Connect with us

Nebuloze

SNV na valu rusko-srpske propagande: Hrvatskom se širi mržnja protiv Srba

Objavljeno

-

Srpsko narodno vijeće, kojemu je na čelu Milorad Pupovac, i Klub zastupnika Samostalne demokratske srpske stranke u Hrvatskom saboru u novom je broju Biltena SNV-a objavilo podatke o povećanom broju slučajeva etnički motiviranog nasilja, nesnošljivosti i govora mržnje usmjerenog prema Srbima i njihovim institucijama u Hrvatskoj koji se odnose na 2014. godinu. Naveli su da su nacionalistički ispadi svoj vrhunac dosegnuli za vrijeme predsjedničke kampanje, te da su povezani s prosvjednom branitelja u Savskoj 66 i predizbornom kampanjom HDZ-a.

[ad id=”68099″]

Ističu da se nasilje, nesnošljivost i govor mržnje usmjeren prema Srbima „proširilo cijelom Hrvatskom te da je posebno zabrinjavajuće što je govor mržnje u 2014. postao sve prisutniji u medijima“.

„Primjetno je da se u posljednje vrijeme povećava broj internetskih portala koji koriste desničarski diskurs, posežu za povijesnim revizionizmom te vode kampanje protiv manjinskih zajednica. Ohrabreni takvom atmosferom, članovi veteranskih udruženja i profašističkih organizacija javno protestiraju protiv gotovo svakog događaja koji ima antifašistički predznak ili kojim se u pitanje dovodi odgovornost hrvatske strane za zločine počinjene u posljednjem ratu“, navode u Biltenu.

„Nacionalistički ispadi svoj su vrhunac u 2014. dosegnuli za vrijeme kampanje za predsjedničke izbore. Vrh HDZ-a je kampanju novoizabrane predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović dominantno temeljio na nacionalizmu. Društveno-politička situacija u prethodnoj godini dodatno se radikalizirala protestom branitelja koji su u prvim danima kampanje podignuli šator ispred Ministarstva branitelja, zahtijevajući ostavku aktualnog ministra, njegovih pomoćnika i naposljetku cijele ‘jugokomunističke’ vlade. U pozadini svega krije se povratak HDZ-a ‘vrijednostima 90-ih’, odnosno rigidnom nacionalizmu“, naglašavaju u Biltenu.

Novinarka Tamara Opačić istaknula je za televiziju N1 da je u prvih šest mjeseci ove godine u Hrvatskoj zabilježila veći broj nego u cijeloj prethodnoj godini grafita koji se odnose na govor mržnje, odnosno izjave javnih osoba, fizičkih i verbalnih napade na Srbe te primjere uništavanje njihove imovine. Porast etničke netrpeljivosti povezala je s predizbornom kampanjom.

Na tu su tvrdnju u HDZ-u ukazali da se “oni bave ekonomijom”, a Milorad Pupovac istaknuo je pak da se HDZ bavi “etnobiznisom”.

”Ponekad imam dojam da Pupovac sam priželjkuje da postoje određene tenzije jer očito da na njima gradi politički status”, komentirao je to član Predsjedništva HDZ-a Gordan Jandroković, podsjetivši na „ekstrakt govora mržnje u Hrvatskom saboru“ potpredsjendnika Sabora Nenada Stazića.

A članovi vladinog Savjeta za nacionalne manjine javnom su deklaracijom o nesnošljivosti i etnocentrizmu istaknuli pak da nacionalne manjine u Hrvatskoj opet osjećaju strah te da se to važno pitanje mora riješiti jer je Hrvatska svoj status i u Europskoj unij krvavo izorila, prenosi N1.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas