Connect with us

Analiza

CIA – kratka analiza odnosa politički snaga u Republici Hrvatskoj- 15.06.2021.

Objavljeno

-

Kao ključnu činjenicu u ovoj kratkoj analizi CIA ističe se da HDZ kao najveća stranka u Republici Hrvatskoj „slabi, jer mu ozbiljno prijeti ekstremno jačanje lijevih i desnih političkih snaga“! Kao referentne dokaze tim tvrdnjama navode HDZ-ove loše rezultata na izborima za gradonačelnika Grada Zagreba i Gradsku skupštinu Zagreba, gubitak grada Splita, a tome treba pridodati i gubitak gradskog vijeća u Zadru kao i gubitak Šibensko- Kninske županije. HDZ je gotovo potpuno izgubio neke važne lokalne sredine koje su mu do nedavno bile prave stranačke
utvrde.

„Ekstremni napredak lijevog pokreta“ očituje se u enormnom rastu stranke Možemo, što je potpuno amortiziralo vidljiv pad SDP-a. Ono što je izgubio SDP, prelilo se u pokret Možemo Možemo i SDP po svim recentnim ispitivanjima javnog mnijenja kumulativno imaju veći postotak popularnosti od HDZ-a i potpuno je jasno da su te dvije lijeve stranke već danas u čvrstoj predizbornoj koaliciji protiv vladajuće stranke.

SDP će uz pomoć svojih medija zasigurno zaustaviti svoj daljnji pad i neminovna konsolidacije te stranke koja slijedi, dovest će do još veće prijetnje za HDZ. Stranka Možemo s gradonačelnikom Grada Zagreba, koji je uvijek slovio kao drugi čovjek u državi, osobito zbog ogromnog gradskog proračuna s kojim raspolaže, značajno će uz pomoć medija koji ih silno simpatiziraju poslije vladavine suspektnog Bandića u koaliciji s HDZ-om, zagrabiti u bazen glasače političkog centra na koje računa Andrej Plenković u svojoj viziji novog HDZ-a.

Lijevo-zelenim politikama Možemo i SDP-a, otvoreno je sklon Most kao četvrta politička snaga u državi i koalicija te tri stranke kao okosnica na sljedećim parlamentarnim izborima ozbiljna je prijetnja HDZ-u. Toj koaliciji vrlo lako bi se mogao pridodati Milorad Pupovac sa svojom strankom SDSS, kao i ostali predstavnici nacionalnih manjina, ovisno o relativnim rezultatima na parlamentarnim izborima.

Domovinski pokret nakon odlaska Miroslava Škore nastavlja s teškom retorikom protiv Andreja Plenkovića i HDZ-a što percepcijski, ali i realno ide na ruku udruženoj lijevo-desnoj oporbenoj koaliciji. Hrvatski suverenisti i ostale desne stranke nemaju osobiti utjecaj na odnose političkih snaga na nacionalnoj razini.

HDZ je gubitkom izbora Kolinde Grabar Kitarović izgubio važan institucionalnu političku polugu na Pantovčaku, a današnji predsjednik RH „Zoran Milanović svojom je sirovom retorikom i javnim napadima prvenstveno usmjeren na premijera Andreja Plenkovića kao ključnu osobu koja je prije 5 godina konsolidirala HDZ i pobijedila na izborima za Hrvatski sabor 2016./2020“.

Glavna meta je Andrej Plenković, a sekundarna meta je HDZ kao stranka što se očituje kroz Milanovićeve napade na HDZ-ove stranačke dužnosnike i ministre! Predsjednik Milanović preuzeo je ulogu oporbenog lidera! Tvrda kohabitacija Plenkovića i Milanovića blokira važne državne poslove, kao što su imenovanja veleposlanika ili čelnih ljudi obavještajnihagencija što bi se moglo odraziti na nacionalnu stabilnost Republike Hrvatske.

CIA u svom izvješću primjećuje „značajno sužavanje HDZ-ovih mogućnosti koalicije s drugim strankama u sadašnjoj iznimno tijesnoj većini u Hrvatskom saboru sa 76 ruku“, a predviđaju „da je budućnost još gora“!

U izvješću se nadalje navodi da gospodin Plenković kao ključna osoba (premijer i predsjednik stranke), ima dobar ugled u Hrvatskoj, ali to neće biti dovoljno u sljedećem izbornom ciklusu! „Gospodin Plenković ima dobar međunarodni ugled u cijeloj Europi, posebno u odnosima s Francuskom i Njemačkom kao čelnicima EU-a! Nadalje navode „stabilne državne financije, vrlo dobro korištenje EU fondova, odličan kreditni rejting, dobro upravljanje krizama (Covid, Agrokor…), povećanje prosječnih plaća i mirovina, smanjenje poreza, regulatorno oslobađanje, znatno smanjen broj nezaposlenih i povećana zaposlenost.

Nadalje, uspješna turistička sezona 2021., spremnost države za Schengenski prostor, Hrvatska vojska posljednjih godina značajno nadograđuje svoje sposobnosti (oružje, oprema, status, povratak postrojbi u glavne gradove) izgradnja novih brodova u vlastitim brodogradilištima, kupnja Bradleya s nadogradnjom i Rafalea kao vrhunskog višenamjenskog zrakoplova, dramatično će povećati obrambeno vojnu sposobnosti RH kao lidera u regiji“.

Puno članova i birača dočekalo je 2016., a gospodina Plenkovića kao veliku promjenu i nadu u bolji, europski put HDZ-a. No, budući da HDZ kao najveća stranka s najdužim vladajućim mandatom ima percepcijsku etiketu vodeće stranke u korupcijskim aferama, to nažalost ruši ugled gospodina Plenkovića i očekivanja HDZ-ovih članova i birača.

Koalicija HDZ-a sa SDSS-om gospodina Pupovca i HNS-om, ratifikacija Istanbulske konvencije i nedostatak potpore istrazi srbijanskih ratnih zločina, također značajno urušavaju očekivanja HDZ-ovog biračkog tijela, koje se jednim dijelom prelilo Domovinskom pokretu i Hrvatskim suverenistima.

Nakon raspada Domovinskog pokreta određeni broj simpatizera HDZ-a priklonio se Mostu, a neki su kao izraz protesta glasovali za Možemo! što se dogodilo na izborima u Zagrebu. HDZ-u ne ide u prilog činjenica koja govori o snažnoj povezanosti medija i lijevo-zelenog pokreta. Tiskani i elektronički mediji pod kontrolom su lijevog političkog krila ili su u vlasništvu stranih, posebno srpskih dionika. Zanemariv je broj novinara koji afirmativno izvještavaju i komentiraju objektivne uspjehe Vlade Andreja Plenkovića!

Kada o uspjesima Vlade govori gospodin Plenković ili njegovi ministri, iako je to važno, to zvuči kao samo reklama i samoobrana i nema ni približno onaj efekt kakav bi iznjedrio objektivan novinarski pristup. Zbog takvog (ne)pristupa ozbiljnim medijskim politikama HDZ je izgubio Pantovčak, Zagreb i Split. Primjer velike pobjede Ivana Anušića na istoku zemlje i pobjeda Ivana Radića u Osijeku, na pretežito konzervativnim i domoljubnim politikama otvorenog animoziteta prema neprincipijelnoj koaliciji s Pupovcem, (Anušić: Nisam sretan u koaliciji s Pupovcem!), i njihov racionalan lokalni odnos prema medijima (Budnica), morao bi se preslikati na nacionalnu razinu, što bi moglo rezultirati povratkom prirodnog biračkog tijela u maticu HDZ-a.

Dio ovog neformalnog izvješća CIA-e govori o stanju u MUP-u Republike Hrvatske i Ministarstvu zdravstva, s posebnim osvrtom na stanje u obavještajnom sustavu. Neke naglaske vam donosimo na izvornom englesko jeziku dokumenta:

Croatian Security and Intelligence Agency SOA unfortunately does not have leading role in Croatia since 2000’s. In Bosnia or Serbia almost no activity. SOA is used by different clans for political clashes between political party’s or even in HDZ (f.e. SMS leak affair with former
secretary Brkic, e-mail leak affair about AGROKOR used for attack on government, regularly leak of information’s from hundreds of affairs to media…).

Former Zagreb mayor Bandic was also controlling some parts of system. It is devastating fact that government officials usually read information’s first from newspapers. Serbian Orthodox Church (SPC) is acting as a promotor of great serbian plan and not as a religion institution
which cares about believers. Examples: SPC priests are directly paid from Croatian government but most of them are Serbian citizens with work permits in Croatia. Croatia as a government covers all yearly costs (which are not defined, but as a yearly amount defined
from SPC). This contract was made in 2000’s by SDP government. F.e. priest Jovan Culibrk is well known as a Serbian special forces fighter from 90’s. Today he is usually guest at his unit (Nis, Serbia) as a paratrooper. Millions of EUR’s per year which SPC get from renting of real
estates in Zagreb are sent to Serbia and used for financing of SPC in Serbia.

Iz ove analize moglo bi se zaključiti da se HDZ-ova pozicija najjače stranke u Republici Hrvatskoj, koja proizlazi kao rezultat niza relevantnih ispitivanja javnog mnijenja različitih agencija, može shvatiti kao trenutni privid? HDZ-u u narednom razdoblju ozbiljno prijeti udružena koalicija SDP-MOŽEMO-MOST s još nekim pridodanim desnim strankama (DP), pod neformalnim vodstvom predsjednika Zorana Milanovića koji se otvoreno svrstao na mjesto lidera oporbene političke scene.

Zbog nedostatka koalicijskog potencijala, osobito onog na desnom političkom spektru, HDZ-u prijeti ili gubitak sljedećih izbora ili nemogućnost sastavljanja parlamentarne većine. Eventualan ulazak HDZ-a u veliku koaliciju s Možemo ili sa SDP-om, vjerojatno bi značio kraj za tu veliku državotvornu stranku!? HDZ može nastaviti pobjednički niz, jedino ako na sljedećim parlamentarnim izborima osvoji relativnu pobjedu sa 66 ili više osvojenih mandata! (Izvješće CIA-e iz lipnja 2021., došlo mi je u poštanski sandučić i vjerojatno je poslano na više
novinarskih adresa)

Kazimir Mikašek-Kazo

Click to access CIA-analiza.pdf

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari