Connect with us

Nina Vemić: Inozemna praksa je savršena prilika da se svaka mlada osoba osamostali i upozna sebe

Objavljeno

-

Kao i većina njezinih prethodnika koji su iskusili iskustvo boravka na inozemnoj praksi, naša današnja sugovornica Nina Vemić je također IAESTE čula od starijih kolega i prijatelja koji su bili članovi istoga. Nakon što se i sama malo raspitala i dodatnu upoznala s radom organizacije odlučila se prijaviti na praksu, unatoč tome što nije bila član IAESTE-a.

– To je bila savršena prilika da radim nešto tijekom ljeta u svojoj budućoj struci, a također i da putujem i upoznam novu kulturu. Oko prijave su mi mnogo pomogli tadašnji članovi i nisam imala nikakvih problema u vezi potrebnih papira i dokumenata. Na kraju sam dobila pozitivan odgovor iz tvrtke u kojoj sam trebala obavljati stručnu praksu, te sam počela sa potrebnim pripremama za ljeto u poljskom Rzeszowu, kazala nam je ova mlada studentica građevine, koja je ”nakon ljeta u Poljskoj još više sigurna u svoj odabir fakulteta”.
Nina je praksu obavljala u tvrtki AARSLEFF sp. z.o.o. koja se bavila dizajniranjem i izvođenjem dubokog temeljenja. Uglavnom je pomagala starijim kolegama na izvršavanju projekata u određenim programima kao što su GGU, KPA, SOFiSTiK, AutoCad…

– Neki programi su mi bili nepoznati, ali na moju sreću svi su u uredu znali engleski, tako da bi mi pokazali osnove u programu, a ja bih potom izvršila traženi zadatak. Većinu vremena sam provodila u uredu, jer je to bila tvrtka koja se bavila stvaranjem projekata, a realizaciju i terenski dio posla bi prepustili drugim kolegama iz firme. Ipak sam bila te sreće da posjetim nekoliko gradilišta i vidim izvođenje upornjaka, te srednjeg stupa mosta, izvođenje nove aerodromske piste u zračnoj luci Krakow-Balice, a također i zabijanje pilota koji će služiti kao temelj jednom manjem mostu, govori nam Nina.
Rzeszow je jedan od manjih gradova u Poljskoj i nije destinacija koju će turisti izabrati za obilazak i put jer se nema puno toga za vidjeti. Radi velikog izbora fakulteta, to je više studentski grad. Kao i ostatak Poljske jako je čist i pun je parkova i zelenih površina.

– Uočila sam kako tamo ljudi ne provode puno vremena u kafićima, kao da nemaju ni vremena, a možda ni volje za tim. Osim toga, najzastupljenije prijevozno sredstvo im je bicikl, a to im je veliki plus, istaknula je Nina opisujući gradić u kojem je boravila.

– Studenti tehničkih fakulteta imaju puno više opcija i mogućnosti za rad u svojoj struci tijekom studiranja. Za vrijeme ljetnih praznika većina njih radi stručnu praksu u tvrtkama u gradu svog studiranja. Također imaju više mogućnosti za odlazak na jedan semestar studiranja u neku stranu zemlju preko ERASMUS-a. Poljska je dosta uređena zemlja i jako se razvila od ulaska u Europsku Uniju, tako da mladi koji žele raditi ili otići negdje dalje imaju dosta opcija i mogućnosti, dodaje Nina.
Po povratku iz Poljske Nina planira završiti preddiplomski studij, a zatim odlučiti o smjeru koji želim nastaviti na diplomskom studiju. Što se tiče sljedeće prakse u okviru IAESTE-a, Nina ističe kako bi se sigurno ponovno prijavila ako bi joj se ukazala nova prilika za još jednu inozemnu praksu.

– Mišljenja sam da bi svaki student trebao iskoristiti svaku moguću priliku da ode negdje dalje i iskusi život u stranoj državi, bilo to u okviru IAESTE-a ili neke druge organizacije. Iz vlastitog iskustva mogu preporučiti svakome IAESTE stručnu praksu koja mi je omogućila prvo pravo poslovno iskustvo u okviru moje struke. Također sam proputovala i vidjela dosta različitih gradova, te sam upoznala puno zanimljivih, ambicioznih, mladih osoba iz različitih dijelova svijeta s kojima i dalje održavam kontakt. To je savršena prilika da se svaka mlada osoba osamostali, a tako i upozna samog sebe i svoje mogućnosti. Isto tako ovo je savršena prilika za usavršavanjem engleskog jezika, koji je u današnjem svijetu jako potreban, kazala je naša sugovornica na koncu našeg razgovora.

Ivan Kraljević/Pogled.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari