Connect with us

Kolumne

Odakle kardinal Stepinac usred New Yorka?

Objavljeno

-

Ako u internetski preglednik upišete www.stepinac.org, otvorit će vam se na prvi pogled tipična stranica jedne, očito prestižne američke srednje škole s adresom u White Plainsu, predjelu New Yorka.

Na sivome mramoru iznad ulaza piše “Archbishop Stepinac High School”, a ondje se nalazi i biskupski grb blaženoga Stepinca. No, odakle kardinal Stepinac usred New Yorka? Priča počinje 1948. godine kad je škola i osnovana, a ime joj je dao tadašnji nadbiskup New Yorka, kardinal Francis Speelman.

“Vijest o smrti kardinala Stepinca ovdje je primljena s tugom. Američki narod u njemu prepoznaje duh koji je našu domovinu učinio velikom: duh koji se ne obazire na cijenu koja nikada ne može biti previsoka kad je riječ o slobodi. Mi smo ponosni na to što je newyorška nadbiskupija podignula živi spomenik nadbiskupu Stepincu ‘High School Archbishop Stepinac’, gdje se mladi odgajaju i uče poštovati i uzdizati načela za koja je ovaj hrabri čovjek živio i umro”, tom prigodom izjavio je Speelman.

Gimnazija Archbishop High School Alojzije Stepinac utemeljena je kao muška srednja škola za 1360 učenika. Nastavnici su bili isključivo muškarci dok je uprava povjerena dijecezanskim svećenicima kojima su pomagali redovnici i povremeno laikovi. Škola je do danas ostala muška gimnazija s istim načelima. Dojmljivo je uređena, izbor predmeta upućuje na to da ima dugu tradiciju, ali i suvremen odgojno-obrazovni program.

Ovdje je maturiralo više od deset tisuća učenika. Mnogi od njih uspjeli su u poslovnome, društvenome, športskome i kulturnom životu Sjedinjenih Američkih Država, a mahom svi s ponosom u svojoj biografiji ističu koju su srednju školu pohađali, poput poznatih glumaca Jona Voighta, Alana Alda i Erika Palladina. Godine 1994. škola je osnovala Kuću slavnih u kojoj svake godine nekolicina najzaslužnijih bivših učenika ili djelatnika dobije počasno mjesto.

Foto: Mirjana Piskulić

U potrazi za Hrvatima koji bi na bilo koji način bili povezani s ovom prestižnom ustanovom, naišli smo na Ivana Meštrovića. Slavni kipar za školu je izradio biste kardinala Stepinca i Spellmana, ali one nisu postavljene. Postoje samo njihove slike.

Mirjana Piskulić / Večernji.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari