Connect with us

Kolumne

TIHOMIR DUJMOVIĆ: Tjedni pregled hrvatske političke gluposti

Objavljeno

-

Na snimci se jasno vidi kako baš on nakon što je ta pjesma otpjevana traži da se još jednom otpjeva! Po informacijama s društvenih mreža, snimka je nastala u Chicagu, mjestu gdje djeluje snažna utvrda četničke emigracije i mjestu u kojem je pop Đuić i umro, piše Tihomir Dujmović/Dnevno.hr

Čelnik SPC-a u Hrvatskoj pjeva četničke pjesme u slavu vojvodi Đuiću!

mitrpolit-porfirijeUredništvo portala Sloboda.hr došlo je u posjed nesvakidašnjeg materijala koji se mahnito proširio društvenim mrežama. Naime, na video snimci koju objavljuje taj portal jasno se vidi mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije kako u jednom društvu gromko pjeva četničke pjesme posvećene četničkom vojvodi Đuiću! Dapače! Na snimci se jasno vidi kako baš on nakon što je ta pjesma otpjevana traži da se još jednom otpjeva! Po informacijama s društvenih mreža, snimka je nastala u Chicagu, mjestu gdje djeluje snažna utvrda četničke emigracije i mjestu u kojem je pop Đuić i umro. Ovako otvorena četnička nastrojenost prvog čovjeka Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj skandal je prvog reda, i ako imamo i natruhe prave države netko bi morao reagirati. Javio se odmah i sam Porfirije sa svojim objašnjenjem. Uopće ne negirajući da je bio u društvu u kojem su se pjevale pjesme kojima se veličalo četničkog koljača, ne negirajući da je i sam pjevao (iako on tvrdi kako je „u jednom trenutku zašutio“?!) već se braneći tezom da je snimka stara tri-četiri godine, da je već godinama na You Tubeu i da je sad izvučena jer radikalni srpski krugovi nisu zadovoljni njegovom izjavom kojom kritizira Šešeljevo paljenje hrvatske zastave! Fantastično!

Nije, dakle, problem da je on pjevao četničke pjesme, nije problem da krema SPC-a pjeva četničke pjesme, nego je problem u tome što je ta snimka izvučena kako bi se njega kompromitiralo zbog izjave o Šešelju! Samo Srbi mogu imati tu filozofiju! I Stipe Mesić, koji je tvrdio da nije pjevao ustaške pjesme nego je samo otvarao usta! I nikad više se nijedan medij toga nije dotaknuo, niti ta Mesićeva epizoda smeta antifašističku ligu! Ako si na njihovoj strani danas, sve ti je oprošteno, to je poruka! Zamislimo sad da neki hrvatski biskup pjeva „Juru i Bobana“, zamislite vijesti državne televizije, zamislite naslovne stranice novina i uopće reakciju društvenih mreža!

bal-vampira-na-pilselovom-rodendanu-intimno-druzenje-prijatelja-josipovica-mitropolita-porfirija-patera-kuzmica-i-tzv-novinara-rasete-jakovcica-i-pofuka-152Zamislite da je on rekao kako mu je to podmetnuto, jer da je u osnovi demokrat kojeg njegovi radikali zapravo preziru jer je čovjek ekumene i dijaloga svake vrste! Ili da je hrvatski biskup rekao kako je on tu samo otvarao usta! Jergović, Tomić i Dežulović bi danima pisali tekstove koji bi curili sa njihovih kompjutera kao s pokvarenog printera! Ali, kad Mesić veli da je samo otvarao usta ili kad mitropolit zagrebačko-ljubljanski kaže da mu je netko smjestio s tom snimkom ne negirajući njenu autentičnost, počinje medijska partijska omerta! I zato nakon objave ove snimke u Hrvatskoj vlada apsolutni muk! Ima li medija u ovoj zemlji koji možda ima snage pitati Ivu Josipovića i Milorada Pupovca, koji su u iznimnim odnosima s mitropolitom Porfirijem, za komentar ovog skandala? Zašto šuti Katolička crkva u Hrvatskoj? Stotinu je pitanja i niti jednog odgovora u ovoj državi koja države nema…

Je li moguće da je Hajdaš Dončić pristao da država bude jamac za francuska ulaganja na Plesu?

siniša hajdaš dončić 1Danima se po medijima vrtjela priča o tome da li je ipak država bila jamac za francuska ulaganja u zagrebačku zračnu luku na Plesu, a drčni ministar Hajdaš Dončić je danima demantirao sve takve navodne medijske spekulacije. I sve bi vjerojatno završilo vrlo balkanski (Bože, koliko su nas puta ovako već prevarili?) da nismo ušli u Europsku uniju i da naš državni proračun i kapitalne investicije ne prati EU. Naime, po metodologiji Eurostata, dakle Europske agencije za ovu statistiku, svaka investicija u kojoj je država pretežiti jamac smatra se državnim poslom, a kako taj posao nije realiziran piše se kao deficit proračuna! Upravo je to Hajdaš Dončić demantirao! Nakon konzultacija iz Bruxellesa mi prvi put imamo pred sobom pravu istinu. Dakle, posao s Francuzima glede širenja Zračne luke Zagreb, koji je nama zahvaljujući medijima kakve imamo prezentiran kao upravo fantastično ulaganje bez državnih obveza, zapravo je posao javno-privatnog partnerstva. To je investicija za koju je podignut kredit i, kako je većina rizika po europskoj metodologiji na hrvatskoj strani, taj se posao tretira kao trošak države! A radi se o investiciji od 330 milijuna eura! I još smo stranom partneru dali niz povlastica! Tako to radi ministar Hajdaš Dončić! Država je preuzela čitav niz rizika, cijeli projekt uopće ne sadrži novu pistu – što je skandal sam po sebi jer za širenje zračne luke nije dovoljno napraviti novi terminal i prateći hotel, već i pistu koja bi trebala biti ključni dio projekta ako se Zračna luka Zagreb misli širiti! Ministar Hajdaš Dončić je zapravo cijelo vrijeme petljao i lagao, tvrdeći eksplicitno da jamstva na ovu koncesiju neće povećati javni dug. Gdje je sad ona onako visoko podignuta Milanovićeva letvica moralnog i odgovornost za ponašanje njegove vlade? Ima li u ovoj zemlji nadležnih službi koje će sada pročešljati te ugovore?

Milanović je kao pravi tiranin naredio da se vojna parada organizira na Jarunu, kako mu ne bi zviždali u Kninu!

Nakon svih mogućih medijskih upravo monstruoznih laži iz Ureda Predsjednice je priopćeno da ona nikad nije dala nikakav pristanak da se svečana 20. godišnjica veličanstvene Oluje slavi u Zagrebu i u Kninu. Dakle, mediji su nas danima lagali tvrdeći da je to dogovor Banskih dvora i Pantovčaka. Ispostavilo se da je Milanović donio odluku i da je tu odluku poslao u proceduru! Odluku da se po prvi put odvojeno slavi Oluja – i to na 20. godišnjicu te veličanstvene akcije! Pritom uopće nije konzultirao predsjednicu države! Nego je preko medija puštena laž da su na sjednici Vijeća za obranu došli do ovog dogovora! No, na toj sjednici se o tome uopće nije službeno razgovaralo, tvrde na Pantovčaku! Kuloari tvrde da se u stanci te sjednice kuloarski neslužbeno o toj temi razgovaralo – i da je to sve! Da ga pokuša privesti razumu, predsjednica je predložila da se formira jedan državni odbor sastavljen od svih parlamentarnih stranaka, predstavnika branitelja i Hrvatske vojske koji bi onda zauzeli neki konačan zajednički stav da se ne ide u ovakvu podjelu, ali nema odgovora. Milanović je odlučio putinovski vladati Hrvatskom i izgleda da jedino sluša američkog medijskog stručnjaka koji svaku odluku mjeri samo po tome koristi li ona ili šteti premjeru osobno u predizbornoj godini. U toj matematici Hrvatske nema! Dakle, ako se procjenjuje da će mu i ove godine zviždati u Kninu, Milanović će radije ići na dodatnu podjelu u hrvatskom društvu i organizirati paradu u Zagrebu i polaganje vijenaca u Kninu, kako bi izbjegao neugodnu situaciju! Što je još kadar napraviti da sačuva vlast? I kakav je to savjetnik koji ga savjetuje da sakrije sramotu za koju već sada svi znaju? I kakva je to vlast koja bježi od Knina?

U udžbenicima povijesti i Domovinski rat napokon će se tretirati kako dolikuje!

Očito s obzirom na činjenicu da je ovo ipak izborna godina, vlast je pristala na HDZ-ov prijedlog da se napravi novi kurikulum povijesti za osnovne i srednje škole te da se Domovinski rat napokon počne tretirati kako to i dolikuje. Doduše, radna skupina počet će raditi tek početkom rujna, dakle promjene se mogu očekivati tek iduće godine jer je javna rasprava predviđena za početak iduće godine. Naime, po dosadašnjem programu Domovinski rat se u školama obrađuje samo u osmom razredu Osnovne škole i samo u četvrtom razredu Srednje škole. U udžbeniku Školske knjige temi Domovinskog rata posvećeno je 14 od 248 stranica, a u udžbeniku izdavača „Alfa“ toj je temi posvećeno 17 od 230 stranica! I sad se mi čudimo da mladi naraštaji nemaju pojma o Domovinskom ratu!

[ad id=”68099″]

No, to nije samo greška ove vlasti, ako ćemo biti pošteni. Godinama je Sanaderov HDZ bio na vlasti, a ministar znanosti bio je gosp. Dragan Primorac pa niti su djeca išla u Vukovar, kako je bilo najavljeno, niti su ovi udžbenici bili bolji. A Primorac je nastupao kao tobože desni kandidat na predsjedničkim izborima! Kakva perverzija! Dakle, zbog predizbornih ili tko zna kakvih razloga stvar se ipak pokrenula i sada ćemo dobiti izmijenjene povijesne udžbenike. No, na samu najavu toga, kao i najavu ministra Matića da će se organizirati da djeca idu jednom godišnje u posjet Vukovaru (sad se toga sjetio kad mu je kraj mandata!) oglasio se povjesničar Tvrtko Jakovina, koji tvrdi da je „tema Domovinskog rata obrađena korektno i dovoljno detaljno u udžbenicima“. I tu počinje hrvatski verbalni građanski rat! Tu počinje istina da nama za brojne naše probleme nisu krivi ni Talijani, ni Austrijanci, ti Turci, ni Srbi, nego smo sami sebi najveći problem. Bojim se da samo čovjek koji je operiran od nacionalnih relacija može tvrditi da je Domovinski rat u udžbenicima obrađen „korektno i dovoljno detaljno“, ako ispred sebe imamo statistiku da tri od četiri udžbenika povijesti za Osnovnu školu uopće ne spominju Domovinski rat. A da pritom od dva udžbenika koji taj pojam spominju jedan to radi na 14 od 248 stranica, a drugi na 17 od 230 stranica! I to tvrdi povjesničar! I to tvrdi perjanica ljevice u povjesničarskoj struci! Kamo mi možemo s tim kadrovima, kamo mi možemo s tom logikom, kuda mi idemo s ovakvim prijeporima? I kad nekome takvom kažete da hrvatsku državu ne voli, ne treba, ne razumije, da je na njene vrijednosti, pojmove i osnovne relacije emocionalno posve ravnodušan, onda ispada da se radi o etiketiranju. Što mladost o modernoj hrvatskoj povijesti može naučiti od profesora koji ovako gleda na Domovinski rat?

Jakovina, obožavatelj maršala, nikad nam ne otkri tajnu da je Tito 1958. dao srušiti most na Mljetu kako bi njegova jahta stigla do samostana!

Mediji izvješćuju da će pedeset sedam godina nakon što je JNA srušio Veliki most, kojim su bile povezane dvije obale Velikog jezera u nacionalnom parku Mljet, sada biti ponovo sagrađen. No, samo poneki mediji ističu da je Veliki most srušen 1958. kako bi Josip Broz Tito jahtom doplovio do otočića Sveta Marija i posjetio tamošnji samostan! Od tada se komunikacija između dviju obala odvija samo preko malog mostića, što je s obzirom na veličinu jezera neopisivi problem već godinama. Most će biti dugačak nešto manje od 20 metara, a ova Titova svinjarija danas nas stoji 2,5 milijuna kuna i novac je već osiguran. No, zanimljivo je da nikada nijedan povjesničar jednog retka o tome nije napisao. Zamislite kako i koliko bi se o tome pisalo da je ovo napravio dr. Franjo Tuđman!

Šećer za kraj mandata: Vlada uzela 70 milijuna eura kredita, a još ne zna na što će utrošiti 50 milijuna!

Hrvatska je u rujnu prošle godine zatražila kredit od Svjetske banke, koji je sada i dobila, s tim da je po planiranim projektima taj projekt pokriven s 20 milijuna eura, a za ostalih 50 milijuna eura Vlada uopće nema plan u što će ih utrošiti. Kredit je podignut za reforme socijalne zaštite, dakle u resoru Milanke Opačić, projekti koji su planirani stoje 20 milijuna eura, a za ostatak se doista ne zna što će s tim novcem raditi?! Jutarnji list je objavio kraći razgovor s Hrvojem Sadarićem, pomoćnikom ministrice socijalne politike i voditeljem zajma Svjetske banke, koji otkriva neviđeni dilentatizam ove vlasti. Dakle, pomoćnik ministrice najprije ističe da se radi o „bonusu, nagradi za ostvarene rezultate, te da taj novac ide u riznicu Ministarstva financija“. Na upit novinara radi li se onda o besplatnim i nepovratnim sredstvima, pomoćnik Milanke Opačić kao oparen skače i viče „ne, to je dio kredita“. Novinar, dakle, pita je li to novac koji moramo vratiti s kamatama, a pomoćnik ministrice odgovara: “Da, naravno!“. Na upit kako onda kredit naziva bonusom, dobiva se nerazumljiv odgovor! A onda na detaljnija pitanja dobivamo jasan odgovor kako „novac ide izravno u riznicu Ministarstva financija i da će se koristiti za projekte za koje nemamo osigurana sredstva…“. Koje projekte? „Oni zasad nisu definirani“, reći će na kraju pomoćnik Milanke Opačić. Dakle, došli smo do samog dna s najnesposobnijom vladom koju smo ikad imali! Dižu kredit, kredit koji ćemo svi vraćati do 2038., a da uopće nemaju pojma u što će novac utrošiti! Laku noć Hrvatska!

Rusija izbacuje Mc Donalds i uvodi nacionalne restorane brze hrane!

Rusija, kako izvješćuju portali i hrvatski mediji, pokreće jedan od najvećih poduzetničkih programa – uvođenje lanca isključivo ruskih fast food restorana i kafića koji neće biti konkurencija nego, kako sada stvari stoje, alternativa postojećim zapadnim brendovima koji su preplavili Rusiju. Ideja je prezentirana ruskom predsjedniku Putinu i on je njome oduševljen. Predlaže se da se ruski lanac tih restorana zove „Jedimo doma“, a bit će osnovan na tradiciji ruske kuhinje i uz uvjet da proizvodi budu samo iz ruskih vrtova kako bi se pomoglo domaćoj prehrambenoj industriji. U tom smislu već se planira otvaranje nekoliko tvornica hrane kako bi se spomenuti lanac mogao opskrbljivati. Čini se da tu stvar neće stati. Javljaju se i ideje da se, umjesto američkog, pokrene ruski Playboy…

>>BUJICA (VIDEO): General Marko Lukić: Branko Grčić je bio na četničkim barikadama

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas