Grabovica, koja se nalazi u njihovoj dubini, i nevjerojatnom, krvničkom egzekucijom smaknuti 33 civila hrvatske nacionalnost od kojih je najmlađa bila djevojčica u dobi od 4. godine koja se zvala Mladenka Zadro.

Nakon toga, hrpa neljudskog izmeta koji se skupno naziva “međunarodna zajednica” izvršit će nevjerojatan i neviđen pritisak na Hrvatsku jer je preventivnim napadom čistim kao suza spriječila srpski napad planiran ovim dokumentom, dok ista ta međunarodna zajednica neće uputiti niti jednu oštriju riječ, a kamoli izvršiti neviđena pritisak na muslimansku stranu zbog barbarskog, krvničkog pokolja u Grabovici koji je van svake konkurencije najgori, najteži i najkrvoločniji zločin u muslimansko-hrvatskom građanskom ratu u BiH….

Predrag Nebihi/Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

Bugojnom se i dalje šetaju odgovorni za nestanak i likvidaciju 19 Hrvata i mučenja u logoru ‘Stadion’

Objavljeno

na

Objavio

U utorak 19. ožujka preživjeli hrvatski logoraši, zajedno s obiteljima ubijenih i nestalih, obilježit ćemo 25. godišnjicu razmjene 294 logoraša iz zloglasnog koncentracijskog logora takozvane Armije BiH „Stadion“, otvorenog pod tribinama Nogometnog kluba Iskra, piše Hrvatski Medijski Servis.

Logor u kojem su hrvatski logoraši mučeni na najokrutnije načine; tučeni kablovima, palicama, lopatama, kundacima i svime što je pripadnicima tzv. Armije BiH došlo do ruku. Uvjete boravka u logoru „Stadion“ predstavnici Međunarodnog crvenog križa ocijenili su gorim od stanja kojeg su zatekli u zloglasnom srpskom logoru „Manjača“.

„ Mi Hrvati previše smo tihi u priči o zločinima koje su počinili pripadici tzv. Armije BiH, dok nam gase medije, izokreću činjenice, negiraju počinjeno, optužuju naše pobijene, ali i nas koji smo utamničeni, mučeni, pa čak i naše nasilno odvedene o čijoj sudbini ni 25 godina poslije ništa ne zmamo, kažu hrvatski logoraši.

Mi i dalje, vele, šutimo, dok političko Sarajevo svakodnevno u mnoštvo bošnjačkih medija plasira laži o Hrvatima pokušavajući uvjeriti domaću i međunarodnu zajednicu da tzv. Armija BiH nije činila zločine, da je bezgrešna.

-U Bugojnu se bez imalo srama šetaju odgovorni za nestanak i likvidaciju 19 bugojanskih Hrvata, odbijajući sve ove godine otkriti lokaciju s posmrtnim ostatcima naših nasilno odvedenih logoraša. Dok tragamo za lokacijama na kojima su kosti naših nestalih, pripadnici bošnjačkog naroda nam se rugaju, traže novac i lažu. Užasna je činjenica da su se do sada javila 32 Bošnjaka koji su dali lažne informacije o mjestima s posmrtnim ostatcima nestalih bugojanskih Hrvata. Sramotno je i da nitko od lažnih svjedoka nije odgovarao, ističe se u priopćenju preživjeli hrvatski logoraši iz Bugojna.

Navode kako bugojanski koncentracijski logor „Stadion“ čak nema ni ploču s natpisom da je pod tribinama, u neljudskim uvjetima, postojao logor kroz koji je torturu prošlo 550 Hrvata, da su 294 logoraša na tom mjestu mučena punih osam mjeseci i da je iz toga logora odvedeno u nepoznato i likvidirano 19 Hrvata Bugojna.

-Činjenice da je tzv. Armija BiH izvršila agresiju na Hrvate Bugojna, otvorila na desetine logora i ubila preko 200 Hrvata te počinila brojne zločine pod zapovjedništvom Selme Cikotića, ratnog zapovjednika Operativne skupine Zapad i predsjednika Ratnog predsjedništva Bugojna Đevada Mlaće, ne dopiru ni do javnosti ni do pravosuđa, upozoravaju.

Tužiteljstvo BiH više od 10 godina vodi istragu o predmetu Đevad Mlaćo, ali ovaj predmet kojeg vodi tužiteljica Slavica Terzić godinama tapka u mjestu.

-Tužiteljica Terzić očito je i sama pihvatila ulogu zaštitnika zločinaca umjesto da protiv njih, na temelju nepobitnih dokaza, podigne optužnicu. Iz takvog odnosa pravosuđa, zaključujemo da mi Hrvati Bugojna nismo više važni ni Tužiteljstvu ali ni međunarodnoj zajednici. Nažalost, stječemo dojam da ni hrvatskim političarima Hrvati Bugojna više nisu važni, počevši od Srednjobosanske županije do viših razina vlasti, kažu hrvatski logoraši.

Bolna je, navode, istina da nitko od Hrvata Bugojna ne obnaša ni jednu od važnijih dužnosti kako u politici tako i čelništvu Udruga proizašlih iz Domovinskog rata HVO HB.

Bez obzira na odnos svih pobrojanih, mi stradalnici Domovinskog rata Bugojna, logoraši, zajedno s obiteljima nestalih, s vjerom u Boga i nadom u bolje sutra, obilježit ćemo i ovu 25. godišnjicu razmjene hrvatskih logoraša iz zloglasnog logora „Stadion „ u Bugojnu. Učinit ćemo to kao i svake godine, dostojanstveno s porukom i nadom da će i na ovom svijetu konačno biti pravde i istine i za Hrvate Bugojna. Osim u Boga ostaje nam uzdati se u zagovor sv. Josipa, našeg zaštitnika na čiji blagdan smo razmjenjeni“, navode u priopćenju za javnost preživjeli hrvatski logoraši iz Bugojna.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Obilježena 27. obljetnica utemeljenja Zbornog područja HVO-a Vitez

Objavljeno

na

Objavio

Izaslanstvo HNS-a BiH predvođeno članom Predsjedništva HNS-a BiH, dopredsjednikom HDZ-a BiH i predsjednikom Federacije BiH Marinkom Čavarom nazočilo je svečanom obilježavanju 27. obljetnice utemeljenja Zbornog područja HVO-a Vitez.

Program obilježavanja počeo je misom zadušnicom za poginule i umrle pripadnike HVO-a Vitez u crkvi sv. Juraja, a zatim je uslijedilo polaganje vijenaca kod spomen obilježja poginulim pripadnicima HVO-a, te svečana akademija u Hrvatskom domu u Vitezu.

Na svečanoj akademiji, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara obratio se nazočnima prigodnim riječima. „Poklanjajući se svakom poginulom branitelju i suosjećajući se s bolom članova obitelji poginulih branitelja sve vas srdačno pozdravljam i, u ime predsjednika HDZ-a BiH i HNS-a BiH dr. Dragana Čovića, čestitam svim časnicima, dočasnicima, svim bojovnicima i svim našim braniteljima 27. obljetnicu utemeljenja Zbornog područja HVO-a Vitez.

Slaveći naše obljetnice, čini mi se da ponekad „skliznemo“ malo previše u tugu i komemoraciju. Treba odati počast i nikad ne treba zaboravit odati počast svakom branitelju koji je stradao, poginulom branitelju, ali ne smijemo zaboraviti da prvenstveno slavimo utemeljenje organizacije koja je osigurala slobodu na ovim prostorima, da smo je izborili uz svete žrtve i u nemogućim uvjetima.

Obranili smo svoj dom, svoju domovinu, svoj rodni zavičaj, i to trebamo prenositi generacijama, na koji način i kako smo to učinili. Nekad se i samo čudimo kako smo to uspjeli. Organizirali smo HNS BiH, kao krovnu organizaciju hrvatskog naroda u BiH, s ciljem da objedinimo sve legitimno izabrane predstavnike hrvatskog naroda u BiH i da okupimo kroz to sve političke snage hrvatskog naroda u BiH.

Obranili smo slobodu hrvatskog naroda, ali nismo ostvarili onaj zacrtani cilj, da hrvatski narod u BiH živi u punoj slobodi i ravnopravnosti kako je to zapisano u sporazumima koje smo prihvatili nakon slavnih ratnih pobjeda i obrane svog doma. I u toj borbi, svjesni smo da puno puta nemamo ni puno saveznika, ni međunarodnih, ni onih koji žive u BiH i predstavljaju određene političke subjekte, te da imamo niz otegnutih okolnosti kroz koje moramo proći.

Jedino hrvatskim zajedništvom možemo ostvariti punu slobodu i ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH. Na izbore smo izašli s ciljem doći u poziciju kako promijeniti Izborni zakon koji će omogućiti legitimno biranje hrvatskih predstavnika u svim institucijama i na mjestima gdje je to po Ustavima BiH i FBiH predviđeno.

Nitko od nas nema pravo obezvrijediti žrtvu naših poginulih koji su dali svoje živote za našu slobodu niti odustati od borbe za punu ravnopravnost i slobodu hrvatskog naroda u BiH.“, kazao je Predsjednik Federacije BiH.

Nazočnima se obratio i general Ilija Nakić koji je u svom govoru istaknuo kako je obljetnica Zbornog područja HVO-a Vitez prevažna za Središnju Bosnu i da je na razini koja dolikuje žrtvi hrvatskog čovjeka i hrvatskog vojnika na ovim prostorima.

U ime organizatora obilježavanja 27. obljetnice Zbornog područja HVO-a Vitez, Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a ŽSB, nazočnima se obratio njen predsjednik Jozo Stojak.

Na svečanoj akademiji, u znak zahvale za doprinos i potporu, uručene su zahvalnice predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari, Lidiji Bradara i ministru branitelja ŽZH Mladenu Begiću.

U čast, trajni spomen i zahvalnost za izniman doprinos životu, slobodi, svome narodu, posthumno su uručene plakete pukovniku Nikoli Jelušiću, bojniku Mirku Sinanoviću i satniku Mili Vincu.

Današnjoj svečanosti nazočili su i izaslanik Predsjednice RH brigadir Marin Gregorević, izaslanik ministra hrvatskih branitelja RH Ivan Vukić, generali: Mario Bradara, Dragan Čurčić, Filip Filipović i Tomo Kolenda, te brigadiri, časnici, dočasnici i vojnici HVO-a, prenosi Večernji list

 

HVO je očuvao BiH, zaustavio rat i dio je bh. oružanih snaga

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentari