Connect with us

Pregled

Milan Kovač: Pupovčev govor je protuustavno djelovanje i govor mržnje

Objavljeno

-

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=Um89L-m4_LA&feature=youtu.be” width=”760″ height=”460″]

U Bujici je gostovao predsjednik Zajednice kluba utemeljitelja HDZ-a Milan Kovač koji se osvrnuo na bleiburšku tragediju, o inicijativi za promjenu imena Trga maršala Tita te o stanju u državi, prenosi direktno.hr

[ad id=”93788″]

„Zlonamjernici namjerno pojedinim ekscesima nastoje umanjiti vrijednost hodočašća u Bleiburg koje je za mnoge dan molitve za nevino stradale žrtve. Oko 35 000 ljudi je ove godine bilo na bleiburškom polju. U mnogočemu su ljevičari uspjeli urušiti institucije hrvatske države, ismijati institut Sabora, Ured predsjednice… Sabor je postao kazalište Grbina, Stazića i ne bavimo se krucijalnim problemima u Hrvatskoj. Da sam u hrvatskom saboru kada o HDZ-u počnu govoriti kao o lopovskoj stranci, ja bih im prije početka sjednice svaki put donio pletenice nevino ubijenih djevojaka iz Hude jame da se sjete da nisu pozvani da sude, nego da im se sudi“, rekao je Kovač u Bujici.

Komentirao je Kovač i SDP-ove optužbe da je „HDZ lopovska stranka“.

„Taj populizam i demagogija ljevičara će skupo koštati hrvatsku državu. Kad su došli na vlast 2000. godine smislili su da je Tuđman odabrao 200 obitelji koji bi se trebale obogatiti, no tada sam predložio rezoluciju da se popiše tih 200 obitelji te da se objavi imovinska kartica svih koji su radili u privatizaciji. No, ta rezolucija nikad nije izašla na vidjelo jer bi propala njihova mantra da je su to radili HDZ-ovci“, prisjetio se Kovač.

Osvrnuo se i na slučaj Fimi-Media.

„ Vjerujem da će presuda pasti jer je nemoguće da svih 22 000 članova stranke budu proglašeni kriminalcima, to je spin lijevih medija“, ocijenio je Kovač.

Komentirao je inicijativu da se ukine ime zagrebačkog Trga maršala Tita.

„Ne bi se smjelo popustiti lokalnim zajednicama da donose odluke o ovako bitnim pitanjima, treba donijeti zakon gdje bi se striktno propisalo u kojem roku bi se trebala maknuti sva obilježja komunističkog sustava. To je uostalom bio jedan od glavnih uvjeta Europske unije, no politika je tada šutjela. Promjena imena trga je jedan od uvjeta za sklapanje koalicije u Zagrebu, no treba inzistirati na promjeni diljem Hrvatske, treba pripremiti dobar zakon i provesti raspravu. Predlažem da SDP bude predlagatelj tog zakona te time pokažu da poštuju rezoluciju Europe i Sabora, te se odreknu titoizma koji je poslao u jame brojne ljude“, istaknuo je Kovač.

Na pitanje da komentira arbitražu INA-e i MOL-a, Kovač je kazao da vjeruje da Hrvatska u arbitraži neće pretrpjeti štete te da se nada da će se Hrvatska dogovoriti s Mađarima.

„Problemi s INA-om počinju 2002. godine kada je Vlada prodala 25 posto dionica pa su kupci stekli izrazito puno prava na upravljanje. Razgovarali smo nekad o udruživanju INA-e i MOL-a, ali tada je uvjet bio 50 50 posto upravljačkih prava“, naglasio je.

Bujanec je kazao je i kako je napad na Tomislava Karamarka, potpredsjednika Vlade i predsjednika HDZ-a krenuo nakon što je postavio pitanje zašto se Luki Mišetiću i njegovom uredu plaća 5,5 milijuna dolara za arbitražu INA-MOL. Ustvrdio je i da je preko Kotromanovića i Žužula, Milanović time kupovao prijateljstvo s Gotovinom.

”Tuđman mi je 1999. rekao da se u Ustav mora staviti zabrana bilo kakvih budućih udruživanja s republikama bivše države, a Pusić traži brisanje toga i migučnost udruživanja u Jugoslaviju! To je protuustavno djelovanje, na tragu SANU 2!”, rekao je Kovač.

Osvrnuo se Kovač i na nedavne izjave Milorada Pupovca na Petrovoj gori gdje je govorio da je hrvatska vlada otišla u Bleiburg pokloniti se zločincima.

„Pupovčeve izjave podsjećaju na govor Šešelja ’90-ih godina na Petrovoj gori. Zar Pupovac ne zna da čini loše svojem narodu u Hrvatskoj? On stalno podgrijava tezu o ugroženosti. Pa nisu se išli klanjati strancima u Bleiburg, nego Hrvatima. Pupovčev govor je protuustavno djelovanje i govor mržnje. Zato je Tuđman bolestan 1999. rekao da moramo promijeniti Ustav, da se zabrani bilo kakvo udruživanje s zemljama koji su činile Jugoslavije“, zaključio je Kovač.

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=1dyDLns_Hzw” width=”760″ height=”460″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari