Pratite nas

Pregled

Milan Kovač: Pupovčev govor je protuustavno djelovanje i govor mržnje

Objavljeno

na

U Bujici je gostovao predsjednik Zajednice kluba utemeljitelja HDZ-a Milan Kovač koji se osvrnuo na bleiburšku tragediju, o inicijativi za promjenu imena Trga maršala Tita te o stanju u državi, prenosi direktno.hr

[ad id=”93788″]

„Zlonamjernici namjerno pojedinim ekscesima nastoje umanjiti vrijednost hodočašća u Bleiburg koje je za mnoge dan molitve za nevino stradale žrtve. Oko 35 000 ljudi je ove godine bilo na bleiburškom polju. U mnogočemu su ljevičari uspjeli urušiti institucije hrvatske države, ismijati institut Sabora, Ured predsjednice… Sabor je postao kazalište Grbina, Stazića i ne bavimo se krucijalnim problemima u Hrvatskoj. Da sam u hrvatskom saboru kada o HDZ-u počnu govoriti kao o lopovskoj stranci, ja bih im prije početka sjednice svaki put donio pletenice nevino ubijenih djevojaka iz Hude jame da se sjete da nisu pozvani da sude, nego da im se sudi“, rekao je Kovač u Bujici.

Komentirao je Kovač i SDP-ove optužbe da je „HDZ lopovska stranka“.

„Taj populizam i demagogija ljevičara će skupo koštati hrvatsku državu. Kad su došli na vlast 2000. godine smislili su da je Tuđman odabrao 200 obitelji koji bi se trebale obogatiti, no tada sam predložio rezoluciju da se popiše tih 200 obitelji te da se objavi imovinska kartica svih koji su radili u privatizaciji. No, ta rezolucija nikad nije izašla na vidjelo jer bi propala njihova mantra da je su to radili HDZ-ovci“, prisjetio se Kovač.

Osvrnuo se i na slučaj Fimi-Media.

„ Vjerujem da će presuda pasti jer je nemoguće da svih 22 000 članova stranke budu proglašeni kriminalcima, to je spin lijevih medija“, ocijenio je Kovač.

Komentirao je inicijativu da se ukine ime zagrebačkog Trga maršala Tita.

„Ne bi se smjelo popustiti lokalnim zajednicama da donose odluke o ovako bitnim pitanjima, treba donijeti zakon gdje bi se striktno propisalo u kojem roku bi se trebala maknuti sva obilježja komunističkog sustava. To je uostalom bio jedan od glavnih uvjeta Europske unije, no politika je tada šutjela. Promjena imena trga je jedan od uvjeta za sklapanje koalicije u Zagrebu, no treba inzistirati na promjeni diljem Hrvatske, treba pripremiti dobar zakon i provesti raspravu. Predlažem da SDP bude predlagatelj tog zakona te time pokažu da poštuju rezoluciju Europe i Sabora, te se odreknu titoizma koji je poslao u jame brojne ljude“, istaknuo je Kovač.

Na pitanje da komentira arbitražu INA-e i MOL-a, Kovač je kazao da vjeruje da Hrvatska u arbitraži neće pretrpjeti štete te da se nada da će se Hrvatska dogovoriti s Mađarima.

„Problemi s INA-om počinju 2002. godine kada je Vlada prodala 25 posto dionica pa su kupci stekli izrazito puno prava na upravljanje. Razgovarali smo nekad o udruživanju INA-e i MOL-a, ali tada je uvjet bio 50 50 posto upravljačkih prava“, naglasio je.

Bujanec je kazao je i kako je napad na Tomislava Karamarka, potpredsjednika Vlade i predsjednika HDZ-a krenuo nakon što je postavio pitanje zašto se Luki Mišetiću i njegovom uredu plaća 5,5 milijuna dolara za arbitražu INA-MOL. Ustvrdio je i da je preko Kotromanovića i Žužula, Milanović time kupovao prijateljstvo s Gotovinom.

”Tuđman mi je 1999. rekao da se u Ustav mora staviti zabrana bilo kakvih budućih udruživanja s republikama bivše države, a Pusić traži brisanje toga i migučnost udruživanja u Jugoslaviju! To je protuustavno djelovanje, na tragu SANU 2!”, rekao je Kovač.

Osvrnuo se Kovač i na nedavne izjave Milorada Pupovca na Petrovoj gori gdje je govorio da je hrvatska vlada otišla u Bleiburg pokloniti se zločincima.

„Pupovčeve izjave podsjećaju na govor Šešelja ’90-ih godina na Petrovoj gori. Zar Pupovac ne zna da čini loše svojem narodu u Hrvatskoj? On stalno podgrijava tezu o ugroženosti. Pa nisu se išli klanjati strancima u Bleiburg, nego Hrvatima. Pupovčev govor je protuustavno djelovanje i govor mržnje. Zato je Tuđman bolestan 1999. rekao da moramo promijeniti Ustav, da se zabrani bilo kakvo udruživanje s zemljama koji su činile Jugoslavije“, zaključio je Kovač.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Crvena zvezda osudila napad kod Knina, a zaboravila spomenuti nasilje svojih navijača koje se odvilo istog dana

Objavljeno

na

Objavio

Nakon što je u srijedu navečer u selu Uzdolje kod Knina skupina maskiranih huligana upalau kafić i napala ljude koji su gledali utakmicu Zvezde u play-offu Lige prvaka protiv Young Boysa, oglasila se i Crvena zvezda.

”FK Crvena zvezda je duboko razočaran činjenicom da su njegovi navijači u mjestu Uzdolje kod Knina napadnuti dok su pratili utakmicu našeg kluba s Young Boysima. Crvena zvezda je klub koji se uvijek zalagao za fair-play, a samim tim da svakom navijaču bude dozvoljeno da iskaže navijačku pripadnost. Naš klub ovim putem šalje podršku svom ozlijeđenim navijačima i nudi svu neophodnu pomoć, a od nadležnih organa traži da što prije budu otkriveni i procesuirani počinitelji ovog kukavičkog napada”, stoji u priopćenju.

Jasno je da nasilju nema mjesta i svako nasilje treba osuditi, ali ta ista Zvezda koja osuđuje jedno nasilje ne spominje huliganski ipad svojih navijača koji se odvio prije utakmice.

(Narod.hr/Kamenjar.com)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Lete MiG-ovi, moguće probijanje zvučnog zida

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH / J. Kopi

Borbeni zrakoplovi i ovoga će tjedna provoditi redovite letačke aktivnosti, tijekom kojih se može očekivati probijanje zvučnog zida.

Ministarstvo obrane priopćilo je u utorak da će Eskadrila borbenih aviona iz sastava 91. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva od 20. do 23. kolovoza u vremenu od 10 do 15 sati provoditi redovite letačke aktivnosti.

Letovi će se provoditi na području teritorija istočne i kontinentalne Hrvatske na visini od 10.000 metara, uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari