Connect with us

Analiza

Popis jasenovačkih žrtava – Znaju da je lažiran, a ponovno izabrali istog ravnatelja

Objavljeno

-

Dana 23. ožujka 2021. (Narodne novine, broj 15/90, 28/90 i 22/01) izabran je na javnom natječaju novi ravnatelj Javne ustanove Spomen područja Jasenovac g. Ivo Pejaković iz Starog Grabovca. To mu je drugi izbor; prvi put je za ravnatelja izabran 2017. kad je na to mjesto otkaz dala prethodna ravnateljica gđa Nataša Jovičić. I prije 2017. g. Pejaković je dugo godina radio kao kustos Memorijalnog muzeja i Spomen-područja.

Na natječaj zaključen 23. ožujka 2021. javila su se četiri pristupnika: Ivo Pejaković, Josip Jurčević, Igor Vukić i Petar Bašić. U Rješenju natječaja piše da prof. dr. sc. Josip Jurčević nije zadovoljio uvjete natječaja jer je u starosnoj mirovini. O kandidatima g. Bašiću i g. Vukiću ne piše ništa, a g. Pejaković je izabran jer je u predloženom programu rada „u odnosu na ostale kandidate izložio konkretnije i cjelovitije program rada u kojem iskazuje bolje razumijevanje suvremenih izazova kojima je izložena Javna ustanova Spomen-područje (JUSP) Jasenovac“. G. Pejakovića, između ostaloga, planira „pokretanje novih inicijativa i kreiranja primjera dobre prakse u obrazovanju o holokaustu te djelovanju protiv pojava poricanja i distorzije holokausta“.

Pejaković već više od četiri godine radi u JUSP Jasenovac, ali o njegovu se radu ne mogu naći rezultati. Na istom je natječaju on ipak ocijenjen boljim i podobnijim od g. Igora Vukića, koji je proveo brojna arhivska i druga istraživanja o logoru i objavio o njemu barem četiri kapitalna djela.

No ipak je važno, vrlo važno, znati da g. Pejaković već godinama radi u JUSP Jasenovac, najprije kao kustos a potom četiri godine kao ravnatelj, i da će kao ravnatelj te ustanove raditi i sljedeće četiri godine.

Jer to znači da je i on odgovoran, izravno, službeno i moralno za činjenicu da JUSP Jasenovac održava i kao istinit predstavlja popis jasenovačkih žrtava koji je izmišljen.

A najstrašnija je činjenica da su svi koji su ga izabrali, kao i ministrica koja je (očito) njegov izbor i potvrdila, znali da je popis jasenovačkih žrtava lažiran.

Zato pišem ovaj članak: da hrvatska javnost spozna dubinu nemara, nebrige, prijezira i neodgovornosti svih osoba i ustanova koje su g. Pejakovića ponovno izabrale za ravnatelja.

  1. Popis žrtava jasenovačkog logora je lažiran

Vladimir Horvat, Mladen Ivezić, Josip Pečarić, Stjepan Razum, Vladimir Mrkoci, Mario Kevo i drugi objavili su djela koja uvjerljivo ruše srbokomunistički jasenovački mit. Tu pripada i knjiga „Jasenovački logori – istraživanja“, autora Vladimira Horvata, Igora Vukića, Stipe Pilića i Blanke Matković.

Prikazom odgovarajućih fotografija (tvornica) i dokumenata, Vukić je u svojim knjigama objavio dokaze da su zatočenici primali plaće za svoj rad, da su u logor stizali paketi pomoći izvana (napose od hrvatske židovske zajednice). U knjizi „Jasenovac iz dana u dan“ (Zagreb: Naklada Pavičić, 2019.) Vukić je dao je sliku logora u skladu sa svojim tvrdnjama.

Philip J. Cohen, američki spisatelj i diplomat koji je objavio značajna djela o srpskoj propagandi i povijesnim prevarama, nazvao je srpsku zloporabu Holokausta „desakralizacijom (skrnavljenjem) Holokausta“ (Cohen, Philip J. 1993. Desecrating the Holocaust: Serbia’s Exploitation of the Holocaust as Propaganda. Philip J. Cohen.). Cohen je prepoznao srpsku strategiju da žrtve koje je izmislila kao žrtve NDH a (navlastito Jasenovca) progura u žrtve Holokausta i (Cohen, Philip, J. 1996. Serbia’s Secret War: Propaganda and the Deceit of History. College Station, Texas A&M University Press, Texas City, TX, USA.). Time bi Hrvate i Hrvatsku dovela u poziciju da se tim lažima ne smije suprotstaviti („negiranje Holokausta“), koje je npr. u SAD-u zakonom zabranjeno.

Istraživači Nikola Banić i Mladen Koić objavili su oko 150 članaka o konkretnim netočnostima popisa JUSP Jasenovac. Ti su nalazi zanemarivani, od povjesničara, od hrvatskih državnih ustanova i napokon od strane g. Ive Pejakovića.

S početkom godine 2021. dva doktora znanosti, inženjer informatike g. Nikola Banić i ugledni matematičar g. Neven Elezović objavili su na engleskom jeziku i u vrlo uglednom svjetskom časopisu za inženjere i matematičare povijesno važan članak o jasenovačkim žrtvama. Članak je dokazao da popis JUSP Jasenovac sadrži toliki broj lažnih podataka da je kao cjelina apsolutno nemoguć i ne postoji nikakva vjerojatnost da je istinit! Za hrvatsku javnost taj slpženi uradak prepričali smo akademik Josip Pečarić i ja (https://kamenjar.com/matko-marusic-i-josip-pecaric-popis-jasenovackih-zrtava-je-netocan/) a objašnjenje je u inozemstvu objavljeno i na engleskom jeziku (https://inavukic.com/2021/02/27/croatia-wwii-jasenovac-camp-truth-just-got-an-ally-in-exact-science/).

  1. Gđa Nataša Mataušić, predsjednica Upravnog vijeće JUSP Jasenovac znala je da je popis jasenovačkih žrtava lažiran

Osobno sam 10. ožujka 2021. gđi Nataši Mataušić (s kopijom Kabinetu ministrice kulture i medija, Ministarstvu hrvatskih branitelja, Ministarstvu pravosuđa i uprave, te g. Ivici Nevešćaninu njezinu suradniku) uputio pismo o otkriću Banića i Elezovića da je popis jasenovački žrtava lažiran:

Poštovana profesorice Mataušić, poštovani gospodine Nevešćanin,

javljam vam se kao građanin RH koji toj istoj RH želi sve najbolje i drži da toj želji treba pridonijeti ono što mu je moguće.

Vama se javljam u svezi izbora ravnatelja/ice JUSP Jasenovac. Smatram da bi članovi Upravnog vijeća te ustanove (a povezana je s Hrvatskim povijesnim muzejom, s tim da je prof. Mataušić predsjednica UV) i članovi Povjerenstva za izbor svakako trebali znati informaciju koju vam šaljem u privitku.

Radi se o tome da je objavljen neupitan dokaz da je popis žrtava logora Jasenovac potpuno neprihvatljiv i, u većem dijelu, oprostite na izrazu – izmišljen. Molim vas da tu informaciju dobro proučite i (mislim) pobrinete se da novi ravnatelj/ica problemu pristupi aktivno, hitno, objektivno i otvoreno. Problem vjerodostojnosti popisa JUSP Jasenovac nije samo problem potomaka žrtava ili povjesničara nego svih građana RH, dakle i moj. Reći ću kratko: bez obziran na teškoće traženja i ustanovljenja istine, nikako se ne smije dopustiti da u tako osjetljivom i važnom pitanju budu tolerirane nesporne neistine i netočnosti. Uvjeren sam da razumijete moj zabrinutost i da je sa mnom dijelite.

Dokaz o nevaljalosti popisa donijeli su dva stručnjaka, doktora znanosti, Nikola Banić (informatika) i Neven Elezović (matematika) a objavljen je u uglednom znanstvenom časopisu IEEE Access. U članku u privitku imate poveznicu na taj originalni članak. Akademik Pečarić i ja napisali smo članak u privitku samo kao objašnjenje članka Banić-Elezović, jer je taj originalni članak jako stručan i teško razumljiv. Akademik Pečarić i ja udružili smo “svoje snage” da članak razumijemo i razumljivo objasnimo, jer je on matematičar a ja stručnjak za znanstvenu metodologiju.

Bio bih vam zahvalan da mi potvrdite primitak ovoga pisma i privitka koji šaljem s njim, te da potvrdite da ste tu informaciju proslijedili svima kojih se ona tiče sama po sebi, a aktualno svakako i onima koji biraju čelnika JUSP Jasenovac.

Kopiju pisma (i članka u privitku) šaljem i ministarstvima za koja držim da stvarno ili potencijalno imaju veze s radom JUSP Jasenovac i izborom čelnika te ustanove: Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ministarstvo kulture i medija, Ministarstvo hrvatskih branitelja i Ministarstvo pravosuđa i uprave.

S poštovanjem, Matko Marušić

 

Gđa Mataušić nije mi odgovorila niti toliko da potvrdi primitak mojega pisma, a istodobno je provodila natječaj za ravnatelja JUSP Jasenovac; zato sam joj i napisao (gore): „… pobrinete se da novi ravnatelj/ica problemu pristupi aktivno, hitno, objektivno i otvoreno.“ Zato sam joj 18. ožujka 2021. pisao ponovno:

Poštovana profesorice Mataušić,

dana 10. ožujka 2021. pisao sam Vam pismo (priloženo/proslijeđeno dolje) o tome da je na međunarodnoj razini objavljen neupitan dokaz da je popis žrtava logora Jasenovac potpuno neprihvatljiv i, u većem dijelu, oprostite na izrazu – izmišljen. Radi se o znanstvenom članku hrvatskih autora profesora Nikole Banića i Nevena Elezovića u časopisu IEEE Access. U pismu sam Vam poslao objašnjenje toga nalaza (Marušić i Pečarić). Zamolio sam Vas da informaciju uzmete ne samo na znanje nego i maksimalno ozbiljno i odgovorno, jer se radi o vrlo važnoj društvenoj temi a odnosi se na ustanovu kojom Vi u skladu sa svojom funkcijom upravljate (prema svemrežju, Vi ste, čak od 1999. predsjednica Upravnog vijeća Spomen-područja Jasenovac), odnosno nadzirete ju. Na Vama je, dakle, golema odgovornost da spriječite ili barem ublažite sramotu koja se nadvila nad JUSP Jasenovac.

U mojemu pismu nisam ulazio u to da Vas savjetujem što biste trebali poduzeti, jer za to nisam pozvan, ni stručno niti formalno. No jesam Vas zamolio da mi potvrdite primitak mojega pisma. Ništa više nisam tražio, a to traženje je logično i zbog važnosti mojega pisma i zato što prije nismo komunicirali pa nisam mogao biti siguran da je Vaša e-adrea dobra.

Meni se pismo nije vratilo kao neisporučeno, a znam da pisma poslana s domene “gmail” (kao moje) malokad završavaju u otpadu.

Zato Vas sada ponovno molim da mi potvrdite primitak mojega prvoga, a onda i ovog pisma.

Sve rečeno vrijedi i za kolegu Neveščanina, jer sam vam oboma poslao to svoje prvo pismo.

Dopustite da kažem da neodgovaranje na pisma, makar i samo formalnom frazom “Hvala, dobila sam Vaše cijenjeno pismo”, smatram nepristojnošću, napose kad dolazi od državne administracije i dužnosnika. Pa se ljutim. Ljutim se jer volim moju dragu Republiku Hrvatsku i želim da ona bude civilizirana, uljuđena i dobrohotna država i okružje. U odnosu nas dvoje (troje, s g. Nevešćaninom) stvar je još bolnija jer smo svi akademski građani. Osobno sam ja profesor emeritus u dobi od 75 godina i jedan od 47 hrvatskih znanstvenika koji su 2021. uvršteni u popis 2% najutjecajnijih znanstvenika na svijetu, te (oprostite) i razmjerno vrlo uspješan pisac. Pa vjerujem da stvarno nije red da se starijem kolegi na ljubazno i važno pismo ne odgovori barem potvrdom primitka.

Zato ovo pismo šaljem ponovno na sva ministarstva u adresi, očekujući od njih potvrdu primitka i ispriku zbog neodgovaranja.

Ali sada pismo šaljem i kolegama s kojima sam surađivao u izradi članka Marušić-Pečarić i u čije sam Vam ime zapravo i pisao. Smatrajte molim Vas, da su Vam, osim mene, oba pisma pisali i profesori Nikola Banić i Neven Elezović, profesor i bivši rektor Sveučilišta u Zagrebu Branko Jeren i akademik Josip Pečarić.

Ponovit ću da od Vas službeno i formalno tražim potvrdu primitka oba moja pisma, onog od 10. ožujka i današnje, ovog od 18. ožujka 2021.

Ovom pismu na poveznici https://inavukic.com/2021/02/27/croatia-wwii-jasenovac-camp-truth-just-got-an-ally-in-exact-science/ šaljem Vam i objašnjenje članka Banić-Elezović na engleskom jeziku, koji je razaslan po cijelom svijetu, kao informaciju koja znatno dodaje na težinu odgovornosti koja je na Vama.

Matko Marušić

Gđa Mataušić nije mi odgovorila ni na to pismo, niti da ga je zaprimila. To je ona strašna i neoprostiva „šutnja administracije“ koja dio nekulture i nepristojnosti, ali i korupcije i nemoći građana da se u današnjoj Republici Hrvatskoj izbore za svoja građanska prava. A gđa Mataušić je usprkos mojemu ustrajanju sudjelovala u izboru ravnatelja i učinila da g. Ivo Pejaković dobije još jedan mandat iako je povezan s nereagiranjem na dopise o netočnosti popisa i za održavanje popisa koji je dokazano izmišljen.

  1. Gđa Nina Obuljen Koržinek, ministrica u Ministarstvu kulture i medija znala je da je popis jasenovačkih žrtava lažiran

O dokazu da je popis žrtava logora Jasenovac lažan i izmišljen obavijestio sam i gđu Ninu Obuljen Koržinek, ministricu u Ministarstvu kulture i medija. Ona je to pismo dobila 23. veljače 2021.:

Poštovana gospođo ministrice Obuljen Koržinek,

u privitku Vam šaljem vrlo važnu informaciju koju smo složili akademik Josip Pečarić i ja: na međunarodnoj razini, u uglednom znanstvenom časopisu, objavljeni su dokazi da popis žrtava logora Jasenovac koji održava Javna ustanova Spomen park (JUSP) Jasenovac sadrži toliki broj lažnih podataka da je kao cjelina apsolutno nemoguć i ne postoji nikakva vjerojatnost da je istinit.

Molim Vas da tu informaciju tretirate s najvećom pažnjom jer se radi o vrlo važnom društvenom i političkom pitanju. Vjerujemo da biste, u skladu s Vašom državnom administrativnom funkcijom, trebali zauzeti i objaviti stav i buduća djelovanja. Koliko mi znamo, upravo Ministarstvo kulture u svojemu resoru ima JUSP Jasenovac i dakle je i pravno, moralno i kulturološki odgovorno za njegov primjeren rad.

U svakom slučaju, molimo Vas da, služeći se ovom našom analizom, o nalazu Banić-Elezović izvijestite Vladu na njezinoj redovitoj sjednici. Stvar je vrlo ozbiljna pa za objašnjenje možete pozvati i same autore članka objavljenog u IEEE, jer su oni najpozvaniji objasniti što su radili i što su našli i upravo oni mogu najbolje odgovoriti na sva stručna pitanja.

Akademik Josip Pečarić i ja smo ovu istu informaciju poslali također hrvatskim javnim glasilima i političkim i društvenim čimbenicima u Republici Hrvatskoj kojih se ona može ticati. Mi ćemo ustrajati u naporima da obavijestimo hrvatsku javnost ne samo o nalazu doktora znanosti Banića i Elezovića nego i o Vašoj reakciji na ovu našu obavijest. Za početak Vas molimo da je smatrate službenom i da nam potvrdite njezin primitak.

S poštovanjem, Matko Marušić

Gđa ministrica Obuljen Koržinek nije mi na pismo odgovorila, niti je potvrdila primitak. Zato sam joj 23. ožujka 2021. pisao opet:

Poštovana gospođo ministrice Obuljen Koržinek,

niste mi potvrdili primitak pisma koje sam Vam pisao prije točno mjesec dana, dakle 23. veljače 2021. Naglašavam da sam Vam bio poslao važnu informaciju i samo na kraju pisma tražio da ju smatrate službenom i da mi potvrdite primitak. Koliko se ja mogu orijentirati u ustroju moje ljubljene (slobodne, samostalne, demokratske, svete i vječne) Republike Hrvatske, postojanje i rad Javne ustanove Spomen-park (JUSP) Jasenovac je u nadležnosti ministarstva koje vi vodite. Zato sam Vam bio poslao pismo s važnom, vrlo važnom informacijom da su Nikola Banić i Neven Elezović nepobitno i na najvišoj međunarodnoj razini dokazali da je popis žrtava logora Jasenovac, koji je sastavio i održava JUSP Jasenovac u biti – izmišljen. Citirat ću njihovu ilustraciju snage i uvjerljivosti toga nalaza: „Veća je vjerojatnost da će jedna osoba 10 puta zaredom dobiti glavni zgoditak na Lotu negoli da je popis JUSP Jasenovac istinit.“

Potvrda primitka toga neizrecivo važnog pisma je, i bez napominjanja obveze obične građanske pristojnosti, državotvorno važna i Vi kao ministrica morali ste mi potvrditi primitak te i takve informacije, da ne govorim (ponavljam iz toga pisma) Vaš političku, društvenu i domoljubnu odgovornost da se prema toj informaciji postavite primjereno i profesionalno. A to je mogao obaviti i netko iz Vašega ureda.

U svoje ime i ime akademika Josipa Pečarića bio sam Vam poslao vrlo važnu informaciju koju smo nas dvojica složili: na međunarodnoj razini, u uglednom znanstvenom časopisu, objavljeni su dokazi da popis žrtava logora Jasenovac koji održava Javna ustanova Spomen park (JUSP) Jasenovac sadrži toliki broj lažnih podataka da je kao cjelina apsolutno nemoguć i ne postoji nikakva vjerojatnost da je istinit. Može li išta biti važnije od toga?! Evo još jednom informacija o tom objašnjenju, a u oba je teksta (hrvatski i engleski) i poveznica za pristup izvornom članku Nikole Banića i Nevena Elezovića:

https://www.hkv.hr/izdvojeno/vai-prilozi/ostalo/prilozi-graana/36156-m-marusic-i-j-pecaric-popis-jasenovackih-zrtava-je-netocan.html (hrvatski),

https://inavukic.com/2021/02/27/croatia-wwii-jasenovac-camp-truth-just-got-an-ally-in-exact-science/ (engleski).

Čini mi se (na osnovi Vaše šutnje) da Vam moram reći da smo akademik Pečarić i ja ove godine uvršteni među 2% najutjecajnijih znanstvenika u svijetu, po ukupnoj karijeri. Akademik je vrhunski matematičar, a ja sam stručnjak za znanstvenu metodologiju. Ovaj navod ima dvije funkcije: prva je da biste nam stvarno trebali povjerovati, a druga je ilustracija da ste tim i takvim ljudima donijeli poniženje neodgovaranja koje ne priliči nikom, a napose ne dami Vašega formata i funkcije.

Kvalificirat ću ukratko taj kompliment, jer je on potpuno ozbiljan. Ja sam zbog Istambulske konvencije napustio HDZ, ali sam tamo bio od vremena učlanjenja „u baraci“ i vjerni i uvjereni pristaša sam i danas. Dok, primjerice, akademik Pečarić ne odobrava politiku hrvatske vlade premijera Plenkovića, ja sam njezin uvjereni i iskreni podržavatelj. To naglašavam zbog Vas – i o Vama imam vrlo dobro mišljenje, usprkos tome što Vas lijevi mrze (i ignoriraju) jer mrze HDZ (i sve hrvatsko), a desni Vas ne vole jer ne razumiju Vašu poziciju i poziciju hrvatske vlade u međunarodnom okružju koje je zavladalo svijetom; ono je komunističko, ali s promijenjenim (izobličenim) licem i vreba sve koji pobjedi Marcuseove smrtonosne revolucije požele stati na put. Da, potpuno sam suglasan da Republika Hrvatska ne ulazi u tu bitku, jer je preslaba i – opterećena upravo onim zbog čega Vam pišem – planiranom i kontinuiranom stigmatizacijom ustaškim zločinima koji su „prije uporabe“ uveličani za 10 do 100 puta. To što sam rekao u prethodne dvije rečenice objavio sam u poglavlju „Croatia: future perspectives, the SWOT analysis“ u knjizi koju sam uredio i koja je tiskana u SAD-u „Croatia: past, present and future perspectives“ (poveznica na: https://novapublishers.com/shop/croatia-past-present-and-future-perspectives/); to ovdje navodim da biste se uvjerili da sam sve stavove koje Vam navodim prethodno objavio (i) na engleskom jeziku.

Vratimo se na temu: niste mi potvrdili primitak mojega prvoga pisma! Činjenica da je ono nosilo iznimno važnu („povijesnu“) informaciju razlog je više da brinem i ljutim se. Brinem jer Vaše neodgovaranje upućuje na to da ne shvaćate, ili ne marite, ili ne odobravate otkriće Banića i Elezovića iako ono stubokom mijenja hrvatsku povijest XX. stoljeća, a ljutim se jer je neodgovaranje na pisma pošiljatelju uvredljivo.

Ovime Vas još jednom molim da samo potvrdite primitak, sada dvaju, mojih pisama. Ako to ne učinite ja ću oba pisma objaviti kao primjer „šutnje administracije“ (koja je hrvatska pošast gora od korupcije pravosuđa), kao dokaz Vaše izdaje hrvatskih interesa suzbijanja velikosrpske stigmatizacije, osobnom bahatošću i neprofesionalnošću ministrice i Vašom osobnom nepristojnošću.

Uvjeren da Vam se u biti ništa od toga ne može pripisati (iako me mnogi uvjeravaju suprotno, lijevi i desni, kako sam gore već rekao), molim Vas iz svega srca da mi odgovorite i ne razočarate me do razine da finu, učenu i lijepu damu, ministricu moje odlične vlade povlačim po medijima. To ne zaslužujemo ni Vi ni ja.

Srdačan pozdrav uz najbolje želje u životu i napose na funkciji koju obnašate za hrvatski narod. Matko Marušić (23.3.2021.)

 Na moje vrlo ugodno iznenađenje, već 24. ožujka 2021. gđa Obuljen Koržinek mi je lijepo odgovorila (odgovor su dobili i Josip Pečarić, Nikola Banić, Neven Elezović i Branko Jeren, kojima sam poslao sve preslike mojih pisama):

Poštovani profesore Marušiću,

potvrđujemo primitak Vašeg dopisa s analizom i interpretacijom nedavno objavljenih rezultata matematičkog istraživanja autora Nikole Banića i Nevena Elezovića.

Vlada Republike Hrvatske jasno se zauzela za potrebe utvrđivanja povijesne istine i znanstveno utemeljeno razrješavanje svih neuralgičnih točaka novije hrvatske povijesti, što uključuje i potrebu utvrđivanja osobnih identiteta i okolnosti stradavanja žrtava u ustaškom logorskom sustavu. Isto tako Vlada se jasno i nedvosmisleno opredijelila za razvijanje kulture sjećanja te osudila sve zločine počinjene iz mržnje, predrasuda i diskriminacije na temelju rasne, vjerske, etničke, svjetonazorske i druge različitosti.

Uvjereni smo kako se samo objektivnim pristupom, znanstvenom i stručnom metodologijom i instrumentarijem mogu dekonstruirati zlonamjerna iskrivljavanja povijesnih činjenica i paušalne optužbe. Stoga smo mišljenja da se upravo znanstvenici i znanstvene institucije trebaju baviti istraživanjem otvorenih pitanja, uključujući i utvrđivanje stvarnoga broja i identiteta žrtava Jasenovačkog logora, a Vlada i nadležna državna tijela u tome će im pružiti punu podršku.

S poštovanjem, Nina Obuljen Koržinek

Na tome sam gđi ministrici toplo zahvalio, a radosno joj se 25. veljače 2021.javio i dr. sc. Nikola Banić, autor dokaza da je jasenovački popis lažiran. On joj je zahvalio na odgovoru i naveo da ga on i njegov koautor Prof. Neven Elezović (i akademik Pečarić i ja) tumače tako da „Vlada i nadležna državna tijela“ daju podršku bilo kojih našim (a i vjerojatno i tuđim) znanstvenim radovima kao i nastojanjima da se dođe do istine. Zato je pretpostavio da u Acknowledgement (engl. izraz za zahvalu ili napomenu) takvih radovi može napisati „This work has been supported by the Government of Croatia“ (Ovaj rad je podržala Vlada Republike Hrvatske“) odnosno „This work has been supported by the Croatian Ministry of Culture and Media“ (Ovaj rad je podržalo hrvatsko Ministarstvo za kulturu i medije). Nadalje je gđi ministrici dodatno i vrlo ilustrativno opisao zašto je njego i g. Elezovića članak nesporan.

  1. Svi su znali da je popis jasenovačkih žrtava lažan i izmišljen a ipak su za ravnatelja ponovno izabrali g. Ivu Pejakovića koji za održavanje laži nosi izravnu krivnju i odgovornost

Kao što je gore (vrlo sažeto) opisano, autori članka i akademik Pečarić i ja smo obavijestili smo hrvatsku i svjetsku javnost o Banić – Elezović dokazu da je popis jasenovačkih žrtava lažan i izmišljen. (Namjerno kažem i ponavljam „lažan i izmišljen“ a ne npr. „netočan“, zato što dokaz Banića i Elezovića ostavlja prostor samo i jedino za izmišljanje, a izmišljanje je laž.)

Za taj su dokaz izravno i navrijeme obaviještene gđa Nataša Mataušić i gđa Nina Obuljen Koržinek koje su bile izravno uključene u izbor ravnatelja JUSP Jasenovac. Pa su ipak izabrale g. Ivu Pejakovića, sudionika u tim lažima. Koji će tu i takvu politiku, kao što je rekao u pristupnom programu rada, provoditi i sljedeće četiri godine.

Smatram da ne mogu učiniti ništa više od ove detaljne obavijesti hrvatskoj javnosti da spriječim nesreću koja se bestidno subverzivno kuje u našoj vlastitoj sredini, domovini Hrvatskoj, pred našim očima.

dr. sc.  Matko Marušić, dr. med., prof. emer., Split

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari