Connect with us

Vijesti

Večernji list objavio dokument: Hrvatska je više puta dobila zeleno svjetlo za nabavku F16

Objavljeno

-

Večernji list objavio je dokument koji ruši tvrdnje da je hrvatska ignorirala američka upozorenja. Više je puta dobila zeleno svjetlo.

Još je u rujnu 2017. iz američkog State Departmenta Državi Izrael poslan dokument u kojem se jasno kaže da Izrael Hrvatskoj može ponuditi i prodati F-16 C/D u tzv. Barak konfiguraciji, piše večernjiList

Da ne bi bilo nikakve zabune, u dokumentu se navodi i specifikacija u kojoj stoji da Hrvatskoj može biti isporučen modernizirani izraelski F-16 opremljen izraelskim “mozgom” zrakoplova tzv. misijskim kompjutorom izraelskog proizvođača Elbita.

Uz američku redovnu tehnologiju, pored izraelskog misijskog kompjutora, navodi se i drugi najvažniji dio opreme Baraka, a to je oprema za elektroničko ratovanje, tzv. RWR izraelskog proizvođača Elisra.

Novi dokumenti o kupnji izraelskih F-16 | Autor : Večernji list Foto: Večernji list

To američko odobrenje poslano je Izraelu otprilike dva tjedna prije nego je Hrvatska, 3. listopada 2017., javno otvorila ponude za nabavu višenamjenskog borbenog zrakoplova.

Slanje tog dokumenta bilo je ključno da bi se Izrael uopće natjecao, a to je ujedno bio i najvažniji signal Hrvatskoj da se može odlučiti za nabavu Baraka.

Novi dokumenti o kupnji izraelskih F-16 | Autor : Večernji list Foto: Večernji list

Večernji list je u posjedu tog ključnog dokumenta koji je sastavio i potpisao Michael F. Miller, direktor Ureda za regionalnu sigurnost i transfer oružja, i koji pri Vladi SAD-a upravo zadužen za pripremu odobrenja, tzv. TPT (Third Party Transfer, pisano odobrenje Vlade SAD-a za transfer oružja nekoj trećoj zemlji), piše VečernjiList

Pismo je naslovljeno na Danishaija Kornblutha, direktora Odjela za obrambenu suradnju u Veleposlanstvu Izraela u Washingtonu.

Večernji list je u posjedu cjelovitog tog dokumenta koji sadrži dvije stranice, što je jako važno s obzirom na to da je ovih dana na jednom hrvatskom portalu objavljen samo segment prve stranice dokumenta, koji je tako ‘sakat’ poslužio da bi se zapečatile tvrdnje kako su premijer Andrej Plenković i ministar obrane Damir Krstičević i njegovi ljudi iz Povjerenstva za izbor zrakoplova lagali da posjeduju predodobrenje SAD-a za kupnju izraelskog Baraka.

U djelomično objavljenom dokumentu ne vidi se, naime, tko komu šalje taj dokument, a nije objavljena ni ključna, druga strana dokumenta, gdje je poimenice navedena konfiguracija zrakoplova koji Izrael može ponuditi Hrvatskoj, a ona ga kupiti.

VečernjiList

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas