Connect with us

Ko će profitirati od ulaska Hrvatske u EU?

Objavljeno

-

[quote]Pošto će njihovi proizvodi preko noći postati dosta konkurentniji, mnogi proizvođači i trgovci širom Europe pripremaju ofenzivu na Hrvatsku.[/quote]

Skori ulazak Hrvatske u EU i vodeći politički trio u Beogradu: Nikolić, Dačić i Vučić su neke od tema kojima se bave komentatori njemačke štampe.

„Nepozvani gost“, naziv je teksta u magazinu „Spiegel“ u kojem Christoph Pauly piše o članstvu Hrvatske u EU. „Da li je mala istočnoevropska zemlja sposobna za to? Već sada je vidljivo da će Zagreb pod hitno trebati subvencije iz Brisela“, piše Pauly i dodaje:

„Pošto će njihovi proizvodi preko noći postati dosta konkurentniji, mnogi proizvođači i trgovci širom Evrope pripremaju ofanzivu na Hrvatsku. Posebno će profitirati njemačka preduzeća. Ona sa napetošću gledaju na 4,4 miliona novih kupaca kod kojih su njemački proizvodi kompanija Miele, Volkswagen ili Adidas veoma popularni. Međutim, malo je vjerovatno da će kratkoročno ova mala evropska zemlja profitirati od ulaska u EU. Hrvatsku privredna kriza potresa već petu godinu. Državni dug rapidno raste i već sada je jasno da će ova zemlja u dogledno vrijeme trebati evropske subvencije. Možda će san o ulasku u EU za mnoge biti noćna mora”.

” Više od polovine mladih je nezaposleno. 20 posto stanovništva već sada je bez posla. Oštra konkurencija iz EU će mnoga zastarjela preduzeća zauvijek izbaciti iz utrke. Budućnost nije nimalo svijetla. Mnoga hrvatska preduzeća već sada su izgubila bitku, jer su u Evropi zbog visokih plata i nedostatka investicija skoro nekonkurentna. Prema statistikama Svjetske banke su čak i preduzeća u Grčkoj, Bugarskoj i Rumuniji bolje pripremljena”.

“Međutim, Hrvatska ima dugu industrijsku tradiciju i i dobro obučenu radnu snagu. Deutsche Bank u novoj studiji navodi da bi ´u srednjoročnom periodu ulazak hrvatske privrede kroz poboljšan pristup evropskom tržištu mogao dati novi podsticaj. Sve to ako zemlja napokon riješi svoje strukturalne probleme´. S druge strane je tačno da Hrvatska malo radi na svojim potencijalima. Korupcija je još uvijek raširena. Dijelovi političke elite brane staro nasljeđe. Još uvijek trećina zaposlenih radi u državnom sektoru. Turizam i poljoprivreda nisu dovoljni za stabilizaciju životnih standarda Hrvatske“.

„Jedan od projekata za koji je potreban novac iz Brisela je i finansiranje mosta Pelješkog mosta. Dubrovnik je kopneno odvojen od Hrvatske jer je BiH u mirovnim pregovorima željela zadržati izlazak na more. Pošto BiH još dugo neće biti članica EU, ljudi i roba na putu za Dubrovnik, moraju dva puta prelaziti vanjsku granicu EU. Zbog toga EU treba finansirati izgradnju mosta s kopna na Pelješac. Nakon toga Hrvati ne moraju prolaziti kroz BiH koju baš posebno i ne vole. Stručnjaci iz Brisela ozbiljno razmišljaju o izgradnji tunela“, piše Pauly i ironično navodi „bar i to ako se ne može priuštiti ništa drugo“.

Aleksandar Vučić i njegovo okretanje leđa šovinizmu

„Novi pogledi daleko vode“, piše Michael Martens u listu „Frankfurter Allgemeine Zeitung“.

„Kada su prošle godine nakon predsjedničkih i parlamentarnih izbora na vlast trebala doći tri tobožnja bivša nacionalista, izgledalo je da su takozvane evropske perpektive ove balkanske zemlje u opasnosti. Predsjednik države je postao Tomislav Nikolić, dugogodišnji zamjenik haškog optuženika Vojislava Šešelja.

Dužnost premijera je preuzeo Ivica Dačić, bivši Miloševićev glasnogovornik. Za njegovog zamjenika je izabran šef tajne službe i najmoćniji čovjek u Beogradu, Alekandar Vučić, također bivši Šešeljevac. Često se čulo da će Srbija sa ovom trupom teško napraviti pomake na putu u Evropu. Kada je riječ o personalijama, skeptičari su za dvije trećine bili u pravu. Srbijanski predsjednik Nikolić i dalje tetura između svog teškom mukom potisnutog srpskog nacionalizma i svog tobožnjeg proevropeizma. S njim je dovoljno pola sata razgovarati kako bi shvatili da Nikolić nije razumio Evropu niti će je razumjeti. Premijer Dačić je pokrenuo nekoliko važnih reformi. Međutim, prije svega ga interesuje novac koji bi njegovoj zemlji donijelo članstvo u EU. Toliko je iskren da to i sam priznaje“.

„Za razliku od Nikolića i Dačića, Aleksandar Vučić je izgleda jedini od tročlanog beogradskog vodeće trija koji je naučio lekciju iz prošlosti. Analizirao je francusko-njemački primjer i shvatio da na Balkanu do mira i blagostanja može doći samo ako dođe do istinskog pomirenja. Vučić svojim sunarodnjacima govori da je EU više od novca. Vučić u Srbiji svoju poziciju jača kroz odlučnu borbu protiv korupcije“, piše pored ostalog Martens u listu „Frankfurter Allgemeine Zeitung“.

dw.de

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari