Pratite nas

Građani BiH dajte otkaz političarima!

Objavljeno

na

Podsjećanje na ZOI 1984. i kako danas izgledaju sportska borilišta, kao i kakva ih je sudbina zadesila tokom posljednjeg rata u BiH, ali i bh. političke blokade tema su pisanja štampe na njemačkom jeziku.

„Huliti po političarima postao je narodni sport u zemljama bivše Jugoslavije. I bez obzira kako se komentarisalo, sa dozom humora, suptilno ili žestoko poruka je uvijek ista – političari su nas iznevjerili“, piše Noje cirher cajtung (NZZ) i nastavlja: „Umjesto da rješavaju probleme, oni grade sopstvene kartele moći, bogate se i hrane svoju sujetu. A tu su i stalna podsjećanja na rat koji je unazadio čitave generacije u cijelom regionu. No, činjenica je takođe da to ‚iznevjeravanje‘ od strane političara poprima groteskne obrise. A nigdje to ne izgleda tako sistematski kao u Bosni i Hercegovini“, piše švajcarski dnevnik i napominje kako se prošle godine bh. političari „mjesecima nisu mogli dogovoriti u vezi sa matičnim brojem građana“, pa zbog toga nisu mogli da budu izdavani ni pasoši. „A to je dovelo do toga da je tromjesečna beba umrla, jer nije mogla na vrijeme da bude prebačena na liječenje u inostranstvo“.

Dajte otkaz političarima

NZZ napominje kako nad trenutnom situacijom ne lamentiraju samo građani. Ima već skoro 20 godina kako u Sarajevu sjedi i ‚visoki predstavnik‘ međunarodne zajednice. „A on sa takvom rutinom piše vrteći u krug jedno te isto o patetičnom držanju lokalnih političara i upozorava da bi situacija trebalo da se poboljša. Ali, ko te izvještaje više uopšte i čita? A nikome u zemlji izgleda ne pada na um da bi možda mogao da se nađe i jedan kraći put da se konačno izađe iz samosažaljenja i jadikovanja. Bosna i Hercegovina je demokratija. Umjesto da kukaju, građani bi mogli da jednostavno otpuste postojeće političke kaste – naprimjer sada u ovoj izbornoj 2014. godini“, poručuje Noje cirher cajtung.

„Najšarmantnije Zimske olimpijske igre ikad “

List Ziddojče cajtung (SZZ) donosi opširnu reportažu 30 godina nakon održavanja, kako ocjenjuje, 14-ih „najšarmantnijih Zimskih olimpijskih igara ikad“. Međutim, nakon podsjećanja na borilišta, ona sportska, list takođe podsjeća i na borilišta iz posljednjeg rata. „Na samo 30 kilometara od Jahorine nalazi se glavni grad Bosne i Hercegovine. A izgleda kao da između ovih mjesta leže svjetovi, mnogo drugačije nego što je to bilo te 1984. Ratne slilke od 1992. su prekrile sjećanja na Zimske olimpijske igre. Od kraja rata 1995. BiH je podijeljena na Republiku Srpsku i Federaciju Bosne i Hercegovine, a time su podijeljeni i olimpijski tereni. Skijaški tereni na Jahorini su na teritoriji Republike Srpske – ratnom uporištu, pred Haškim sudom optuženog srpskog vođe, Radovana Karadžića. Bjelašnica, na kojoj su se takmičili muškarci, skakaonice na Igmanu ili ledena dvorana Zetra u Sarajevu su u Federaciji BiH – a u ratu su uništene od strane armije bosanskih Srba“, piše SZZ i konstatuje da i 18 godina nakon rata zajednički grad egzistira samo na papiru. „Jer, duboko podijeljeni, Srbi žive u Republici Srpskoj, a Bošnjaci i Hrvati u Federaciji.“

Ko će kupiti hotel s grobljem?

Ziddojče cajtung napominje da je na samo nekoliko kilometara od Bjelašnice, Jens Vajsflog na obje skakaonice na Igmanu osvojio zlato i srebro za tadašnji DDR. Od 1992. do 1995. na ovom području su se vodile žestoke borbe – a tu je bio i jedan od rijetkih prilaza opkoljenom Sarajevu. U blizini dvije skakaonice na Igmanu koje su van upotrebe, nalaze se i ostaci hotela Igman. Kada je 1995. potpisan Dejtonski sporazum Srbi su pri povlačenju zapalili hotel. U podnožju hotela je groblje na kojem je sahranjeno 150 policajaca i vojnika nekadašnje Armije BiH. Ljudi iz KJP ZOI 84 kažu kako godinama pokušavaju da prodaju hotel ili kako bi se srušio i ponovo izgradio ili pak kako bi bio obnovljen, ali i oni se sami pitaju: ‘Ko će da kupi hotel s grobljem?’“, piše Ziddojče cajtung.

List piše kako u bombardovanju Sarajeva od strane srpske vojske nije stradala samo Zetra, u kojoj je tada 18-godišnja istočna Njemica Katarina Vit osvojila svoju prvu zlatnu medalju, već je stradala i Vila Mandić, arhitektonski dragulj iz 1903. u kojoj Olimpijski muzej od 1984. pričao priče o Igrama.

„Zahvaljući šarmu Numankadića“

„Emir Numankadić“, napominje list, „nije samo na čelu tog muzeja već trideset godina već je i jedan od najpoznatijih umjetnika Bosne i Hercegovine. A zahvaljujući njegovim kontaktima u Olimpijskom muzeju su djela velikih svjetskih imena umjetnosti poput Endija Vorhola, Henrija Mura ili Dejvida Hoknija. Danas, 65-godišnji Numankadić već odavno je trebalo da ode u penziju, ali sjedeći u svom birou okružen kesama sa likom Vučka, maskote Igara 1984, kaže da ‘ne može još’.

Katarina Vit (u sredini)

Jer, zahvaljući njegovom dobrom glasu i šarmu, nakon dvije decenije bi Olimpisjki muzej trebalo da se vrti u svoju kuću: Vilu Mandić. Numankadić se upravo sastao sa predstavnicima grada i francuskim ambasadorom, koji se založio da EU donira pola miliona evra kako bi se vila restaurirala. A sa radovima bi trebalo da se krene u junu, a ako sve bude dobro proteklo zgrada bi trebalo da bude završena 2017. A onda bi, naime, Srbi, Bošnjaci i Hrvati na Bjelašnici i Jahorini trebalo da osnuju i Evropski olimpijski festival mladih – i možda ipak ponovo svijetu prenesu sav onaj sjaj 1984.“

S.Savić/dw

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Politika

Bruna Esih: Ovo je nije ništa drugo do nastavak specijalnog rata koji se vodi u Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski sabor nastavio je današnji rad tradicionalnim zahtjevima za stankom.

Bruna Esih (Klub zastupnika Neovisni za Hrvatsku) kazala je da želi stanku kako bi poslije govorila o cenzuri koja se provodi na facebooku posljednja dva tjedna, Goran Aleksić (Živi zid i SNAGA) rekao je da želi govoriti o slučaju franak u Grčkoj, a o aktualnoj političkoj situaciji Nikola Grmoja (MOST) i Sabina Glasovac (SDP).

Stjepan Čuraj (HNS) zatražio je stanku jer želi govoriti o energetskoj i toplinskoj sigurnosti opskrbe grada Osijeka, a Ljubica Lukačić (HDZ) o zapošljavanju osoba s invaliditetom.

Govoreći o tome da se cenzura provodi na facebooku Esih je rekla da se ne radi samo o automatskom postupanju facebooka već o unaprijed smišljenoj, organiziranoj i sustavno provođenoj akciji određenih skupina iz RH koje se ne mogu nikako pomiriti s drugačijim mišljenjem te koriste nimalo ne namjerne greške u sustavu facebooka, te pokušavaju gušiti slobodu izražavanja u Republici Hrvatskoj. Zloćudno i sustavno prijavljivanje određenih objava rezultiralo je time da je facebook onda te iste ili izbrisao ili blokirao profile i stranice.

Cinkaroši i denuncijatori, oni isti koji već desetljećima razapinju Hrvatsku na stup srama, koji su izravno doprinijeli Haškoj i drugim presudama i koji su generala Praljka naveli da ispije otrov žele nas očito vratiti u mračno doba Jugoslavije, doba cenzure, doba jednoumlja i ovo smatram da nije ništa drugo do nastavak specijalnog rata koji se vodi u Hrvatskoj, kazala je Esih.

 

Partijski model neprijatelja: Slobodan si i napredan ako katolike, kao što to radi Tomić, nazivaš bagrom?

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Željka Markić: Vlada bi trebala od Facebooka tražiti da poštuje hrvatske zakone

Objavljeno

na

Objavio

Zašto su neki portali i Facebook stranice bili blokirani tijekom izvještavanja o Slobodanu Praljku? Kako zaustaviti govor mržnje na društvenim mrežama? Na ta su pitanja u radijskoj emisiji “Poligraf” odgovarali Željka Markić iz Inicijative U ime obitelji, Saša Leković, predsjednik HND-a i stručnjak za računalnu sigurnost Lucijan Carić.

Željka Markić rekla je kako su se nakon presude generalu Praljku počeli zabranjivati, tj. označavati kao da ne poštuju pravila Facebook komunikacije oni portali koji su sadržavali pozitivno izjašnjavanje o generalu Praljku, neslaganje s presudom ili svjedočanstva o zločinima Armije BiH. Navela je kako je njezin profil zabranjen na 24 sata nakon što je objavila citat na engleskom jeziku da je “najgori oblik nepravde privid pravde”.

Istaknula je kako je i jučer Facebook profil njihova portala Narod.hr ponovno zabranjen. Neprestano se zabranjuju određeni profili, određene stranice na temelju tekstova koji se objavljuju, a za koje je sve teže razumijeti po kojem ključu bi se zabranjivali, dodala je Markić.

Naglasila je kako se pokazalo da su u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini zabranjeni profili portala i osoba koje imaju velik broj pratitelja (kao svećenik Ike Madunić, Ivo Lučić, Igor Peternel). U Bosni i Hercegovini bili su blokirani skoro svi hrvatski portali koji su davali svoju sliku i govorili o povijesnim događajima.

Plenkoviću i Božinoviću obratili su se jer smatraju da Facebook, kao privatna kompanija koja posluje na području Hrvatske, mora poštovati hrvatski Ustav koji jamči da cenzure ne može biti. Izrazili smo očekivanje da hrvatska vlada, poput njemačke, američke i drugih zatraži objašnjenje od Facebooka, poboljšanje njihovih standardnih procedura, procedura ustanovljavanja jesu li prijave lažne, procedura administriranja. Naš zahtjev nije neuobičajen postupak. Vrlo je važno da se osigura pravo hrvatskih građana da iznose svoje mišljenje, istaknula je Markić. Naglasila je kako se radi o tome da se onemogućava jedna pozicija u važnoj društvenoj raspravi.

Na pitanje hoće li podržati inicijativu udruge U ime obitelji, Leković je rekao kako Hrvatsko novinarsko društvo stalno podržava inicijative koje idu protiv dopuštanja cenzure i protiv govora mržnje.

Međutim, problem sa ovim raspravama je što svatko može reći što hoće, a mi nemamo niti vremena niti mogućnosti da to dokazujemo. Potpuno se slažem da su ponekad neki sadržaji i portali blokirani zbog potpuno banalnih razloga, ali tvrditi da je u pozadini nekakav ideološki ili slično motiviran razlog, potpuno je besmisleno, rekao je Leković. Na tu njegovu izjavu reagirali su Željka Markić i Lucijan Carić složivši se da nije spominjala ideološke razloge.

U emisiju se javio Ivan Šušnjar, urednik Poskok.infa koji je izrazio svoje duboko razočaranje situacijom u kojoj je njegova stranica nekoliko dana bila blokirana. Osjećam se kao u Sjevernoj Koreji jer je meni tri dana bilo zabranjeno polemizirati što se dogodilo. Netko je pretvorio Hrvatsku na tri dana u masu kojoj se pere mozak. Priča o radu suda pretvorena je u priču “Hrvati slave zločin”, rekao je Šušnjar.

Leković je prigovorio kako se emisija pretvorila u jednu novu manipulaciju i ide u korist stavova Željke Markić koji nisu ničim dokazani. Markić je upitala nisu li dokazi upravo odgovori Facebooka u kojima stoji zbog kojih postova je njen profil zabranjen. Podsjetila je Lekovića i upitala ga čime je dokazao da je nad njim izvršen pokušaj ubojstva.

Bruna Esih: Ovo je nije ništa drugo do nastavak specijalnog rata koji se vodi u Hrvatskoj

 

Cenzura na Facebooku: U ime obitelji, prema primjeru Njemačke, predložila Vladi konkretne korake za zaštitu ustavnih prava građana

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari