Pratite nas

Herceg Bosna

HDZ želi premijera, SDA-u smeta ravnatelj policije, DF zbunjen

Objavljeno

na

Iako su predsjednici HDZ-a BiH, SDA i DF-a potpisali koaliciju na razini Federacije i županija, čini se kako proces uspostave vlasti na svim razinama i neće teći glatko kako to najavljuju Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Željko Komšić.

Naime, nakon konstituirajuće sjednice Skupštine Hercegovačko neretvanske županije (HNŽ), lokalni čelnici triju stranaka dali su oprečne izjave. I dok HDZ BiH najavljuje skoru uspostavu županijske Vlade, iz SDA su najavili blokade a u DF-u uopće ni ne znaju jesu li dio vladajuće koalicije.

DF ne zna hoće li biti dio vladajuće koalicije

-Još uvijek ne znamo hoćemo li biti dijelom vladajuće koalicije u HNŽ-u. U srijedu je tek potpisan dogovor i mi još uvijek ništa ne znamo. S SDA i HDZ-om BiH nismo razgovarali na ovoj razini. Nemamo potvrdu ni da ćemo biti dijelom vlasti u županiji. Predsjednici jesu dogovorili koaliciju, ali nama nisu javili što da radimo, izjavila je šefica hercegovačkog DF-a Ana-Marija Tadić-Jakovljević.

Salko Sokolović, dugogodišnji dužnosnik SDA je tijekom sjednice novinarima rekao kako će SDA blokirati uspostavu vlasti sve dok se ne imenuje novi ravnatelj policije HNŽ-a. U SDA smatraju kako sadašnji ravnatelj policije ima manu da je – Hrvat. Stoga će SDA, najavljuje Sokolović, blokirati uspostavu vlasti sve dok ravnatelj policije ne bude Bošnjak.

Slađan Bevanda, dužnosnik HDZ-a BiH je rekao kako u ovoj stranci priču oko izbora i nacionalnosti ravnatelja policije smatraju završenom i o njoj više neće razgovarati.

-Pitanje ravnatelja policije je riješeno još prije mjesec i pol. Ravnatelj je imenovan, radi i donosi odluke. O tomu neće biti pregovora. Koalicija za uspostavu vlasti između HDZ-a, SDA i DF-a je već potpisana i postoji dovoljna skupštinska većina koja može izglasati novu Vladu, izjavio je Bevanda.

Šerif Špago, zastupnik SDA u županijskoj Skupštini je rekao kako u ovoj stranci smatraju da bi bilo dobro da se uspostava vlasti u HNŽ-u poveže sa središnjom Bosnom i to po principu reciprociteta.

-Volio bih da se poveže uspostava vlasti u središnjoj Bosni i HNŽ-u, s obzirom da je HDZ zatražio poziciju premijera u SBŽ-u. To znači da bismo onda mi mogli tražiti premijersku poziciju u HNŽ-u. To bi nama odgovaralo, izjavio je Špago.

Da bi povezivanje vlasti u dvije županije bio dobar potez smatra i Bevanda, ali odbacuje mogućnost da premijer u HNŽ-u ne bude iz HDZ-a BiH.

-I ranije smo imali takvih ideja, da Vlade u HNŽ-u i središnjoj Bosni zrcale jedna drugu. No, najvažnije je da se vlast što prije upostavi. HDZ je u HNŽ-u apsolutni pobjednik, imamo 11 skupštinskih mandata i sasvim je jasno da će premijer u HNŽ-u biti iz HDZ-a BiH, izjavio je Bevanda.

Špago je, pak, rekao kako se najprije trebaju konstituirati klubovi naroda u županijskoj Skupštini, izabrati izaslanici za federalni Dom naroda a tek potom imenovati madnatara za sastav Vlade.
-Očekujem da će se to vrlo brzo uraditi s obzirom na postignuti koalicijski dogovor, rekao je Špago.

Imena zastupnika

Najviše zastupnika u novom sazivu županijske Skupštine imat će HDZ BiH, odnosno koalicija stranaka Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, njih jedanaest: Tomislav Martinović, Đuro Prkačin, Zora Dujmović, Zoran Raič, Slađan Bevanda, Davor Pehar, Andrea Martinović, Dario Pušić, Ante Pavličević, Drago Tule i Ivona Raguž.

SDA sa sedam osvojenih mandata druga je stranaka po snazi. Zastupnici SDA bit će: Šerif Špago, Zijat Mušić, Zlatko Hadžiomerović, Ajman Šoše, Elvira Dilberović, Osman Ćatić i Amir Šelo.

Po tri zastupnika imat će Savez za bolju budućnost Fahrudin Radončić (Osman Macić, Anel Kljako, Mesud Džajić), HDZ-a 1990 (Ilija Cvitanović, Luka Faletar, Mara Anđelić) i SDP-a BiH (Aner Žuljević, Amer Zagorčić, Vesna Saradžić).

Demokratsku frontu (DF) predstavljat će Ana-Marija Tadić-Jakovljević i Elmir Šator, dok će Bosanskohercegovačka patriotska stranka imati jednog zastupnika, Adnana Velagića.

J. Gudelj / Dnevnik.ba

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

24. obljetnica utemeljenja 2. gardijske brigade HVO-a

Objavljeno

na

Objavio

Jedna od elitnih postrojbi HVO-a sudjelovala je u desecima pobjedničkih operacija oslobađanja

Ciganske livade, Korićina, Glamoč, Čemernica, Jajce, Ugar…, neka su od brojnih mjesta koja su tijekom Domovinskog rata uspješno oslobodili pripadnici II. gardijske brigade Hrvatskoga vijeća obrane pri čemu su poginula njezina 163 pripadnika.

2. gardijska brigada je bila gardijska mehanizirana brigada Hrvatskog vijeća obrane tijekom rata i poslijeraća u Bosni i Hercegovini.

Brigada je utemeljena 13. prosinca 1993. godine odlukom Glavnog stožera HVO-a, a kroz nju je prošlo 5.000 gardista.

Na temelju zapovijedi pokojnog predsjednika Herceg Bosne Mate Bobana, u prosincu 1993. godine osnovana je II. gardijska brigada HVO-a u čiji sastav su ušle Širokobriješka Kažnjenička bojna, Lakojurišna bojna, Hrvatska legija časti, 60. gardijsko-desantna bojna “Ludvig Pavlović”, a nešto kasnije i Postrojba za posebne namjene Gavran 2. Od tada do kraja rata prošli su, kao jedna od najelitnijih postrojba sva teška ratišta.

Sjedište brigade je bilo u vojarni Stanislav Baja Kraljević u Rodoču, južnom prigradskom naselju grada Mostara

Brigada je prošla mnoge bojišnice do južnog, dubrovačkog bojišta do Manjače, pritom oslobodivši mnoge gradove (Kupres, Glamoč, Mrkonjić Grad, Jajce, Šipovo …) i kao takva slovila je za jednu od najslavnijih i najboljih postrojbi Hrvatskog vijeća obrane, a svoje živote za domovinu i slobodu dala su čak 163 pripadnika ove brigade.
Kapelica sv. Ivana Krstitelja, zaštitnika brigade, koja se nalazi unutar spomenute vojarne ujedno je i spomenik palim braniteljima, na zidovima su ploče s imenima i slikama poginulih gardista.

Nakon rata zadaće brigade su bile da unutar HVO-a, koji je zajedno sa Armijom BiH činio Vojsku Federacije Bosne i Hercegovine, štiti bošnjačko-hrvatski entitet u BiH od rata, poplava, požara i sl. Brigada je tijekom1998. godine bila na obuci u Turskoj, u sklopu NATO-a.

Tijekom 2001. godine, 2. gardijska brigada zajedno sa ostalim postrojbama hrvatske komponente Vojske FBiH daje potporu Hrvatskoj samoupravi.

Hrvatski narodni sabor je pozvao časnike i vojnike hrvatske komponente Vojske Federacije BiH na samoraspuštanje. Većina časnika i vojnika, samovoljno, ovaj je poziv ispoštovala, te su vojarne HVO-a ostale prazne.

Jedine posljedice samoraspuštanja, na kraju, su bile nekoliko izgubljenih plaća za vojnike i časnike HVO-a, kao i gubitak položaja u vojnoj hirerahiji za one osobe koje su se najgorljivije založile da se raspuštanje provede.

Reformom obrane u BiH 2005. godine Vojska Federacije BiH zajedno sa Vojskom Republike Srpske je integrirana u sastav Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Danas se Oružane snage Bosne i Hercegovine sastoje od tri pukovnije, a 1. pješačka (gardijska) pukovnija je nasljednica Hrvatskog vijeća obrane.

Kamenjar.com

General zbora HVO-a Stanko Sopta: Uloga HVO-a u vojno redarstvenoj operaciji Oluja je neupitna!

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Govor generala zbora HVO-a Stanka Sopte

Objavljeno

na

Objavio

FAH

Komemoracija generalu Slobodanu Praljku

Govor generala zbora HVO-a Stanka Sopte

Zagreb, 11. prosinca 2017.

GOSPODINE GENERALE!

Ja znam da si s nama. Da, s nama danas u ovom sjećanju točno u podne u Lisinskom. Sjediš u svakom stolcu ove dvorane, stojiš na svakom mjestu gdje netko danas u ovoj dvorani stoji, misliš naše misli, želiš naše želje, tužiš naše tuge, živiš naše radosti. S nama si na svakom pedlju Domovine i danas i svu vječnost. Vjetrom čežnje misao nam nosiš, misao što je neumorna, kojoj nikad san neće sklopiti oči.

Htjeli smo još tilovina žutih uživati, željeli vrhunce naših gora dušom osvajati, na poljima našim još tolika kola odigrati. Hercegovina i Bosna i Hrvatska stoji kao ukopana i ime ti tiho  Tvoje na usnama našim titra.

Ogromno si svoje tijelo i još veću dušu svoju, Generale, uvijek na dlanu imao. Bez zadnje suzdržane misli, ili kolebanja, iskreno do boli i za prijatelja i za neprijatelja. Nije bilo tajne na tvom ratnom putu, nije bilo zakulisnog, nejasnog, tamnog. Uvijek si kročio onom stranom života na kojoj je sve bilo bjelodano.

Tko Te mogao razumjeti? Tko? Ne oni i onaj tko nije bio iskren i tko nije bio spreman za ideale sve dati. Generale, Tvoji su te vojnici Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane uvijek razumjeli i s tobom bili jedno. Znali smo da bi i za naš mali prst dao sve na svijetu. I to su svi znali, jer si takav i to si svima rekao. Iskreno do bola.

Ostala je Tvoja rečenica koju je čuo cijeli svijet, i koja će cijelom svijetu odzvanjati u ušima:

SLOBODAN PRALJAK NIJE RATNI ZLOČINAC. S PRIJEZIROM ODBACUJEM VAŠU PRESUDU.

Ostaješ s nama, Generale. Stojimo Ti do kraja postrojeni na prijavak. Zore će i sutoni Herceg Bosne u sve dane s Tobom živjeti.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari