Connect with us

Iz Svijeta

Poljska je spremna obučavati ukrajinske pilote za F-16

Objavljeno

-

Foto: EPA

Poljska je u utorak potvrdila da je spremna obučavati ukrajinske pilote za upravljanje borbenim zrakoplovima F-16, nakon zelenog svjetla Washingtona.

“Spremni smo obučavati pilote za zrakoplove F-16, ali obuka još nije započela”, rekao je poljski ministar obrane Mariusz Blaszczak nakon sastanka ministara obrane EU-a u Bruxellesu posvećenog vojnoj potpori Ukrajini.

Šef diplomacije Europske unije Josep Borrell nešto ranije tvrdio je da je obuka u Poljskoj već počela.

U obuci namjeravaju sudjelovati i druge zemlje.

„Dobili smo zeleno svjetlo Washingtona za obuku na avionima F-16 te radimo na konkretnom kalendaru kako bi ju započeli. Važno je to učiniti što prije“, rekla je ministrica obrane Nizozemske Kajsa Ollongren.

“Prvo krećemo s obukom. Nabavka aviona bit će sljedeći korak”, dodala je, govoreći o „zajedničkom naporu s Danskom, Belgijom, Ujedinjenim Kraljevstvom i drugim saveznicima”.

Ta nabavka vjerojatno neće biti laka, piše agencija France Presse.

Njemački je ministar obrane Boris Pistorius rekao kako doprinos njegove zemlje u tom pogledu “nije relevantan jednostavno zato što ne posjedujemo F-16 i ne možemo obučavati pilote“.

Švedska, Latvija i Estonija također su naglasile da ne posjeduju taj model zrakoplova.

Oni bi mogli biti isporučeni Kijevu iz drugih zemalja Europske unije koje još nisu to objavile ili od Sjedinjenih Država.

Ministri su u utorak razgovarali i o nabavci artiljerijskog streljiva za Ukrajinu.

Članice EU-a su od 9. veljače, kad je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao na to, „Ukrajini osigurale 220 granata i 1300 granata” za njihovo protuzračno i protutenskovsko oružje, rekao je Borrell. Učinit će sve da ostvare zacrtani cilj o isporuci milijun komada u godinu dana, dodao je. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari