Pratite nas

Iz Svijeta

Boris Johnson odbacio zahtjev za škotskim referendumom o neovisnosti

Objavljeno

na

Britanski premijer Boris Johnson napisao je škotskoj premijerki Nicoli Sturgeon u utorak da odbacuje njezin zahtjev za održavanjem još jednog referenduma o neovisnosti Škotske.

Referendum se ne može održati bez pristanka britanske vlade i zato je u prosincu Sturgeon pozvala Johnsona da počnu pregovarati o prijenosu s Londona na Edinburgh ovlasti za održavanje referenduma.

“Ne mogu pristati ni na kakav zahtjev za prijenos ovlasti koje bi vodile novim referendumima o neovisnosti”, napisao je Johnson u pismu koje je postavio na Twitter.

Referendum iz 2014. kojim su Škoti s 55 prema 45 posto glasali za ostanak u Ujedinjenoj Kraljevini bio je dovoljan, dodaje Johnson.

“Novi referendum o neovisnosti nastavio bi političku stagnaciju kakvu je Škotska proživjela zadnje desetljeće… vrijeme je da svi zajedno radimo na jedinstvenosti Ujedinjene Kraljevine”, rekao je.

Sturgeon tvrdi da referendum iz 2016. kojim su Britanci izglasali izlazak iz Europske unije što se očekuje 31. siječnja, jamči Škotskoj pravo na novi referendum o neovisnosti jer su se Škoti nadmoćno izjasnili za ostanak u Europskoj uniji.

Ankete govore da bi Škoti, ako bi se raspisao novi referendum, ponovno tijesnom većinom odbacili neovisnost iako je Škotska nacionalna stranka koju vodi Sturgeon dobila 48 od 59 mjesta na britanskim parlamentarnim izborima prošli mjesec, što je porast u odnosu na rezultate 2017.

Sturgeon je odgovorila Johnsonu da je očekivala takav odgovor. “Iako vaš odgovor ne iznenađuje – zapravo smo i mislili da će biti takav – on ne stoji”, izjavila je Sturgeon.

“Politički je neodrživo da bilo koja vlada u Londonu stoji na putu pravu naroda Škotske da odluči o vlastitoj budućnosti i da (London) pokušava blokirati jasan demokratski mandat za referendum o neovisnosti”.

Najavila je da će škotska vlada izraditi niz mjera idući mjesec i tražiti od škotskog parlamenta potporu za održavanje novog referenduma.

“Demokracija će pobijediti”, ustvrdila je. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Rusija spremna u lipnju testirati cjepivo za koronavirus

Objavljeno

na

Objavio

Direktor velikog ruskog istraživačkog centra rekao je u utorak predsjedniku Vladimiru Putinu da je njegov laboratorij spreman od lipnja testirati na ljudima eksperimentalno cjepivo protiv novog koronavirusa.

Na sastanku Putina s direktorima glavnih ruskih istraživačkih centara koji je prenosila televizija, Rinat Maksjutov, ravnatelj državnog laboratorija Vektor, najavio je prvu fazu kliničkih ispitivanja triju cjepiva za 29. lipnja na uzorku od 180 dragovoljaca.

“Već su osnovane skupine dragovoljaca. Primili smo više od 300 kandidatura”, rekao je Maksjutov.

Dodao je da su znanstvenici u laboratoriju blizu sibirskog grada Novosibirska razvili prototipove cjepiva bazirana na šest tehnoloških platformi. Trenutno se testiraju na miševima, zečevima i drugim životinjama kako bi se odredio prototip do 30. travnja.

Pojasnio je da bi predklinička testiranja trajala do 22. lipnja, a potom bi počela testiranja na ljudima.

Rinat Maksijutov je također rekao da bi prva ispitivanja na ljudima mogla početi već od svibnja “ako to odobri ministarstvo zdravstva”.

Po njegovim riječima, Vektor raspolaže s cjepivima za druge bolesti koja bi se mogla upotrijebiti za razvoj cjepiva protiv koronavirusa.

Laboratorij Vektor je vodio tajna istraživanja biološkog oružja tijekom sovjetskog razdoblja i raspolaže uzorcima raznih virusa, od velikih boginja do ebole.

U Rusiji je trenutno 7497 oboljelih, a 58 ljudi umrlo je od novog koronavirusa. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Donald Trump oštro napao Svjetsku zdravstvenu organizaciju: WHO je stvarno uprskao

Objavljeno

na

Objavio

Američki predsjednik Donald Trump u utorak je oštro napao Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) i optužio je da je prebliska Kini i da loše vodi pandemiju koronavirusa.

“WHO je stvarno uprskao”, napisao je na Twitteru predsjednik dok je zemlji više pd 11.000 osoba umrlo od Covida-19.

“Čudno, velikim dijelom ih financiraju Sjedinjene Države, a oni su usredotočeni na Kinu. Pomno ćemo razmotriti tu situaciju”, dodao je.

“Srećom, nisam poslušao početne savjete da ostavimo otvorene granice s Kinom. Zašto su dali tako pogrešan savjet?” pitao je.

Sjedinjene Države imaju najveći broj zabilježenih slučajeva zaraze Covidom-19.

Broj umrlih od bolesti u zemlji se povećava posljednjh dana na više od 1000 dnevno i približava se jezivim rekordima Italije i Španjolske.

Utorak je bio dosad najsmrtonosniji dan od izbijanja epidemije u saveznoj državi New Yorku. Guverner Andrew Cuomo izvijestio je o 731 novom smrtnom slučaju, čime je broj umrlih porastao na 5489.

New York ima 138,836 potvrđenih slučajeva zaraze, što ga čini daleko najpogođenijom državom u SAD-u. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari