Connect with us

Hrvatska

Prezentirana inicijativa za formiranje privatnog sveučilišta/univerziteta u Goraždu

Objavljeno

-

Prof.dr. emeritus Munir Jahić i bivši ambasador BiH u Libiji Ferhat Šeta upoznali su danas premijera BPK Emira Frašta i ministra obrazovanja Dževada Adžema sa inicijativom za formiranje privatnog Univerziteta u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.

Kako je istaknuto, prirodni i privredni potencijal kantona pružaju realnu osnovu za formiranje Univerziteta sa najmanje pet fakulteta i to građevinski, mašinski, elektrotehnički, fakultet za komunalnu i javnu upravu, pedagoški ili ekološki fakultet.

– Za Univerzitet postoji značajan interes ne samo užeg lokalnog stanovništa, nego iz cijele BiH i susjednih država Srbije i Crne Gore. U isto vrijeme, vidne su naznake dobijanja novca EU za stipendiranje studenata kao i sprovođenje međunarodnih projekata putem nove faze EU programa 2014-2020. Značajna je i uloga razvoja turizma međunarodnog karaktera, – istaknuli su predstavnici ove inicijativne grupe.

Oni su čestitali kantonalnim zvaničnicima na postignutim rezultatima u ekonomskom razvoju Kantona, kao i na naporima da obrazovni sistem prilagode tržištu rada.

Premijer i kantonalni ministar obrazovanja iskazali su razumijevanje za ovu inicijativu, kao i za sve ono što će doprinjeti kvalitetnijem obrazovanju i razvoju Kantona.

Među ponudama je, kako smo naprijed naveli, i Građevinski fakultet- smjer Hidrotehnika, kojeg, kako je istaknuto, nema na prostoru bivše Jugoslavije, a njegova prezentacija budućim goraždanskim studentima trebala bi se održati tokom sljedeće sedmice.

HB.org

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas