Connect with us

Iz Svijeta

Kina organizira nove vježbe blizu Tajvana tijekom posjeta kongresnika

Objavljeno

-

Foto: EPA

Kineska vojska priopćila je da je izvela nove vježbe u blizini Tajvana u ponedjeljak dok je skupina američkih kongresnika posjetila Tajvan, koji Kina smatra dijelom svog teritorija, i sastala se s predsjednicom Tsai Ing-wen, što je Peking nazvao povredom kineskog suvereniteta.

Pet američkih kongresnika, predvođenih senatorom Edom Markeyjem, stiglo je u Taipei u nenajavljeni posjet kasno u nedjelju.

Druga je to američka delegacija u posljednje vrijeme, nakon što je početkom kolovoza Tajvan posjetila predsjednica Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi, na što je Kina odgovorila velikim vojnim vježbama.

Zapovjedništvo Narodnooslobodilačke vojske Kine odgovorno za Tajvan priopćilo je da je u ponedjeljak organiziralo višenamjenske zajedničke patrole provjere borbene spremnosti te vojne vježbe u moru i zračnom prostoru oko Tajvana.

Vježbe su “snažna mjera odvraćanja Sjedinjenih Država i Tajvana od nastavka političkih trikova te potkopavanja mira i stabilnosti diljem Tajvanskog tjesnaca”, dodaje se.

Kinesko ministarstvo obrane zasebnim je priopćenjem poručilo da je putovanje zastupnika narušilo suverenitet i teritorijalni integritet Kine i da “u potpunosti razotkriva pravo lice Sjedinjenih Država kao uništavača mira i stabilnosti u Tajvanskom tjesnacu”.

“Kineska Narodnooslobodilačka vojska nastavlja s obukom i pripremama za rat, odlučno brani nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet te će odlučno slomiti svaki oblik separatističke ‘neovisnosti Tajvana’ i stranog uplitanja”, dodaje se.

Tajvanski premijer Su Tseng-chang rekao je da ih neće spriječiti odgovor Kine na takve posjete stranih prijatelja.

“Ne možemo ništa ne raditi samo zato što imamo zločestog susjeda pored nas i ne dopustiti posjet našim prijateljima”, kazao je novinarima.

Posjet Pelosi Tajvanu razbjesnio je Kinu koja je odgovorila probnim lansiranjem balističkih projektila iznad Taipeija po prvi put i prekidanjem dijaloga sa SAD-om u nekim područjima, uključivo klimatske promjene.

SAD nema formalne diplomatske odnose s Tajvanom, ali je po zakonu dužan omogućiti mu sredstva za samoobranu. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari