Connect with us

Kolumne

Zašto su ‘hrvatski mediji i televizija’ prešutjeli da je slovački parlament odbacio Istanbulsku konvenciju

Objavljeno

-

Foto: The Slovak Spectator

Zanimljivo je da su gotovo svi mediji u Hrvatskoj, osim jednog portala prešutjeli da je prije nekoliko dana parlament u Slovačkoj odbacio Istanbulsku konvenciju. Naši novinari i „ novinarčići „ su se ovih dana zabavljali „ čerupanjem“, analizama masona i masonskih loža.

To su činili po gotovo svim portalima neinventivni, bezidejni novinari. Išli su neki tako daleko da tvrde kako su redovnici templari predšasnici masona. Sulude teze. Takve teze mogu se čuti jedino na jednom fakultetu u Zagrebu. Teze koje ih je učio na predavanjima neki „ zadrti ljevičar“, profesor koji ne zna opću povijest, a kamoli da bi poznavao ustrojstvo Crkve i redovništva.

Templari  su dobili kao redovnici ime po  prvom samostanu koji je bio blizu Salamonova hrama ( templum) u Jeruzalemu. Svrha reda redovnika templara bila je čuvanje svetih mjesta u Palestini i čuvanje hodočasnika koji su hodočastili u Palestinu. Dakako da su svi članovi reda templara vjerovali u Boga i živjeli po pravilima koja je napisao sveti Bernard iz Clervauxa. Istina je da ih  je na montiranom procesu koji je montirao francuski kralj Filip IV. ukinuo papa Klement V. 1312. godine. Ali to ukidanje reda nema veze sa masonerijom, već vjerojatno zbog zavisti kralja što su redovnici templari imali svugdje velike posjede. Redovnici templari su vjerovali u Boga.

Masoni ne vjeruju u Boga, i nije im „draga i ljupka “ Crkva. Pa, kakve onda veze mogu imati templari sa masonima? Kako pobožni templari mogu stvoriti bezbožničku udrugu slobodnih zidara ili masona? Nikako! To može napisati samo loše educirani ili zlobni novinar. No, pustimo templare i masone, da ne budemo slični našim „ novinarčićima“ koji mjesec dana „ gule iste teme.“ I ne dojadi im. Zašto su ti  i drugi novinari prešutjeli da je slovački parlament odbacio Istanbulsku konvenciju? Vjerojatno zato što slabo prate važna događanja, ili ne žele da građani Hrvatske saznaju kako se I.K. može bez problema odbaciti. Za njih postoje već mjesec dana samo dvije teme: koronavirus i masoni. Kojeg li jada i bijede u dušama tih ljudi? Treća tema ima je g. A. Plenković, a vrlo dozirano pišu o dr. Miri Kovaču. Nikad se ne zna. „Ne bi se „šteli zameriti“ g. Andreju Plenkoviću, a niti g. Miri Kovaču.“ To su često ziheraši bez kičme, dodvorice, kameleoni. Zar ima slobodnih i istinoljubivih novinara u Hrvatskoj?

Slovačka

Nažalost naš narod vrlo malo zna o Slovacima i slovačkoj državi. Tko je kriv? Opet medijski djelatnici. Oni pišu o Zapadnom Balkanu, regiji, ili regionu ( YUGOSFERI ). Ne zanima ih Slovačka, niti život u ostalim zemljama EU. Bliže i draže im je tu kopati „po blatu“ iz susjedstva. Oko 62% od ukupne slovačke populacije, slovačkog naroda, izjašnjava se pripadnicima Rimokatoličke Crkve. Slovačka je podijeljena u 8 dijeceza uključujući i tri nadbiskupije. U Slovačkoj postoje također i vjernici pripadnici Katoličke Crkve koji prakticiraju bizantski obred, pripadnici Slovačke grkokatoličke Crkve. Slovačka je treća slavenska zemlja po učestalosti, postotku katolika, poslije Poljske i Hrvatske.

Slična je Hrvatskoj po tome što i Hrvatska ima grkokatoličku biskupiju. Vjerojatno znamo da su nam grkokatolici najbliži po vjeroispovijedanju. Oni priznaju papu, ali im je liturgija bizantskog obreda. Interesantno je da su Poljska i Hrvatska jače od Slovačke po postotku katolika. A ipak nisu odbacile Istanbulsku konvenciju. U Hrvatskoj se na zadnjem popisu stanovništva kao katolicima izjasnilo negdje 86. ili 87% katolicima. Po mom osobnom sudu slovački političari desne i lijeve orijentacije su intelektualno a naročito duhovno zreliji u svakom smislu od hrvatskih političara. Kako to? Čini mi se da ih nije „ propuhao“ euro – liberalizam kao novotarija koju treba odmah prihvatiti. I jedni i drugi ( desni i lijevi ) su stali iza činjenice da je Istanbulska konvencija neustavna, jer kod njih je isto kao i kod nas brak u ustavu definiran kao zajednica samo između muškarca i žene. No, naše političke elite i dodvorice eu-moćnicima rade podanički što god EU traži i očekuje od svojih članica. Naše političke „elite“ ne slušaju narod ( vox populi vox Dei ), niti se boje naroda, a još manje Boga. Slovački parlament je prije nekoliko dana odbacio I.K. Od 113. prisutnih zastupnika, 93. su glasovali za odbacivanje Istanbulske konvencije. Koja hrabrost? Desnica i ljevica u Slovačkoj svjesni su iznaju da je Istanbulska konvencija štetna za svaki narod, da je to „namješteni rat“ protiv braka i obitelji. Fantastično glasovanje. Bravo Slovaci.

Vladimir Trkmić

SLOVAČKI PARLAMENT ODBACIO ISTANBULSKU

Zaključak slovačkog parlamenta: “Neustavna je, jer je kod nas brak samo između muškarca i žene”

„Slovački parlamentarci su u utorak glasanjem odbili međunarodni multilateralni ugovor poznat kao “Istanbulska konvencija”, za kog pobornici tvrde da se njime proširuju prava žena, a protivnici da se time na mala vrata, pod izlikom ženskih prava, gura rodna ideologija u škole i zakonodavstvo. U parlamentu sa 150 mjesta 96. od 113. prisutnih zastupnika glasovalo je za odbacivanje ratifikacije Istambulske konvencije. Dokument I. K. je Vijeće Europe usvojilo 2011. godine, a prva zemlja koja ga je ratificirala bila je Turska, gdje je i usvojen i po čijem je glavnom gradu dobio ime. Kao kuriozitet, valja spomenuti da je u Turskoj od ratifikacije I.K. znatno poraslo nasilje prema ženama! Odbijanje I.K. je predložila Slovačka nacionalna stranka, članica vladajuće koalicije, uz potporu ljevičarske stranke „Smer“ koja je nominalno socijaldemokratska.

Dakle, u Slovačkoj su ljevica i desnica ujedinjene oko toga, oko nacionalnih interesa! Njihovi su zastupnici  pozvali predsjednicu Zuzanu Caputovu da obavijesti Vijeće Europe da će Slovačka ostati izvan sporazuma. Protiv je glasala i oporbena krajnje desničarska Narodna stranka Naša Slovačka. Protivnici Istanbulske konvencije u Slovačkoj, koja je pretežno rimokatolička, tvrde da bi neke odredbe prekršile slovački ustav ( na primjer ), jer slovački ustav definira brak kao zajednicu samo između muškarca i žene. Taj slovački slučaj, naravno, otvara i pitanje je li i u Hrvatskoj Istanbulska konvencija neustavna, jer i kod nas je brak ustavom definiran kao zajednica jednog muškarca i jedne žene. Za usvajanje Istanbulske konvencije u Slovačkoj bila je samo oporbena stranka “desnog” centra“, koja je dio EPP- europske pučke stranke, kojoj pripada i HDZ Andreja Plenkovića, koji je također bio veliki pobornik Istanbulske konvencije. Ta stranka je ovaj potez osudila kao “populistički”, te tvrdi kako Istanbulska konvencija ne sadrži rodnu ideologiju.“

Citirani tekst je preuzet sa interneta i preuređivan

Vladimir Trkmić

* Stavovi i mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne moraju nužno odražavati stajališta portala

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas