Connect with us

Povijesnice

MOJA DOMOVINA 1992.g – Jedinstvena izvedba najbolje domoljubne pjesme (VIDEO)

Objavljeno

-

Jedinstvena izvedba najbolje domoljubne pjesme. Specifična je po tome što ovu izvedbu prati Simfonijski orkestar HRT-a uživo i što su u ovu izvedbu uključeni operni umjetnici HNK SPLIT, RIJEKA i ZAGREB.

Poslije ove izvedbe više se nikada nije okupila originalna ili ova postava koja se ovdje vidi.

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=xxGGNHMoZ6o” width=”760″ height=”460″]

“Moja domovina” je hrvatska domoljubna pjesma koju su 1991. godine skladali i tekst napisali Zrinko Tutić i Rajko Dujmić, a snimio je Hrvatski Band Aid sastavljen od brojnih hrvatskih glazbenika.

Pjesmu je priredio Nikša Bratoš, a glazbu za solo-gitare skladali su i odsvirali Vedran Božić, Husein Hasanefendić i Damir Lipošek. Pjesma je objavljena početkom Domovinskog rata. Tijekom Domovinskog rata, često se je puštala kao podizač morala kod hrvatskih branitelja i građana smještenih u skloništima.

“Moja Domovina” isključuje bilo kakvo politikantstvo. Njezine riječi spajaju sve one kojima je Hrvatska u srcu, ne vrijeđaju nikoga i ne pozivaju na mržnju. U teškim trenucima agresije poticala je na ljubav prema domovini.

“Moja Domovina” je postala najtrajnija glazbena ostavština Domovinskoga rata. Njezine stihove znaju gotovo svi građani Republike Hrvatske, Herceg Bosne i dijaspore. Pjeva se i danas, često i spontano, u najrazličitijim prigodama.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari