Connect with us

Vijesti iz regije

Orban: Mađarska zabranjuje skupove podrške ‘terorističkim organizacijama’

Objavljeno

-

Foto: EPA

Mađarska neće dopustiti nikakav skup podrške “terorističkim organizacijama”, rekao je u petak za javni radio premijer Viktor Orban i dodao da se svi mađarski državljani trebaju osjećati sigurnima, bez obzira koje su vjeroispovijest ili porijekla

Izrael je obećao da će uništiti pokret Hamas koji vlada Pojasom Gaze pošto su Hamasovci u subotu upali u izraelske gradove ubijajući i masakrirajući ljude počinivši od vremena holokausta najsmrtonosniji i najokrutniji napad na židovske civile.

Izrael, Sjedinjene Države, Europska unija, Kanada, Egipat i Japan smatraju Hamas terorističkom organizacijom.

“Šokantno je što postoje skupovi podrške teroristima diljem Europe”, rekao je Orban misleći na neke reakcije u Europi nakon napada na Izrael.

Viktor Orban, saveznik izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, rekao je da Izrael imao pravo na samoobranu i poručio da je sada važno da se sukob ne prelije na druge zemlje i destabilizira cijelu regiju.

Bivši vođa Hamasa Halid Mešal pozvao je muslimane diljem svijeta da u petak održe prosvjede podrške Palestincima, a narode Izraelu susjednih država da se pridruže borbi protiv Izraela.

Skup podrške Palestini sazvan je putem mreže Facebook za 16 sati pred zgradom ministarstva vanjskih poslova u Budimpešti.

“Takvih pokušaja ima i u Mađarskoj”, rekao je Orban ne spominjući izravno poziv na skup, “no nećemo dopustiti skupove podrške terorističkim organizacijama jer bi to donijelo teror mađarskim građanima”.

“Ne možemo dopustiti da se bilo koji mađarski državljanin, bez obzira koje je vjere ili porijekla, osjeća nesigurnim”, rekao je Orban. (Hina/K)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari