Connect with us

Tko od Neuma pokušava napraviti orijentalnu kasabu?

Objavljeno

-

Ljekarne su zdravstvene ustanove u kojima se naručuju, čuvaju i prodaju lijekovi na recept i bez njega, galenski pripravci, dječja hrana, homeopatski pripravci, sredstva za zaštitu zdravlja i medicinska pomagala.

Prve ljekarne pojavljuju se u Europi u 12. stoljeću. Car Fridrik II donio je propis 1240.  po kojemu se farmacija odvaja od medicine. U sklopu dubrovačkog franjevačkog zdravstva od 1317. djeluje treća po starosti ljekarna u Europi. U Hrvata su, odavno, uobičajeni nazivi: ljekarna i ljekarnik Tako to bijaše i u Neumu prije i poslije minulog rata.

Neum je po sastavu pučanstva, prije svega, hrvatski grad. Pa zašto, od nedavno, na zidu, pri vrhu zgrade Gradske ljekarne Neum (to je službeni naziv), strši nevješto izrađen natpis prštave zelene boje: Apoteka?

Zašto uz morsku obalu razni egzotični nazivi preslikani iz nekog istočnog miljea?

Nadamo se da će neumska općinska vlast o tome povesti računa i zaustaviti pokušaje pretvaranja ovog mjesta u orijentalnu kasabu.

U tome će se vidjeti njena dosljednost i njena slika koju žele predstaviti narodu. Neum je mediteranski grad koji svoj prosperitet temelji na razvoju turizma, čuvajući svoje domaće tradicijske vrijednosti.

hrsvijet

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari