Connect with us

Pregled

Umro poznati hrvatski političar i pisac Zdravko Tomac

Objavljeno

-

U devet sati ujutro, četvrtog dana nove 2020. godine, nakon kratke i teške bolesti, preminuo je hrvatski političar i pisac – Zdravko Tomac.

Jutros u devet sati, u zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Dubrava, nakon kratke i teške bolesti, nekoliko mjeseci uoči 83. rođendana, preminuo je hrvatski političar i pisac, Zdravko Tomac.

Kao uspomenu i trajno sjećanje na njegov rad te političko i svako drugo djelovanje, u nastavku donosimo nekoliko crtica iz njegovog bogatog života.

Dr.sc. Zdravko Tomac rođen je 24. svibnja 1937. godine u Garčinu pokraj Slavonskog Broda. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a doktorirao na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, gdje je kasnije bio i redoviti profesor.

Od samostalnosti Republike Hrvatske bio je potpredsjednik Vlade, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba i predsjednik Županijske skupštine Grada Zagreba, kandidat za predsjednika Republike Hrvatske na izborima 1997. i potpredsjednik SDP-a.

Kao saborski zastupnik SDP-a Hrvatske, obnašao je dužnost potpredsjednika Sabora od 2000. do 2003. godine. U jesen 2003. godine napustio je SDP i pristupio Forumu hrvatske sloge zbog neslaganja s politikom vodstva SDP-a, a u studenom se kandidrao na parlamentarnim izborima na vlastitoj nezavisnoj listi.

Nakon što se prestao aktivno baviti politikom, postao je marljivi publicist, objavljujući približno jednu knjigu godišnje. Sukladno svojem znanstvenom habitusu i životnom iskustvu, tematika njegovih knjiga je politička i povijesna.

Mnogi ga smatraju jednim od glavnih javnih intelektualaca koji je razobličio transformacije bivših komunista u tranzicijskim postsocijalističkim društvima.

Zdravko Tomac istaknut je kao političar od sudjelovanja u oblikovanju Ustava iz 1974. godine do osnutka stranke Hrvatski socijaldemokrati. No, njegova glavna djelatnost ipak leži u sferi političke publicistike, javne artikulacije nezadovoljstva mnogim pojavama u hrvatskom društvu (servilnost, korupcija, medijske manipulacije,..) i memoarsko-biografskoga spisateljstva u kojem je dao niz uspješnica. Tomac je objavio više od dvadeset knjiga, uglavnom na hrvatskom jeziku, ali i dvije na engleskom i njemačkom.

Pokoj vječni daruj mu Gospodine
i svijetlost vječna svijetlila mu!
Počivao u miru Božjem.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari