Connect with us

Video Klasici: Gdje je nestao č(o)ek ?

Objavljeno

-

[quote]Video Klasici: Unuk poštenog hrvatskog Roma Idriza Ujdurovića te albanski i bošnjački lobist iz prošlog stoljeća Stjepan Mesić uhvaćen u krađi donacija.[/quote]

Stjepan Mesić, bivši hrvatski predsjednik, početkom devedestih je od hrvatskih iseljenika u Australiji dobio ček na 50.000 dolara, koji je trebao unovčiti i položiti u Hrvatski nacionalni fond u Villachu (Austrija), iz kojeg se financirala obrana Republike Hrvatske, ali to navodno nikada nije učinio.

“Istina je da smo Mesiću predali drugi ček u iznosu od 50 tisuća dolara koji je glasio na ime bankovnog računa u Beču, Hrvatskog nacionalnog fonda, i zamolili ga da ga položi na taj račun na koji smo iz dijaspore slali novac. To se nikada nije dogodilo”, izjavila je za Večernji list psihologinja Ina Vukić koja je tada bila tajnica HDZ-a za Australiju.

Po njezinim riječima, “krajem siječnja 2000. Mesić je izjavio kako je na ček bio zaboravio, motao mu se po džepovima više od godinu dana te da ga je onda predao Žarku Domljanu za rekonstrukciju Banskih dvora”. “Mi smo novac poslali za Hrvatski nacionalni fond u Villachu, gdje su inače slani milijuni dolara koje smo skupljali za obranu i izbjeglice, a ne za druge svrhe. Nikad nisam dobila odgovor tko je zapravo unovčio taj ček i hrvatske vlasti nisu ništa poduzele da se to provjeri i javile nam”, rekla je Ina Vukić, ističući da je to “grubo nepoštovanje ljudi koji daruju u dobrotvorne svrhe” te da se možda “radi i o korupciji”.

Bivša tajnica HDZ-a za Australiju također tvrdi da taj ček od 50.000 australijskih dolara nije bio položen na bankovni račun u Villachu i da se na video snimkama može vidjeti da je Mesiću predan i ček od 100.000 dolara za Hrvatski nacionalni fond te privatni ček na njegovo ime, ali da svota nije objavljena. “Vjerujem da se radilo o nekoliko tisuća dolara za `poklon` njemu osobno i s osmijehom ga je stavio u džep, nije ga odbio iako mu je u Australiji sve bilo plaćeno”, rekla je Ina Vukić.

Darko Petričić, kojeg je Mesić tužio za klevetu, na nedavnom sudskom ročištu u Zagrebu je rekao da australijski Hrvati govore o novcu kojeg je u torbama Mesić odnosio u Hrvatsku tijekom rata, a Mesić je tvrdio da nikakav novac nije dobio, osim jednog čeka od 30.000 ili 50.000 dolara za bolnicu Gospiću, ali da se taj ček u metežu pri njegovu odlasku negdje zametnuo.

Inga Vukić, međutim, tvrdi da čekovi koje je Mesić dobivao u Australiji nemaju veze s gospićkom bolnicom. “U svakom slučaju, ili Mesić nije govorio istinu na suđenju Petričiću ili je govorio neistinu 2000. godine”, rekla je Ina Vukić.

hercegbosna.org/kamenjar.info

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas