Connect with us

Iz Svijeta

(VIDEO) Krvavi prosvjedi u Kijevu: Blokiran parlament, letjeli molotovljevi kokteli, ima i ozlijeđenih!

Objavljeno

-

Ukrajinski parlament usvojio je u prvom čitanju ustavnu reformu koju zahtijeva Zapad, a koja daje više autonomije teritorijima na proruskom pobunjeničkom istoku.

14:26 – Desetak osoba ranjeno je u eksploziji ispred zgrade parlamenta u Kijevu tijekom sukoba policije i prosvjednika nezadovoljnih zbog donošenja nacrta spornog zakona kojim proruski istok dobiva veću autonomiju.

[ad id=”68099″]

Nekoliko osoba oblivenih krvlju, među kojima je bilo policajaca i, čini se, novinara, ležali su na tlu ispred zgrade parlamenta, izvijestio je novinar AFP-a pošto je odjeknula snažna eksplozija.

Nešto prije toga, izbili su sukobi redarstvenih snaga i prosvjednika, nakon što je parlament prihvatio reformu kojom se separatističkom istoku, gdje traje rat, daje veća autonomija.

265 zastupnika – bilo je potrebno barem 226 zastupnika – glasovalo je za tu odluku na burnoj sjednici tijekom koje su zastupnici koji se protive tom nacrtu smatrajući ga “protuukrajinskim” i “proputinovskim”, zapriječili pristup parlamentarnoj govornici i izvikivali “sramota!”.

Na izlazu iz parlamenta prosvjednici su bacali dimne bombe iz kojih se širio crni i bijeli dim ispred zgrade parlamenta, a suzavac su upotrijebile obje strane, navodi novinar AFP-a.

Rano jutros više stotina aktivista nacionalističke stranke Svoboda okupili su se kako bi prosvjedovali protiv te reforme, a pokret krajnje desnice Pravij Sektor (Desni sektor) objavio je da je zaustavio promet ulicom ispred parlamenta.

Donošenje tog nacrta zakona tražili su zapadni saveznici Ukrajine koji u njemu vide mogućnost za smirivanje oružanog sukoba u kojemu je u 16 mjeseci poginulo više od 6800 ljudi.

Mnogi su u Ukrajini kritizirali tu reformu kao pokušaj da se zapravo legalizira pobunjenička vlast u dijelu industrijskog istoka zemlje.

14:05 – Pristup govornici u parlamentu, gdje sjedi predsjednik parlamenta, blokirali su zastupnici Radikalne stranke koja je dio propredsjedničke koalicije, ali koja odbija poduprijeti tu reformu ustava.

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=qZrI3irwj8A” width=”760″ height=”460″][su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?x-yt-cl=84411374&v=ZtOpP4QJa9k&x-yt-ts=1421828030″ width=”700″ height=”480″][su_youtube url=”” width=”700″ height=”480″]().[/su_youtube][/su_youtube]

I stranka “Samopomoć”, također dio koalicije koja podržava predsjednika Petra Porošenka, također se izjasnila protiv spomenute reforme koju traže zapadni saveznici Kijeva jer u tome vide način smirivanja oružanog sukoba.

Porošenko se tijekom vikenda sastao sa zastupnicima koalicijskih stranaka koji se protive reformi kako bi ih uvjerio da promijene mišljenje.

Ustavni sud Ukrajine dao je u srpnju zeleno svjetlo za nacrt ustavnih reformi o davanju veće autonomije separatističkim područjima na istoku. Prijedlog reforme daje veće ovlasti regionalnim i lokalnim vlastima, ali suprotno očekivanju proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine, nije potvrđen status polu-autonomije teritorija pod njihovom kontrolom.

Decentralizacija i specijalni status pobunjeničkih područja Donecka i Luganska predviđeni su sporazumom iz Minska koji je postignut uz posredovanje njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Francpisa Hollandea te u nazočnosti predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari