Pratite nas

‘Obnova’ nacionalno-konzervativnih polazišta

Objavljeno

na

Svojedobno je Tuđmanov HDZ govorio o nužnosti duhovne obnove u Hrvatskoj. Ostalo je uglavnom na riječima. Politika pomirbe, ratne teškoće i prioritet oružane borbe za slobodu zemlje nisu pogodovali kulturnoj borbi, bez koje je duhovna obnova bila nemoguća. Ideološki potomci titoističke diktature samo se malo pritajili, zaogrnuli se plaštem demokracije, kozmopolitizma i ljudskih prava, da bi nakon Tuđmanove smrti ”izašli iz ormara” te, prebojani duginim i drugim ratničkim bojama, navalili na državne jasle i sinekure.

obnova

Danas imamo to što imamo.  Crvenu vlast i još crveniju kulturu. U takvim okolnostima čini se ludošću pokretati časopis i nazvati ga ”Obnovom”, pri čemu se ima u vidu konzervativna, nacionalno osviještena obnova kulture i društva.

A upravo to se usudila skupina mladih ljudi. Ovih dana predstavljen je u prostorijama Matice hrvatske drugi broj tog časopisa. Časopis su predstavili Mirko Paradžik, glavni urednik, Jure Vujić, pročelnik politološkog odjela Matice hrvatske, te povjesničar Miroslav Akmadža, demograf Stjepan Šterc i jezikoslovac Mario Grčević, čiji su intervjui objavljeni u časopisu u okviru teme broja. Tema broja pak bio je identitet, osvijetljen s različitih aspekata, ali uvijek s jasnih nacionalno-konzervativnih polazišta.

Osim politoloških, povijesnih i sličnih tema, časopis ima i umjetnički dodatak, to jest tekstove iz recentne književne prakse. Za sada je taj dio, usudio bih se reći, nešto nedorečeniji i nekonzistentniji od ostalih dijelova časopisa, to jest teško je iz njega izvući neki zajednički poetički nazivnik generacije. Svejedno, sama činjenica da se oko jednog časopisa okupila skupina mladih ljudi, sličnih pogleda na svijet, društvo i kulturu, velika je stvar. Hrvatski se književni i uopće kulturni život u posljednjih šezdesetak godina odvijao uglavnom u znaku pojedinih časopisa, odnosno skupina autora oko njih okupljenih, koje je, osim generacijske bliskosti, karakterizirala stanovita poetička, pa i svjetonazorska bliskost. U tom smislu govorimo o krugovašima, razlogovcima, qurumovcima itd.

”Obnovaši” u prilično opustošenom kulturno-političkom krajoliku Hrvatske imaju priliku, pa i zadaću, oplemeniti i kultivirati taj krajolik. Imaju li za to potencijala, prerano je reći. U svakom slučaju, u Hrvatskoj se potencijal ”lijeve fraze” u tolikoj mjeri istrošio, zapleo u trice i kučine ”subverzivnosti” dotirane državnim i inozemnim novcem, to jest kompromitirao, da se jedino pred obnovljenim konzervativizmom otvaraju kakve-takve revolucionarne perspektive.

Koliko god se sintagma ”konzervativna revolucija” doimala oksimoronom, ona ima smisla ako pod revolucijom počnemo poimati tek preobrazbu koja dotrajale društvene obrasce i odnose moći dokida u korist funkcionalnijih i primjerenijih stvarnom raspoloženju i potrebama neke zajednice.

U tom kontekstu razne društvene inicijative i udruge konzervativne i kršćanske provenijencije doimlju se kudikamo potentnijim, pa i subverzivnijim u odnosu na mainstream, od raznih ”antifašista”, ”anarhista”, ”zelenih”, elgebeteovaca i sličnih. Čini mi se da je i časopis ”Obnova” jedan od znakova takvih društvenih kretanja.

U kontekstu premoćne pobjede konzervativne, domoljubne Hrvatske na izborima za Europski parlament sve izglednijom se čini obnova za koju se zalaže ”Obnova”, a, vjerujem, i istaknuto mjesto ”Obnove” u toj obnovi. Koja nije ništa drugo do ona ista ”duhovna obnova” zazivana još početkom devedesetih.

Stoga ”mladom” časopisu i mladim ljudima oko njega okupljenima treba pružiti potporu i zaželjeti im još mnogo novih brojeva.

 

Damir Pešorda

Što vi mislite o ovoj temi?

Komentar

‘Sluškinje’ usamljene čekale ‘najavljenu kolonu’ na Gornjem gradu

Objavljeno

na

Objavio

Portal narod.hr-a objavio je sliku usamljenih aktivistica za ratifikaciju Istanbulske konvencije na Gornjem gradu, preobučenih u “sluškinje”.

Dok su deseci tisuća ljudi prosvjedovali protiv IK, desetak aktivistica usamljene su uzalud čekale na Gornjem gradu.

Odlazak prosvjednika do Markovog trga je bio najavljen, ali nije se ostvario.  Trebali bi ih ovako češće zeznuti, komentirao je jedan komentator na facebooku 🙂

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

Biskup Košić poručio zastupnicima: Ako ste vjernici, katolici: NE SMIJETE DATI SVOJ GLAS ZA IK!

Objavljeno

na

Objavio

Nakon sudjelovanja u dostojanstvenom skupu protiv Istanbulske konvencije obratio bih se narodnim zastupnicima u Hrvatskom saboru:

Dragi zastupniče, draga zastupnice!

Sada je na vama velika odgovornost: dati glas za ili protiv ratifikacije Istanbulske konvencije.

Vlada i predsjednik Vlade uputili su vam zahtjev da glasujete za IK. Pa premda je Vlada jednoglasno poduprla taj prijedlog, ODLUKA JE NA VAMA.

Ako ste vjernici, katolici, vi sljedeći svoju savjest i slušajući glas Pape i biskupa NE SMIJETE DATI SVOJ GLAS ZA IK! Ako i niste katolici, zbog pravnog i moralnog nereda koji bi IK unijela u naše hrvatsko društvo te zbog njezine nadređenosti hrvatskim zakonima čime bi se trajno razarali temelji naše suverenosti, vi također NE SMIJETE DATI SVOJ GLAS ZA IK! Regnum regno non praescribit leges!

Molim se za sve vas, na vama je velika odgovornost! Ako ništa drugo nije uvjerljiv argument za vas, činjenica da je velik dio našega naroda protiv ovakvog nadzakona trebao bi vas zamisliti je li to potrebno!
Neka vam Bog pomogne!

Domoljubi, Hrvati i katolici koji čine većinu, 86% naše nacije, ne žele IK! Rekli su to danas ovim veličanstvenim skupom sa sigurno preko 50 tisuća sudionika!
Pokažite da imate kičmu, da se ne date zaplašiti i da vam je stalo do budućnosti ovog naroda! napisao je mons. Vlado Košić, biskup sisački.

Biskup Košić: Molimo svetog Josipa da bdije nad našim hrvatskim narodom i nad našom domovinom da bi vazda sretna bila!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati